Comunicate‎ > ‎

Începe să se facă dreptate şi pentru salariaţii TVR!

postat 15 oct. 2015, 00:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 15 oct. 2015, 00:43 ]
Criza structurală a Televiziunii publice, un subiect de presă „suculent” pentru unii jurnaliști, a concentrat atenția publicului în ultima vreme.  Starea economică precară a instituției din Dorobanți este consecința accentuării politizării TVR, fapt semnalat în spațiul public, în repetate rânduri, de Federația noastră. Astfel, exercițiul administrării SRTV, asumat de un partid sau altul s-a materializat într-un management politic. Or, dacă o instituție publică ajunge pe mâna politrucilor, aceasta, servind interesele de partid, se îndreaptă spre ruină.

Facem aceste  precizări deoarece, cel mai adesea, salariații Televiziunii Române sunt demonizați, fiind considerați principalii vinovați de declinul economic al Societății. După fiecare schimbare în echilibrul forțelor politice, TVR a primit „în dar” un nou președinte-director general, om susținut de partid, care a „săpat”, în interesul partidului, la temelia și așa șubredă  a Televiziunii Naționale.

Pe fondul presiunilor politice și a deterioărării situației financiare, alături de publicul telespectator, salariații au avut de suferit cel mai mult. Practic, salariile lor au fost înghețate, fiind văduvite de indexările garantate de Contractele colective de muncă.

La inițiativa sindicatelor afiliate din SRTV  (Sindicatul 2002 din SRTV și Sindicatul Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND) au fost solicitate în justiție aceste drepturi bănești, pe care administrația TVR a refuzat, ani la rândul, să le acorde angajaților săi. Ne bucurăm să aflăm că, după ani de așteptare și speranțe, începe să se facă dreptate si pentru salariații Televiziunii Publice.

Astfel, Tribunalul București – Secția a VIII-a conflicte de muncă și asigurări sociale a recunoscut în Dosarul nr. 45246/3/2014, pentru încă 233 de salariați/foști salariați ai Societății Române de Televiziune, dreptul acestora asupra creanței istorice reprezentând diferențele salariale rezultate în urma majorării salariilor de bază cu indicii prețurilor de consum comunicați de Institutul Național de Statistică aferenți anilor 2008-2011 și primului trimestru al anului 2012, conform art. 102 alin. (1) lit. d) din Contractul colectiv de muncă încheiat la nivelul SRTV pe anii 2010-2012. (http://www.tmb.ro/index.php/dosare_ecris?id_dosar=300000000620314). Acesta este cel mai recent dosar colectiv privind inflația, format la inițiativa Sindicatului Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TV-R SIND, afiliat la Federația “Cultură și Mass-Media” FAIR-MediaSind, în care a pledat dr. Ștefan Naubauer, avocatul organizației noastre.

În prezent, aproape 2000 de salariați/foști salariați ai SRTV așteaptă verdictul final la Curtea de Apel București – Secția VII-a pentru cauze privind conflicte de muncă și asigurări sociale. Până acum, un singur complet al acestei secții a admis apelul declarat de conducerea SRTV într-un dosar al Sindicatului pentru Unitatea Salariaților TV (http://portal.just.ro/2/SitePages/Dosar.aspx?id_dosar=300000000609373&id_inst=2,)   după ce anterior admisese cererea semnată de Stelian Tănase privind suspendarea executării provizorii a hotărârii judecătorești favorabile pronunțate de Tribunalul București, cu motivarea că Televiziunea Publică a înregistrat pierderi în exercițiile financiare anterioare, deși aceste drepturi salariale, recunoscute de Tribunalul București prin sentință executorie, nu sunt condiționate de posibilitățile financiare ale societății.

Potrivit Sintezei Raportului de Audit al Performanței privind realizarea veniturilor și utilizarea acestora în perioada 2008-2011 la SRTV întocmit de Curtea de Conturi s-a constatat că ”echipele aflate în decursul timpului la conducerea SRTv (Consiliu de Administrație, Președinte-director General și Comitetul Director) au stabilit propriile viziuni și proceduri de organizare a activității televiziunii publice, dar în lipsa unei strategii coerente de funcționare a SRTv pe termen lung au fost create premisele lipsei de performanță financiară a entității, care a condus la situația gravă din prezent”. În același Raport al Curții de Conturi se arată că ”deși situația sa financiară era în continuă degradare începând cu anul 2006, SRTv a avut în perioada auditată un comportament de expansiune a activităților desfășurate și implicit a cheltuielilor efectuate”.

Concluzia acestui raport este una foarte clară: ”prin luarea unor decizii manageriale defectuoase, care au condus la creșterea vertiginoasă a cheltuielilor SRTv în ultimii ani, instituția a înregistrat pierderi în activitate începând cu 2006, situație care s-a agravat de la an la an”.

Departament Comunicare FRJ MediaSind                      Bucureşti, 15 octombrie 2015