Comunicate‎ > ‎

Începând de astăzi, 1 februarie 2022, deciziile comitetelor directoare din Televiziunea Română sunt lovite de nulitate!

postat 31 ian. 2022, 23:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 ian. 2022, 23:26 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-132/ccr.jpg
Curtea de Conturi a României, DNA și Parchetul General au fost sesizate de MediaSind cu privire la nerespectarea de către conducerea TVR a măsurilor dispuse de inspectorii CCR privind obligația numirii legale a membrilor CD din București și din țară!

Cum era de așteptat, conducerea Societății Române de Televiziune a ignorat somația publică transmisă ieri, 31 ianuarie 2022, de partenerul social din instituție, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind prin filiala MediaSind TVR, pentru aplicarea măsurii obligatorie impuse de inspectorii Curții de Conturi privind numirea de către CA a membrilor Comitetelor Directoare. (amănunte aici: MediaSind somează public pe membrii CA ai Televiziunii Române să nu devină complici la infracțiunea privind nerespectarea măsurilor impuse de Curtea de Conturi a României! ).

Având în vedere că nerespectarea prevederilor art. 64 din Legea nr.94/1992 (vezi aici Lista plângerilor penale depuse pentru nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii CCR) precum și ale art. 297 din Codul Penal privind abuzul în serviciu reprezintă fapte penale, MediaSind a transmis somația publică și Parchetului General, DNA, dar  și inspectorilor Curții de Conturi, care au înregistrat sesizarea cu nr.11758/31.01.2022!  

Potrivit informărilor prezentate în mai multe ședințe de CA de către coordonatorul Departamentului Juridic Mircea Duca, în data de  31 ianuarie 2022, ora 24,00, a expirat termenul - limită acordat Consiliului de Administrație de către inspectorii Curții de Conturi a României pentru remedierea nelegalităților fostei administrații conduse de Doina Gradea privind numirea coordonatorilor de structuri teritoriale, inclusiv a membrilor  CD  București.

Pentru intrarea în legalitate, MediaSind a solicitat convocarea în regim de urgență a ședinței Consiliului de Administrație având pe ordinea de zi numirea membrilor Comitetelor directoare ale structurilor teritoriale din țară și din București, dar solicitarea a fost ignorată de către conducerea TVR!

În Decizia Curții de Conturi, fostul președinte-director general al SRTV, Doina Gradea, a fost acuzată de încălcarea prevederilor  art. 35 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, pentru că a numit de la sine putere conducerile structurilor teritoriale ale SRTV, substituindu-se, astfel, Consiliului de Administrație al SRTV! Din cauza acestui abuz, doi membri ai CA, susținuți de MediaSind, au acționat în instanță conducerea TVR pentru că a schimbat ilegal întregul Comitet Director de la TVR Cluj cu scopul de a mușamaliza acuzațiile privind afacerea imobiliară anchetată de DNA (amănunte aici: Numirea nelegală a Comitetelor directoare din TVR a fost atacată în instanță!)

De asemenea, sub presiune politică, prin încălcarea acelorași prevederi legale, actuala conducere a SRTV este acuzată că a transferat-o abuziv pe fosta directoare generală interimară Ramona Săseanu, și a numit-o în funcția de producător general și membru al CD București, fără niciun concurs și fără aprobarea Consiliului de Administrație!

Având în vedere iresponsabilitatea de care a dat dovadă actuala conducere a TVR, practic, începând de astăzi, 1 februarie 2022, orice decizie luată de către membrii comitetelor directoare din București și din țară, poate fi lovită de nulitate în cazul în care orice salariat nemulțumit  acționează în instanță.

În calitate de membru fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-Mediasind -organizație afiliată la Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global și, pe plan național, la Confederația CNSLR-Frăția, Sindicatul Român al Jurnaliștilor  MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR vor susține în instanță orice acțiune privind anularea deciziilor tuturor  celor  care au fost numiți  ilegal în diverse  funcții de conducere din Televiziunea Română !

Departament Comunicare SRJ MediaSind                           

București, 1 februarie 2022


Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind