Comunicate‎ > ‎

Insolvenţa instaurează cenzura în TVR!

postat 7 mar. 2016, 03:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 mar. 2016, 03:26 ]
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala TVR a luat act cu îngrijorare de ultimele declaraţii de presă ale unor politicieni care anunţă modificarea  Legii nr. 41/1994 în vederea creării condiţiilor declarării stării de insolvenţă în Societatea Română de Televiziune. Din nefericire, atât Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele ALDE, cât şi Liviu Dragnea, preşedintele PSD, dar nu numai ei, susţin că singura cale de salvare a Televiziunii Publice este insolvenţa, eludând cu bună ştiinţă cauzele adevărate ale crizei instituţiei şi soluţiile reale ale rezolvării acesteia.

 Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala TVR reaminteşte clasei politice că Societatea Română de Televiziune a ajuns în această situaţie în urma unor decizii politice greşite care au dus la numirea unor politruci incompetenţi la conducerea instituţiei. Managementul haotic şi, uneori, chiar  fraudulos, dublat de decizia politică de blocare a cuantumului taxei la nivelul din anul 2003 (4 lei, cea mai mică din Europa) au dus la acumularea unor datorii mari şi la prăbuşirea instituţiei. Din păcate, în mod ipocrit, clasa politică nu-şi asumă aceste decizii şi apelează la o soluţie - surogat pentru a-şi salva imaginea în detrimentul acestei instituţii atât de importante pentru societatea românească.  Este de reţinut faptul că Televiziunea Română, instituție publică strategică și de interes național, care face parte din ADN-ul instituțional al ţării, trebuie salvată, dar nu cu prețul insolvenței.                                                                     

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala TVR  atenţionează că insolvența, pe lângă faptul că ar introduce un fel de „stare de necesitate” în Televiziunea Națională, situație în care s-ar legitima abuzul, crează cale liberă introducerii  CENZURII. O instituție aflată în administrare judiciară, în orice formă aleasă, nu poate asigura libertatea de exprimare a jurnaliștilor. Cetăţenii nu ar trebui să plătească un preț atât de mare și care ar însemna o întoarcere la COMUNISM, pentru a acoperi ipocrizia politică. În contextul politic al anului 2016, există pericolul ca insolvenţa TVR şi introducerea cenzurii să devină teme de campanie electorală.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind - filiala TVR  face un  apel la luciditate şi responsabilitate către toţi decidenţii politici să nu adopte o soluţie pripită care ar putea întoarce România din parcursul ei european. SRJ MediaSind-filiala TVR consideră că redresarea Televiziunii Publice se poate realiza prin:

- modificarea Legii de organizare şi funcţionare a SRR şi SRTV, în regim de urgenţă, în sensul asigurării premiselor unei depolitizări reale prin numirea în consiliile de administraţie  a unor persoane  cu notorietate profesională şi înaltă ţinută morală, neimplicate politic.

- adoptarea unor soluţii economice realiste pentru eliminarea datoriilor TVR şi indexarea taxei, astfel încât să poată asigura funcţionarea normală a instituţiei.

-anchetarea cu celeritate de către instituţiile abilitate, a plângerilor care vizează faptele de corupţie reclamate din TVR şi recuperarea prejudiciilor de la cei vinovaţi.

SRJ MediaSind – filiala TVR, în calitate de membru afiliat al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, face un apel către Parlamentul European, Comisia Europeană, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor,  Federaţia Europeană a Jurnaliştilor,  European Broadcasting Union şi la toate instituţiile la care organizaţia este afiliată, să susţină demersurile noastre pentru a împiedica intrarea în insolvenţă şi instaurarea cenzurii în Televiziunea Naţională a României. (vezi aici Apelul FAIR-MediaSind)


Biroul Executiv SRJ MediaSind  - filiala TVR                          Bucureşti,7 martie 2016