Comunicate‎ > ‎

Întâlnire oficială a conducerii Federației FAIR-MediaSind cu noul președinte director general al Societății Române de Radiodifuziune: Angajații din Radio România trebuie să renunțe la teamă și la frustrare!

postat 22 dec. 2021, 06:20 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2021, 06:24 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/intalnireoficialaintredelegatiafederatieifair-mediasindcunoulpresedintedirectorgeneralalsocietatiiromanederadiodifuziuneangajatiidinradioromaniatrebuiesarenuntelateamasilafrustrare/RazvanIoanDinca-PDGRadioRomania-Foto.AlexandruDolea-V3.jpg?attredirects=0
La începutul anului viitor vor fi continuate discuțiile pe problemele ridicate de membrii afiliați din instituția publică de presă

Conducerea Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind împreună cu reprezentanții sindicatelor afiliate din Societatea Română de Radiodifuziune – SRR au avut astăzi, 22 decembrie 2021, o întâlnire cu președintele – director general al instituției publice de presă, Răzvan Ioan Dincă (foto SRR). Acesta a fost însoțit de directorul economic al instituției, Elena Borcea și de directorul de resurse umane, Eduard Nicolau.

Din partea Federației FAIR-MediaSind  au participat Leonard Octavian Pădureț, președinte federație și președinte Sindicatul Național din Cultură FAIR, Cristinel Godinac, președinte executiv și președinte Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Răzvan Dumitrescu – președinte Filiala MediaSind Radio România, membru supleant CA, Daniel Manasi – președinte Filiala FAIR – Orchestra de Cameră Radio, Alin Pop, vicepreședinte Sindicatul Liber din SRR, membru supleant CA,  Marius Olteanu – președinte Filiala FAIR Corul Academic Radio și George Cristian Stoica, reprezentantul Sindicatul Salariaților din SRR – SINDSAL.

Întâlnirea a fost una informală, de prezentare a partenerilor sociali din SRR, membri ai singurei organizații reprezentative din sectorul Cultură și Mass-Media, care are dreptul legal de a negocia un contract colectiv de muncă în instituție, în lipsa unui sindicat reprezentativ la nivel de unitate. 

Liderii sindicali au supus atenției conducerii SRR o listă cu probleme care trebuie soluționate de noua administrație, cum ar fi eliminarea discrepanțelor salariale din instituție, necesitatea negocierii unui nou contract colectiv de muncă care să garanteze drepturi profesionale și salariale la nivel european, necesitatea efectuării de determinări de noxe pentru asigurarea și protecția sănătății angajaților, dar și pentru acordarea sporului de 15 la sută pentru condiții deosebite de muncă, așa cum primesc și alți colegi din instituțiile din cultură și mass-media. Problemele colegilor din  formațiile muzicale, dar și ale angajaților din structurile teritoriale, au fost subiecte îndelung discutate. Președintele SRR a anunțat că la începutul anului viitor, va face un turneu pe la toate studiourile teritoriale pentru a discuta problemele semnalate. 

Nu în ultimul rând, s-a discutat despre o nouă abordare cu sprijinul partenerilor sociali, și anume schimbarea mentalității în actul managerial pentru ca angajații să nu mai lucreze cu teama de a fi sancționați de diverși șefi care au tendințe dictatoriale. În acest sens, președintele-Director general, i-a rugat pe liderii sindicali să transmită colegilor că în mandatul său nimeni nu va fi sancționat pentru că muncește și face greșeli umane, fără intenție, întrucât resursa umană este cea mai importantă valoare dintr-o instituție.  Dacă nu există motivație financiară și dacă nu vor avea sentimentul că li se va face dreptate, angajații vor fi întotdeauna frustrați, ceea ce în SRR nu ar trebui să se mai întâmple -  a fost mesajul noului șef al Radio România.

Pentru asigurarea unei finanțări corecte care să garanteze funcționarea în condiții de eficiență și de independență editorială a instituției publice de presă, reprezentanții FAIR-MediaSind au propus ca împreună cu administrația SRR să prezinte actualei coaliții aflate la guvernare argumentele necesare în vederea reintroducerii taxei radio-tv. Acest punct, împreună cu celelalte subiecte de pe ordinea de zi propusă, vor fi dezbătute aplicat în viitoarea întâlnire programată la începutul anului viitor.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind
București, 22 decembrie 2021