Comunicate‎ > ‎

Intenția de angajare a avocatului de casă al fostei șefe a TVR provoacă scandal în instituție: Mai mulți membri ai CA i-au cerut președintelui-director general al TVR reorganizarea întregului Departament juridic din Televiziunea Publică!

postat 8 dec. 2021, 02:31 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 aug. 2022, 05:43 ]
Se anunță o ședință cu scântei în viitoarea ședință a CA în care se poate cere inclusiv demisia lui Cristian Dan Turturică din funcția de președinte-director general!

Intenția noii conduceri a Societății Române de Televiziune – SRTV de a angaja cu 9000 lei lunar, adică 108.000 lei pentru un an, a avocatului de casă din Craiova al fostei șefe a TVR, Ionuț Teodorescu, a provocat un adevărat scandal în Televiziunea publică. Ieri, în urma apelului MediaSind TVR  (vezi aici: Apel către noua conducere din Televiziunea Națională: Nu vă începeți mandatul cu aceleași abuzuri ale administrației Săseanu prin angajarea ilegală a avocatului de casă al fostei șefe a TVR!  ) mai mulți membri ai Comitetului Director au refuzat să voteze propunerea Departamentului Juridic, aprobată de actualul șef al SRTV, Dan Cristian Turturică și inițiată de Ramona Săseanu, de a prelungi cu un an contractul de asistență juridică încheiat abuziv cu Ionuț Teodorescu, avocatul de casă al fostei șefe a TVR. Acesta a  beneficiat de un contract de asistență juridică pentru a se ocupa de dosarele TVR de la DNA în timpul mandatului interimar al fostei șefe a TVR, fiind selectat, conform Notei de fundamentare, doar pentru motivul că a fost recomandat de Ramona Săseanu și nu în baza unor criterii de competență  profesională. Această alegere este total nepotrivită pentru că avocatul Teodorescu, care trebuie să apere interesele unei instituții publice de prestigiu, este cunoscut ca protagonistul unor scandaluri celebre atât în Craiova, cât și în București. Să ne amintim doar de episodul scandalos de acum ceva vreme când  i-a jignit și agresat verbal pe colegii din TVR care protestau în fața instituției împotriva abuzurilor conducerii TVR (vezi video: Mandatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română s-a încheiat aseară, la ora 24,00!!)

Conform Notei de fundamentare (foto) întocmite de actualul coordonator al Departamentului Juridic, craioveanul Mircea Duca, un apropiat al Ramonei Săseanu, prelungirea cu un an, în aceleași condiții financiare, a contractului cu avocatul Ionuț Teodorescu ar fi necesară pentru soluționarea contestațiilor împotriva deciziilor Curții de Conturi privind jaful instituționalizat descoperit în TVR în urma controalelor făcute la SRTV. Or, ce nu spune Mircea Duca în document este că în urma Procesului Verbal de conciliere din luna august 2021, semnat de inspectorii Curții de conturi cu directorul general interimar Ramona Săseanu, instituția și-a asumat (recunoscut) toate neregulile descoperite de Curtea de Conturi, inclusiv angajarea ilegală a diverșilor avocați! Ceea ce înseamnă că obiectul contractului cu avocatul Teodorescu  este  practic nul

Să nu uităm că și  numirea, fără concurs și în condiții dubioase, a Ramonei Săseanu în funcția de producător general al TVR, adică pe poziția de decizie executivă nr 2 în instituție, face obiectul unor contestații exprimate în spațiul public.

Din aceste motive, dar și pentru faptul că inspectorii Curții de Conturi au considerat nelegale inclusiv hotărârile membrilor Comitetului Director al TVR privind încheierea unor astfel de contracte de asistență juridică cu încălcarea prevederilor OUG nr.26/2001, ieri, în ședința, membrii CD au refuzat să aprobe contractul cu avocatul Ionuț Teodorescu. În ciuda protestelor și agitației producătoarei generale, documentul a fost retras „pentru  completări”. O nouă tentativă a adoptării acestui contract controversat este programată pentru ședința CD din data de 10 decembrie 2021!

Având în vedere că nu este prima dată când șeful de facto al Departamentului Juridic îi induce în eroare pe membrii Consiliului de Administrație, ieri, mai mulți dintre aceștia au cerut demiterea lui Mircea Duca și reorganizarea întregului compartiment. De asemenea, membrii CA au cerut șefului TVR, Dan Cristian Turturică, explicații despre încheierea acestui contract cu iz de corupție, dar și informații oficiale privind numirea în funcții, fără concurs, a producătorului general, a șefei Departamentului Economic și a șefului Departamentului Sport. Toate aceste explicații trebuie oferite în ședința CA din data de 16 decembrie 2021, când este posibil să se ceară inclusiv demisia lui Dan Cristian Turturică din funcția de președinte-director general al TVR.
 

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 8 decembrie 2021