Comunicate‎ > ‎

Interviu cu Aidan White (1) - “Cred ca Waz Media Grup face o mare greseala”

postat 10 oct. 2010, 23:14 de Webmaster Mediasind

Interviu realizat de jurnalistul Tiberiu Lovin pentru site-ul www.reportervirtual.ro

-prima parte-

Pentru multi Aidan White este doar un nume strain si atat. Cred ca exista un detaliu care ar trebui sa spuna ceva: White este unul dintre cei mai importanti oameni din presa mondiala, pentru ca ocupa functia de secretar general al FIJ (Federatia Internationala a Jurnalistilor), organizatie care are 800.000 de membri. Interviul cu fostul gazetar de la The Guardian a fost impartit in doua. Prima parte contine detalii despre intelegerea cu Waz Media Group, actionar important la Romania libera, unde au fost facute restructurari pe banda rulanta, nu a fost respectata legislatia etc, iar celalalta parte este legata de moartea presei tradionale si coruptie.

Stiu ca exista o intelegere dintre FIJ si Waz. Cum ajuta ea in rezolvarea problemelor aparute intre angajator si angajat?

E adevarat. Avem un aranjament cu Waz. Problema cu ei este ca sunt bazati in Germania, iar grupul de presa a facut contracte cu toate tarile in care lucreaza in care au precizat ca nu se vor amesteca in managementul intern. Eu cred ca este o mare greseala, pentru ca intra intr-un balci total, iar anumite ziare fac chestii oribile, iar ei nu pot face nimic in privinta asta. Am avut probleme in Bulgaria, unde un tabloid a publicat articole foarte extremiste, noi l-am sesizat pe seful Waz, iar el ne-a spus ca nu se poate amesteca pentru ca face parte din intelegerea privind politica editoriala. Ceea ce este o nebunie si asa am ajuns sa ne plangem presedintelui Bulgariei.

Problema este ca o parte din detinatorii de presa se declara in teorie pro libertatea presei, dar si cei mai buni sunt pusi undeva intr-o cultura a lipsei de profesionalism.

Sa revenim la acea intelegere cu Waz. Ati fost vreodata informati despre restructurarile care au avut loc la “Romania libera”? Pentru ca aici n-au avut loc restructurari economice, iar timpul a demonstrat ca bani exista, ba chiar infuzii serioase de la BERD.

Este o problema serioasa. Exista o retea de sindicate, care pot monitoriza astfel de lucruri. Dar daca exista vreo problema cu grupul Waz in Romania sau Bulgaria, filialele noastre trebuie sa notifice federatia, iar noi mergem la Essen, la cartierul general al Waz pentru a le atrage atentia asupra greselilor. Noi n-avem cum sa intervenim in fiecare tara in care se desfasoara Waz. Asta e natura intelegerii. Iar ei vor spune ca lasa libertate managementului national.

Deci oricum nu puteti face nimic?

Putem face ceva daca federatia nationala vine la noi. In cazul de fata MediaSind, organizatie puternica despre care am informatii ca este puternica si a facut multe lucruri bune pentru masss media.

Ce anume?

Putem merge la Waz sa le cerem explicatii pentru ce se intampla, daca a avut loc un dialog cu reprezentantii sindicali si pe ce baza au avut loc astfel de fapte. Pentru asta, avem nevoie sa fim sesizati. Spre exemplu, avem o intelegere cu Waz sa semneze un contract colectiv de munca la toate publicatiile din Europa unde grupul german este actionar.

In Romania nu exista. Ma refer la Romania libera, unde Waz are 49% dintre actiuni. Nu a fost semnat.

Stiu clar ca Waz la nivel central este in favoarea acestor contracte colective, dar pentru a putea functiona in diferite tari ar trebui sa le lase autonomia managementului, ceea ce din punctul meu de vedere nu este acceptabil. Cred ca un angajator national sau international trebuie sa-si asume responsabilitatea pentru toate actiunile grupului sau. Si cred ca guvernele din Romania, Bulgaria si Serbia au profitat de situatia asta, pentru ca au facut tot felul de intelegeri pentru ca angajatii din tarile respective sa nu aiba drepturile pe care le merita. Pentru ca ziarele din tarile mentionate vor spune ca protejeaza libertatea presei. Ceea ce este o mizerie! Este doar o scuza sa le dai libertatea sa se comporte intr-un mod scandalos. Impreuna cu Waz lucram la un apel catre Uniunea Europeana sa investigheze relatiile corupte dintre mass media si guvern intr-o parte din tarile acestea: Romania, Bulgaria, Serbia, Macedonia….pentru ca nu exista un comportament corect, ci unul corupt. Noi colaboram cu Waz pentru a avea o investigatie proprie.

Au exista vreodata plangeri legate de Waz si ati reusit cumva sa le rezolvati?

Am avut o plangere in Bulgaria pentru ca nu doreau sa negocieze contractul de munca si tot in Bulgaria pentru ca un ziarist rasist a luat un premiu pentru jurnalism…anul trecut. Iar seful juriului era un editor de la Waz. Ne-am plans grupului german de presa, iar cei de acolo au facut alte demersuri si ca urmare, premiul a fost retras.

Dar in cazul in care nu au vrut sa negocieze contractul ce s-a intamplat?

Negociem acum un aranjament, dar dureaza. Sper sa ne intelegem.  Inteleg ca si la Romania libera s-a intamplat la fel. Noi avem nevoie de un raport, iar la intalnirea anuala cu cei de la Waz vom pune in discutie si aceasta problema. Si avem un dialog social destul de bun, iar dupa astfel de discutii problemele sunt rezolvate, ceea ce este un lucru bun.

Comments