Comunicate‎ > ‎

În urma Raportului Comisiei de Cercetare Administrativă din TVR, Consiliul de Administrație al Televiziunii Române intenționează să depună o sesizare penală împotriva celor vinovați de falsificarea licitației pentru serviciile de curățenie!

postat 26 oct. 2022, 01:18 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 oct. 2022, 01:18 ]
https://www.capital.ro/ramona-saseanu-sustinuta-de-pnl-noua-sefa-a-tvr-giurco-a-pierdut-sustinerea.html
Președintele-Director General al TVR -  somat să o demită de urgență pe Ramona Săseanu din funcția de Producător General, pentru a nu fi complice la faptele penale sesizate de MediaSind TVR la DNA!

Ședință cu scântei a Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune! Scandalul imens a fost generat  de acuzațiile apărute și în presă privind modificarea abuzivă a documentelor pentru licitația serviciilor de curățenie în TVR. Ieri, 25 octombrie 2022, în cadrul ședinței de CA care a avut loc la Studioul Teritorial TVR Iași, a fost prezentat Raportul Comisiei de Cercetare Administrativă care a analizat situația fără precedent apărută în TVR. Membrii Comisiei, în urma cercetărilor și audierilor de martori efectuate, au confirmat cu unanimitate, că Ramona Săseanu a făcut presiuni asupra unor angajați pentru a modifica documente după ce acestea au fost avizate de CD, aprobate de CA și vizate de controlorul delegat al Ministerului Finanțelor Publice! 

Mai mult, Ramona Săseanu a sunat și a amenințat  membri ai Comisiei „cu intenția vădită de a face presiuni asupra lor, dar și cu scopul de a determina și a influența rezultatele verificărilor, în sensul în care acestea să-i fie favorabile.” – se arată în Raport.

Așa cum am anunțat aici (Un nou scandal cu iz penal zguduie Televiziunea Română: Producătorul General este acuzat de falsificarea unei licitații publice! )  Raportul Comisiei administrative constituite prin Decizia Președintelui-Director General, Dan Cristian Turturică, confirmă că Producătorul General al TVR, Ramona Săseanu, este acuzat de modificarea, prin exercitarea de presiuni asupra unor angajați, a condițiilor contractului de prestări servicii de curățenie.

Față de această situație inimaginabilă pentru o instituție publică de presă, un membru al CA a anunțat oficial că până când conducerea instituției nu va anula licitația și nu va lua măsuri pentru sancționarea celor vinovați de aceste fapte care pot atrage răspunderea penală, nu va mai participa la nicio ședință de CA și  va solicita să fie audiat de Comisiile de Cultură și Mass-Media ale Parlamentului pentru a cere dizolvarea actualului Consiliu de Administrație.

Majoritatea membrilor CA, în frunte cu Președintele-Director General, (cu excepția reprezentantei salariaților din CA, Luminița Iordănescu care, în ciuda evidențelor din raportul de control, a încercat din răsputeri să o apere pe Ramona Săseanu și să dea vina pe alți angajați) a solicitat să se ia în calcul chiar anularea licitației și depunerea unei sesizări penale, susținând că este inadmisibil ca în Televiziunea Română să se întâmple astfel de lucruri.

Totodată, un alt membru CA, după ce a prezentat dovezi clare din Raport, a cerut Președintelui - Director General revocarea de urgență a Ramonei Săseanu din funcția de Producător General.

Prezenți la ședința Consiliului de Administrație, președinții SRJ MediaSind și MediaSind TVR au anunțat că DNA a comunicat deja organizației sindicale că sesizarea penală a fost înregistrată cu nr. 15920/24.10.2022 și trimisă spre cercetare Secției de combatere a infracțiunilor de corupție. În acest sens, liderii MediaSind au solicitat oficial o copie după Raportul Comisiei de Cercetare, precum și o copie după procesul verbal al ședinței, pentru a fi transmise procurorului de caz. Liderii MediaSind au reiterat solicitările făcute privind demiterea de urgență a Producătorului General, Ramona Săseanu, precum și sesizarea comisiei de cercetare disciplinară în vederea concedierii acesteia, având în vedere abaterile deosebit de grave de care aceasta este acuzată.

Referitor la diminuarea nelegală a  garanției de bună execuție  de la 10% la 1%, adică de la aproximativ 440.127 lei la 4401 lei, Președintele-Director General, Dan Cristian Turturică, a susținut că va face toate demersurile necesare pentru ca garanția să fie trecută în contract așa cum a fost aprobată de membrii CA,  în cuantum de 10%, iar cei vinovați vor fi trași la răspundere, afirmând că „vă promit că lucrurile nu vor rămâne așa!”

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 26 octombrie 2022

Foto: TVR Craiova