Comunicate‎ > ‎

Jurnaliştii cer căderea Guvernului Boc pentru a salva Codul Muncii

postat 9 mar. 2011, 06:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 mar. 2011, 08:03 ]
Membri ai Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind,  Federaţiei Sindicatelor din  SRR, Sindicatului Liber din SRR  şi ai altor organizaţii afiliate la Cartel ALFA şi Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, au pichetat astăzi sediul central si sediile studiourilor regionale ale Societăţii Române de Radiodifuziune din Bucureşti, Craiova, Timişoara şi Târgu Mureş, solicitând căderea Guvernului Boc.

Protestul a fost generat de faptul că toate negocierile dintre partenerii sociali cu reprezentaţii Executivului şi cu partidele aflate în coaliţia de guvernare s-au transformat într-un dialog al surzilor iar documentul adoptat de Guvernul Boc elimină orice formă de protecţie a salariaţilor faţă de abuzurile patronatelor, instaurând o nouă formă de sclavie.

Manifestanţii au arătat că proiectul Codului Muncii încalcă în mod flagrant Directivele Europene şi Convenţiile Organizaţiei Internaţionale a Muncii ratificate de statul român, salariaţii devenind, în acest mod, sclavii propriilor contracte de muncă. Prin aceste modificări, salariaţii nu vor mai avea nicio protecţie în faţa patronatelor, contractele colective de muncă urmând să fie desfiinţate:

Ø  clauza de conştiinţă şi celelalte drepturi câştigate de FRJ MediaSind prin  Contractul Colectiv de Muncă Unic la nivel de ramură mass-media precum şi prevederile Codului Deontologic vor fi eliminate;

 

Ø  patronii vor putea oricând angaja pentru acelaşi post oricâte persoane doresc, cu titlu de perioadă de probă;

 

Ø  salariaţii vor putea fi oricând concediaţi pentru necorespundere profesională, vor putea fi delegaţi permanenţi, fără ca angajatorul să mai poată fi obligat la introducerea clauzei de mobilitate în CIM;

 

Ø  salariatul nu va mai putea continua activitatea din momentul în care autorizaţia, atestatul ori avizul necesar desfăşurării profesiei nu mai este valabil;

Ø  patronul poate micşora oricând activitatea salariatului, precum şi salariul angajatului pe motiv că şi-a redus temporar activitatea;

 

Ø  în cazul concedierilor, vor fi disponibilizaţi salariaţii care „nu au realizat obiectivele de performanţă individuală” – criterii stabilite unilateral de către patron;

 

Ø  contractele de muncă pe perioadă nedeterminată vor dispărea, motiv pentru care salariaţii nu vor mai primi plăţi compensatorii, nu vor mai putea face credite, etc.;

 

Ø  patronul poate impune oricând salariaţilor să stea peste program fără acordul lor, având libertatea de a modifica  oricând norma de muncă.

Având în vedere aceste efecte grave asupra fiecărui salariat din România, protestatarii  au făcut un apel către cei peste 9000 de membri afiliaţi la FRJ MediaSind, precum şi către ceilalţi angajaţi din mass-media să participe  la mitingul de protest organizat de către Cartel ALFA, Confederaţia Sindicatelor Democratice din România, Blocul Naţional Sindical, CNSLR Frăţia  şi CNS Meridian în data de 16 martie, zi în care va fi dezbătută în Parlament moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc.

            În cazul în care noul Cod al Muncii  va trece de votul Parlamentului, reprezentanţii sindicatelor au anunţat că vor pregăti acţiuni de protest pe plan internaţional cu sprijinul Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi vor începe demersurile pentru declanşarea procedurilor de infringement prin depunerea unei noi petiţii în Parlamentul European.


FRJ MediaSind

Tania Istrate, Departament Comunicare


 

În imagini:  Cristi Godinac, preşedinte FRJ MediSind; Adrian Valentin Moise, vicepreşedinte al FRJ Mediasind şi preşedinte al Federaţiei Sindicatelor din SRR; Daniela Ciobanu, preşedinte al Sindicatului Liber din SRR; Dan Paraschiv, vicepreşedinte Cartel ALFA; Vlad Gheorghe, vicepreşedinte SL din SRR; Sabin Rusu, secretar general CSDR; Radu Minea, preşedinte al Sindicatelor Libere din Cercetare, Proiectare.  


 

 Proteste faţă de noul Cod al Muncii la Timişoara

Câteva zeci de angajaţi şi colaboratori de la Radio Timişoara au început la ora 11.00 să picheteze instituţia, în semn de protest faţă de noul Cod al Muncii.

Protestul paşnic, desfăşurat în faţa instituţiei de pe strada Pestalozzi, va dura o oră şi va fi urmat de un marş de protest programat să înceapa, la ora 14.00, în faţa primăriei.

Sindicatele din Radiodifuziune organizează astfel de proteste concomitent la studiourile de radio din întreaga ţară. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi de noul Cod al Muncii, pe care îl numesc simplu "Codul Sclaviei".

"Acţiunea noastră se înscrie, pe de o parte, în ceea ce se întâmplă la nivel naţional. În ceea ce priveşte condiţia de ziarist la o instituţie publică, trebuie să se ştie că noul Cod al Muncii ar putea aduce îngrădiri profesiei, în măsura în care nu mai ai loc de muncă, se restrâng schemele de personal, iar acest lucruv ar putea viza mai ales pe jurnaliştii "incomozi"", a declarat liderul de sindicat, Marius Pentelescu.

Comments