Comunicate‎ > ‎

Jurnaliştii de la Adevărul de Galaţi pun sechestru pe bunurile redacţiei

postat 25 sept. 2011, 23:48 de Office Mediasind   [ actualizat la 26 sept. 2011, 00:17 ]
Tribunalul Galaţi a dispus, în data de 21.09.2011, „înfiinţarea sechestrului asigurator asupra bunurilor proprietatea debitoarei SC Adevărul Digital Media SRL aflate în administrarea Departamentului Editorial ADS Galaţi”.

În data de 08.09.2011, angajaţii ziarului Adevărul de Galaţi, membri ai Societăţii Jurnaliştilor din Galaţi, afiliat FRJ MediaSind, au formulat o cerere de chemare în judecată a societăţii Adevărul Digital Media şi au cerut instanţei de judecată obligarea firmei la plata sumei de 7.000 de lei, ce reprezintă salariile neplătite pe trei săptămâni, dar şi indexarea, majorarea şi reactualizarea acesteia cu indicele de inflaţie.

Potrivit declaraţiilor avocatului jurnaliştilor de la Adevărul de Galaţi, Bogdan Sântoma, conform dispoziţiilor literei J alin. 4 din contractele individuale de muncă,  data la care se plăteşte salariul este de 5 ale lunii următoare. În cazul în care data de plată a salariului corespunde unei zile nelucrătoare, plata salariului trebuie să fie efectuată în următoarea zi lucrătoare. "Deşi creditorii au prestat muncă în folosul debitorului SC ADEVARUL DIGITAL MEDIA SRL in intervalul 1.08.2011 – 31.08.2011, aceştia nu şi-au încasat drepturile salariale conform contractelor individuale de muncă (CIM). Dovada în acest sens am făcut-o cu copii conform cu originalul de pe CIM şi extrasele de cont de la bancă unde le erau virate, de regulă, salariile pe card. Având în vedere cele precizate anterior, am considerat că sunt îndeplinite condiţiile prevăzute de art. 591 alin. 1 din C. pr. civila pentru instituirea sechestrului asigurător pe toate bunurile mobile ale debitoarei ce sunt în administrarea Departamentului Editorial ADS  Galaţi“ - a declarat avocatul jurnaliştilor.

Conform extraselor de pe portalul Ministerului Finanţelor şi Romanian Universe, pe care avocatul le-a depus în justiţie, Adevărul Digital Media are restanţe totale la bugetul de stat în valoare de 1.763.786 lei pe trimestrul II al anului 2011, către bugetul asigurărilor sociale de stat restanţe în cuantum de 3.611.890 lei, către bugetul pentru asigurări de şomaj restanţe în cuantum de 121.023 lei şi către bugetul pentru asigurări de sănătate restanţe în cuantum de 1.273.271 lei. Pe 21.09.2011, Tribunalul Galaţi le-a dat dreptate jurnaliştilor şi a stabilit “înfiinţarea sechestrului asigurător asupra bunurilor proprietatea debitoarei SC Adevărul Digital Media SRL aflate în administrarea Departamentului Editorial ADS Galaţi”.

Totodată, în data de 08.09.2011, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind a protestat faţă de modul în care conducerea cotidianului Adevărul încalcă prevederile Contractului Colectiv de Muncă din Mass-Media, bătându-şi joc de propriii angajaţi. (http://www.mediasind.ro/comunicate-1/frjmediasindsolicitaincetareaabuzurilorlacotidianuladevarul)

Departament Comunicare FRJ MediaSind

Comments