Comunicate‎ > ‎

La 1 Decembrie 2015 s-a încheiat procesul de unificare a Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind

postat 30 nov. 2015, 23:21 de Office Mediasind   [ actualizat la 30 nov. 2015, 23:24 ]
Biroul Executiv Permanent al Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, anunță încheierea procesului de unificare dintre Federația Artiștilor Interpreți din România și Federația Română a Jurnaliștilor MediaSind, astăzi, 1 Decembrie 2015

 La 1 Decembrie 2013, congresele celor două organizații reprezentative la nivel național au hotărât, cu unanimitate de voturi, unificarea și crearea unei singure organizații – Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind. (vezi aici)

Timp de doi ani au fost parcurse toate etapele juridice pentru ca FAIR-MediaSind să devină ceea ce este astăzi: cea mai mare și singura federație reprezentativă pentru sectorul Cultură și Mass-Media, fiind afiliată cu drepturi depline la Union Network Internațional, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor.

În această perioadă de activitate în noua structură, FAIR-MediaSind s-a remarcat ca un actor important al domeniului Cultură și Mass-Media, luptând pentru drepturile și interesele celor peste 8 000 de membri, reuniți în 39 de sindicate.

Încă de la unificare, FAIR-MediaSind a demarat discuțiile cu Ministerul Culturii și Patronatul Presei ROMEDIA pentru identificarea soluțiilor juridice privind încheierea unui nou contract colectiv de muncă pentru angajații din acest sector.

Atunci când drepturile membrilor afiliați au fost călcate în picioare de către unii mangeri numiți vremelnic la conducerea instituțiilor publice - și avem în vedere abuzuri ca cele îndreptate împotriva liderilor de sindicat de la Filarmonica ARAD (vezi aici), sau împotriva drepturilor angajaților de la Radioul Public (vezi aici) - FAIR-MediaSind a reacționat prompt.

FAIR-MediaSind militează pentru depolitizarea instituțiilor publice de radio și televiziune, solicitând desemnarea, la conducerea SRR și SRTV, a unor profesioniști neangrenați politic, aleși pe criterii de competență și valoare, respectând, astfel, cerințele  societății civile (vezi aici Rezoluția).

FAIR-MediaSind susține necesitatea reformării mișcării sindicale românești, dezaprobând atitudinea acelor lideri sindicali care, prin trădarea intereselor membrilor și folosirea organizațiilor pentru satisfacerea intereselor personale, au contribuit, astfel, la transformarea salariatului român într-un sclav modern, aflat la cheremul angajatorilor. (vezi aici)

Având în vedere aceste realități, Biroul Executiv al  FAIR - MediaSind face un apel către toți lucrătorii din  Cultură și Mass-Media, să ni se alăture și să sprijine sindicatele afiliate federației, pentru că forța sindicatelor nu este dată doar de competența și verticalitatea liderilor ci, mai ales, de numărul cât mai mare de membri. În același timp trebuie precizat că, potrivit legislației interne și internaționale, singurele organizații care pot să negocieze, semneze și să apere drepturile salariaților sunt  sindicatele.

Numai uniți putem opri abuzurile împotriva noastră, numai uniți putem să ne recâștigăm demnitatea!                         

Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind                                  București, 1 Decembrie 2015

Biroul Executiv Permanent