Comunicate‎ > ‎

Liderii sindicatului de casă al conducerii TVR dezinformează salariații susținând că de vină pentru neplata primei de Crăciun ar fi MediaSind și Curtea Constituțională!

postat 28 dec. 2021, 02:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 dec. 2021, 02:41 ]

Liderii sindicatului de casă al conducerii TVR, SPUSTV sunt de-a dreptul disperați pentru că, în al 24-lea ceas, membrii de sindicat, care își dau seama de manevrele pe care le fac cei care pretind că îi apără, împreună cu conducerea instituției, pentru a nu plăti drepturile cuvenite prin legea părților – CCM, se retrag  din această organizație așa-zis sindicală. 

Pentru a mai tempera din furia propriilor membri care nu mai primesc prima negociată, culmea, chiar de liderii SPUSTV și al cărei cuantum nu e nici măcar la jumătate din cel negociat de colegii din Radio România, (750 lei net față de 1600 lei net plus 150 lei pentru salariații care au în îngrijire copii), aceștia au început o campanie de dezinformare, în urma căreia au găsit și vinovatul de serviciu, adică MediaSind! 
Cu un tupeu formidabil, liderii SPUSTv susțin că de vină pentru neplata primei ar fi o decizie a Curții Constituționale a României - CCR din anul 2018 dată în urma unei acțiuni în justiție a organizației noastre, formulate în baza Legii nr.544/2001 a informațiilor de interes public! Probabil, că și mâine, vor explica nerespectarea altor prevederi contractuale, invocând alte bazaconii din afara logicii.
Deși respectiva excepție ridicată de MediaSind într-o acțiune depusă în baza Legii nr.544/2001 privind informațiile de interes public, a fost respinsă de CCR și, în consecință, nu poate să fie aplicată  - așa cum eronat susțin liderii SPUSTV, aceasta clarifică însă, în mod corect, statutul TVR de instituție publică care are obligația de a furniza cetățenilor săi informații de interes public. Cu alte cuvinte, fiind plătită de la bugetul de stat, TVR are obligația de a respecta toate normele și legile privind instituțiile publice. Cu o singură excepție, pe care liderii SPUSTV se feresc să o spună. Și anume, conform art. 36 alin.1) din Legea nr.41/1994, “Salariile de baza şi celelalte drepturi de personal pentru salariaţii Societăţii Romane de Radiodifuziune şi ai Societăţii Romane de Televiziune se negociază prin contracte colective şi individuale de munca, încheiate în condiţiile legii.” Adică, salarizarea și sporurile/primele, alte adaosuri salariale din SRR și SRTV se stabilesc prin negocierea Contractului Colectiv de Muncă și a contractelor individuale de muncă, și nu prin Legea Unitară a Salarizării pe baza căreia sunt plătiți  ceilalți bugetari.

Un lucru este foarte clar. Și în TVR legea trebuie respectată! Cu alte cuvinte, administrația și sindicatul său nu vor mai putea să plătească tot felul de avocați apropiați conducerii, pentru că intră în conflict cu prevederile  OUG 26/2012 (amănunte aici: Apel către noua conducere din Televiziunea Națională: Nu vă începeți mandatul cu aceleași abuzuri ale administrației Săseanu prin angajarea ilegală a avocatului de casă al fostei șefe a TVR! ). De asemenea, nu vor putea să mai ascundă diversele contracte încheiate cu clientela politică pentru că intră în coliziune cu prevederile  Legii nr. 544/2001 privind informațiile de interes public,(amănunte aici: Șefa TVR refuză să explice de ce a numit în funcție de conducere o persoană care a făcut reclamă mascată pe post unei firme medicale unde soția era director de marketing! ).  Când vine vorba de plata primei de Crăciun, aceeași administrație trebuie să respecte Legea nr. 41/1994 și CCM în vigoare! (amănunte aici: Deoarece noua conducere împreună cu sindicatul de casă nu au fost în stare să plătească drepturile prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă, MediaSind va solicita în justiție Prima de Crăciun care le-a fost refuzată angajaților TVR! ) 

Considerăm că această situație care, din nefericire, se repetă,  este rezultatul menținerii/numirii în funcție a unor persoane compromise profesional, fără o minimă experiență managerială, selectate și promovate în baza unor criterii subiective, fiind răsplătite cu posturi foarte bine plătite pentru slugărnicie sau pentru că aparțin sindicatului de casă al conducerii.

În consecință,  MediaSind TVR face un apel către toți angajații instituției  să nu mai cauționeze, cu prezența lor, sindicate care, de-a lungul timpului, au mimat activitatea de apărător al intereselor salariaților, oferind conducerii instituției toate pârghiile necesare transformării angajaților Televiziunii Române în sclavi ai managementului!  Putem oare uita atât de repede ce s-a întâmplat în 2012, când liderii SPUSTV au fost coautorii acelei epurări de personal ce a provocat atâtea drame umane? Nu putem uita nici faptul  că șefii de atunci ai acestui sindicat galben au fost răsplătiți cu funcții de conducere executivă în instituție. Această tristă aducere-aminte poate va da membrilor SPUSTV imboldul de a se delimita de această organizație care nu i-a apărat și nu i-a reprezentat.  

Pentru retragerea din această organizație este suficientă trimiterea unui email la adresa cabinetpdg@tvr.ro   și CC tvr@mediasind.ro  în care să anunțați dezafilierea dvs. de la sindicatul de casă al conducerii. Având în vedere că, în prezent, instituția este condusă și controlată, de către oamenii SPUSTv care ocupă majoritatea funcțiilor -  cheie din TVR, suntem convinși că vor ține cont de dorința dvs.

Iar Angajații din TVR care doresc să-și recupereze în instanță Prima de Crăciun, sunt rugați să completeze Împuternicirea (foto) și să o trimită la adresa de mail tvr@mediasind.ro  pentru a întocmi formalitățile legale necesare. 

Împreună suntem mai puternici! 

Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 28 decembrie 2021