Comunicate‎ > ‎

Mandatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română s-a încheiat aseară, la ora 24,00!!

postat 28 oct. 2021, 23:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 25 aug. 2022, 05:45 ]
Din acest motiv, acțiunea grevistă a membrilor MediaSind TVR a fost suspendată până când o nouă conducere va fi numită în Parlament

Cel mai  dezastruos, umilitor și rușinos  mandat de director general al Societății Române de Televiziune s-a încheiat aseară, la ora 24,00, întrucât prelungirea mandatului Ramonei Săseanu nu a fost promulgată de către președintele României, ordonanța de urgență fiind atacată la Curtea Constituțională de către PSD.

 O nouă numire interimară nu s-ar putea face decât cu reluarea procedurii parlamentare, iar mandatul acordat nu poate să depășească perioada de interimat de 6 luni prevăzută în art. nr 21 alin 4) din Legea nr. 41/1994, care prevede că „Prelungirea mandatului sau durata interimatului nu poate fi mai mare de 6 luni” adică nu poate să depășească data de 10 noiembrie 2021! Având în vedere perioada de 15 zile care trebuie acordată salariaților TVR pentru alegerea reprezentanților în Consiliul de Administrație, practic Parlamentul ar trebui să demareze, de urgență, procedura de desemnare a membrilor Consiliului de Administrație. Cerem Parlamentului să respecte legea, pentru că o altă Hotărâre ar pune în pericol funcționarea în condiții de legalitate a celei mai mari instituții de presă a statului, Televiziunea Română, ceea ce ar determina atacarea în instanța de contencios a actelor semnate nelegal.

În aceste condiții, începând cu ora 00,00 a zilei de 29.10.2021, fostul director general interimar, Ramona Săseanu, nu mai are dreptul să ocupe această funcție și trebuie să se prezinte  la Studioul Teritorial TVR Craiova, în funcția de jurnalist tv. Din acest motiv, acțiunea grevistă organizată ieri, 28 octombrie 2021 în fața sediului central al TVR a fost suspendată până la numirea în Parlament a unei noi conduceri. Decizia de suspendare a grevei a fost luată aseară de membrii MediaSind TVR după întâlnirea cu președintele interimar al Camerei Deputaților, Florin Roman. Aceștia au  anunțat  că  vor relua acțiunile de protest  în cazul în care noua conducere a SRTV nu va soluționa problemele grave care pun în pericol viața tuturor angajaților TVR.

Întrucât viața angajaților Televiziunii Române este zilnic pusă în pericol din cauza incompetenței echipei manageriale coordonate de fostul director general interimar, Ramona Săseanu, mai mulți membri ai MediaSind TVR, în frunte cu președintele filialei din Societatea Română de Televiziune, Sorin Torică, au decis să intre, începând data de 28 octombrie 2021, în greva foamei. Aceștia au cerut public  președintelui PNL, Florin Câțu și deputatului Gigel Știrbu să-și retragă de urgență protejata din fruntea TVR!

La acțiunea grevistă din fața sediului TVR, au participat, din solidaritate, președintele Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Leonard Octavian Pădureț, Președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, Cristinel Godinac, secretarul general al SRJ MediaSind, Liviu Grosu. Aceștia au anunțat că au sesizat organizațiile naționale și internaționale la care federația este afiliată, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor și UNI Global UNION, față de lipsa de reacție a autorităților din România în stoparea abuzurilor împotriva membrilor de sindicat din cea mai mare instituție de presă a statului român, Televiziunea Română.
Speriată de amploarea evenimentului, directorul general interimar Ramona Săseanu, a catadicsit, într-un final, să aibă o întâlnire cu greviștii reprezentanți de liderii MediaSind TVR, SRJ MediaSind și de cei ai Federației FAIR-MediaSind. După ce i s-a atras, de mai multe ori, atenția că nu se află la propriul SRL sau sindicat, ci într-o instituție publică, unde limbajul de mahala și țipetele nu își au locul, aceasta a recunoscut, într-un final, că problemele tehnice semnalate de colegii noștri sunt reale, dar a precizat că achizițiile trebuie aprobate de un Consiliu de Administrație. Cu alte cuvinte, în caz de incendiu, nu are cine și cum să intervină, întrucât partidele politice sunt vinovate pentru întârzierea demarării procedurii pentru numirea unui nou CA. Referitor la abuzurile grave asupra salariaților din partea șefului Formației de Intervenție, salvare și Prim Ajutor din SRTV, Robert Woitovict, directoarea interimară ne-a informat, ca pe o mare victorie, că problema s-a rezolvat întrucât acesta a depus o cerere de transfer la un alt serviciu!!! Însă, nu a dat nicio explicație de tergiversarea cercetării disciplinare cu peste 3 luni, în cazul sesizărilor împotriva abuzurilor de care este acuzat acesta. De asemenea, nu a reușit să dea explicații despre refuzul de a respecta contractul de închiriere semnat cu SRJ MediaSind pentru funcționarea sediului și blocarea accesului reprezentanților organizației în locația respectivă, fapte ce consituie evidente abuzuri în serviciu.

 
În schimb, cel mai obraznic cu salariații TVR care au apelat la această formă extremă de protest, a fost avocatul angajat abuziv de la Craiova de Ramona Săseanu, Ionuț Teodorescu, care a avut un comportament vulgar și agresiv împotriva protestatarilor și a liderului acestora, după cum se poate observa și din filmarea atașată. 
Acesta nu a fost singurul acolit al fostei șefe TVR care a încercat să provoace incidente în cadrul acțiunii de protest. Dorin Chioțea, cel care a fost acuzat de reclamă mascată pe postul TVR, precum și de obținerea, în schimbul unor servicii de PR (ode) în favoarea Ramonei Săseanu,  a unei emisiuni medicale  și a funcției  de conducere a Departamentului Sport, și-a jignit colegii, făcând  tot felul de afirmații mizerabile la adresa lor.

MediaSind TVR va continua, începând de luni, 1 noiembrie 2021, să prezinte opiniei publice, dar și instituțiilor abilitate, informații despre dezastrul și jaful produs în Televiziunea Română de incompetența celor care au condus și conduc cea mai mare instituție de presă a statului român.

Mulțumim pe această cale tuturor colegilor care s-au solidarizat cu acțiunea de protest a colegilor din Televiziunea Română, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, lideri sindicali și lideri politici și, nu în nu ultimul rând, cetățenilor care ne-au susținut prin mesaje și  în stradă. 

Participă la Campania #Vrem respect pentru angajații TVR:"TVR se află într-o situație tristă, rodul unei scamatorii grotești. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice"
Departament Comunicare MediaSind TVR
București, 29 octombrie 2021