Comunicate‎ > ‎

MediaSind - la vârsta majoratului! La 18 ani de la înfiinţare, Sindicatul Român al Jurnaliştilor lansează platforma online MediaSind TV

postat 12 apr. 2019, 01:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 apr. 2019, 01:01 ]

mediasindtv.ro

Cea mai mare organizaţie naţională a lucrătorilor din mass-media, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind, împlineşte astăzi, 12 aprilie 2019, 18 ani de când instanţa de judecată i-a acordat personalitatea juridică.

În tot acest timp, MediaSind a devenit un adevărat brand pentru mişcarea sindicală din România. Filialele organizaţiei -  MediaSind - TVR, MediaSind - Radio România, MediaSind - AGERPRES, MediaSind - ONLINE şi MediaSind Freelanceri  reunesc lucrători din principalele instituţii publice dar şi cu capital privat din România.

   

Sindicatul Român al  Jurnaliștilor MediaSind a apărut ca urmare a diverselor proiecte de organizare sindicală eșuate şi din nevoia unei organizaţii aflate în slujba lucrătorilor din media. Din păcate, foarte mulți lideri de organizații au trădat încrederea cu care au fost investiți de către oameni, renunțând la principii, la valorile solidarității sindicale. În schimbul unor meschine foloase personale, unii dintre ei au fost „cumpărați” de angajatori pentru a-i face să renunțe la apărarea intereselor salariaților pe care îi reprezentau, mimând doar lupta sindicală.

În calitate de membru - fondator al Federaţiei FAIR-MediaSind, singura organizaţie reprezentativă pentru sectorul Cultură şi Mass-Media, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a participat la mai multe negocieri de Contracte Colective de Muncă în mai multe instituţii din domeniu, obţinând importante drepturi financiare şi profesionale pentru angajaţi. Una din cele mai importante realizări a organizației este impunerea clauzei de conştiinţă, care asigură o protecție reală a jurnaliștilor în fața presiunilor de orice fel în ce privește conținutul editorial.

Cu sprijinul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor şi al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor,  SRJ MediaSind a militat activ pentru respingerea mai multor măsuri ale guvernanților precum și a unor proiecte de lege care urmăreau limitarea libertăţii de exprimare a jurnaliştilor, sau politizarea excesivă a instituţiilor publice de media.

MediaSind a câştigat, în instanță, zeci de procese pentru recuperarea drepturilor salariale ale  propriiilor membri de sindicat şi a sancţionat public mai multe abuzuri ale unor şefi cu înclinații dictatoriale, numiţi în fruntea unor instituţii publice de media.

Împreună cu principalele organizaţii profesionale din media SRJ MediaSind a participat la negocierea şi semnarea Codului Deontologic Unic al Jurnalistului

Împreună cu Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi cu principalele universităţi din ţară, SRJ MediaSind a lansat Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate, în sprijinul studenţilor care doresc să devină jurnalişti profesionişti.

Noul proiect care este lansat astăzi, MediaSind TV, va fi o platformă de comunicare online pentru toţi cei care fac parte din marea familie mass-media. MediaSind TV va fi instrumentul prin care vocea membrilor de sindicat se va face auzită. Aici vor fi reclamate abuzurile patronatului, vor fi împărtășite experiențe, aici toţi membrii MediaSind, indiferent unde lucrează sau dacă sunt freelanceri, îşi pot face publice producțiile care „deranjează” și sunt refuzate la difuzare. Aici se vor întâlni cererile şi se vor face auzite nedreptăţile noastre: mediasindtv.ro

 
ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv al SRJ MediaSind

Bucureşti, 12 aprilie 2019