Comunicate‎ > ‎

MediaSind – 21 de ani de istorie sindicală în sprijinul jurnaliștilor și lucrătorilor din mass-media !

postat 11 apr. 2022, 22:06 de Office Mediasind   [ actualizat la 11 apr. 2022, 23:08 ]
Deviza „Împreună suntem mai puternici”  are o acoperire totală în realitate, definind forța de acțiune și coeziune a celei mai puternice organizații sindicale din mass-media.

 Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împlinește astăzi, 12 aprilie 2022, 21 de ani de luptă împotriva abuzurilor din mass-media, în sprijinul lucrătorilor din cea mai încercată breaslă, aflată mereu pe frontul apărării democrației.

Am început atunci un război cu corupția, cu abuzurile, cu ilegalitățile din instituțiile de media, război  pe care nu l-am terminat încă. Luptele continuă pe mai multe fronturi. Ne batem cu politicienii certaţi cu libertatea de exprimare, cu angajatorii din presa publică și privată care nu respectă legislația muncii, dar și cu unii colegi care încalcă regulile deontologiei profesionale.

În tot acest timp  am luptat, am pierdut uneori, dar am şi câştigat redute considerate de necucerit. Realizările MediaSind pot fi confirmate de toți aceia care au câştigat procese în instanţă împotriva unor angajatori abuzivi, de cei care au ieşit în stradă alături de noi, au tremurat în frig şi ploaie pentru a picheta Guvernul, Parlamentul, Preşedinţia, de partenerii de negociere a contractelor colective de muncă, reprezentanţii patronatelor din presă, de liderii principalelor organizaţii sindicale şi profesionale, de colegii din presa internaţională, de reprezentanţii clasei politice româneşti.

Împreună cu cele mai importante universități din țară am demarat Proiectul ReStart pentru un jurnalism de calitate, în sprijinul viitorilor jurnaliști.
Nu am stat deoparte nici când reprezentanţi ai clasei politice au încercat să pună botniţă libertăţii de exprimare. Nu am lăsat nepedepsită nicio reacţie care ar fi putut afecta imaginea şi demnitatea condiţiei de jurnalist.  

Am demonstrat în instanță ticăloșia unor angajatori care, cu sprijinul unor politruci din Ministerul Muncii, au încercat să ne îngrădească dreptul nostru constituțional de a ne reprezenta și apăra membrii din instituțiile publice de presă! Am reacționat inclusiv zilele trecute când am constatat că Ministerul Muncii și Solidarității Sociale devine, pe zi ce trece, Ministerul Solidarității cu Corupții din Cultură și Mass-Media! (Federația FAIR-MediaSind a prezentat instituțiilor europene cum Ministerul Muncii din România devine Ministerul Solidarității cu corupția din Cultură și Mass-Media! )

 
Desigur, dacă la început luptam cu mentalităţi anchilozate în stereotipuri ciocoiești, cu conştiinţe pătate şi tributare unor reguli arhaice venite dintr-o formă de capitalism sălbatic, în timp, MediaSind a creat instrumentele prin care a câştigat drepturi pentru salariați la care nimeni nu ar fi visat sau sperat vreodată. Contractul Colectiv de Muncă Unic la Nivel de Ramură Mass-Media, piatra de hotar în lungul drum pe care am ales să-l parcurgem, a însemnat pentru noi toţi simbolul şi forţa care ne-au ajutat să câştigăm procese în instanţă, să demonstrăm că avem un cuvânt de spus, să primim ceea ce ni se cuvine. Din nefericire însă, în urma modificării legislației muncii din anul 2011 împotriva drepturilor de negociere colectivă, acest Contract Colectiv a fost imposibil de a mai fi negociat. (www.mediasind.ro/drepturi-jurnalisti)An de an am adus îmbunătăţiri şi noi drepturi la contractele colective negociate în instituțiile unde avem membri afiliați, am dat clauzei de conştiinţă a jurnalistului putere de lege. An de an ne-am străduit să creăm condiţii mai bune pentru jurnaliști, pentru toţi cei care lucrează în mass-media.

De la 1 decembrie 2013 nu mai suntem singuri ci mult mai puternici. Împreună cu colegii reprezentativi din domeniul Cultură, reuniţi în Federaţia Artiştilor Interpreţi din România – FAIR, am creat cea mai puternică şi reprezentativă organizaţie din sectorul Cultură şi Mass-Media, sub denumirea Federaţia din Cultură şi Mass-Media FAIR – MediaSind. Iar afilierile federației  la Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global Media ne conferă forță, dar și statutul onorant de a face parte din marea familie internațională a lucrătorilor  din cel mai încercat și nobil domeniu, Cultură și Mass-Media!

Nu în ultimul rând, pe platforma Sindicatului Jurnaliştilor Profesionişti  am creat noul  Sindicat Român al Jurnaliştilor MediaSind, prin fuziunea prin absorbţie cu Sindicatul lucrătorilor din Audiovizual – TVR Sind, cu Sindicatul Televiziunea Craiova şi cu Sindicatul Asociaţia Profesională Radio. În prezent avem 4 filiale puternice – MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio România și MediaSind Freelanceri, în instituţiile media publice și în cele cu capital privat, fiind cea mai mare și puternică organizație sindicală națională a lucrătorilor din mass-media.

Şi nu ne vom opri aici!

Vă așteptăm să vă înscrieți în marea familie a MediaSind prin filialele noastre (www.mediasind.ro/despre-noi),  pentru că

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

 

București, 12 aprilie 2022