Comunicate‎ > ‎

MediaSind cere Consiliului de Administrație să se implice în stoparea abuzurilor împotriva angajaților Televiziunii Române!

postat 28 feb. 2022, 00:17 de Office Mediasind   [ actualizat la 28 feb. 2022, 00:17 ]
Nelegalitățile și presiunile asupra angajaților TVR au atins cote insuportabile, motiv pentru care vor fi pregătite acțiuni de protest!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR în calitate de partener social al Societății Române de Televiziune solicită membrilor Consiliului de Administrație să se implice, în conformitate cu prevederile art.27 din Legea nr. 41/1914, pentru a opri abuzurile unor persoane din conducerea executivă asupra angajaților instituției publice de presă. 

Imediat după instalarea noii conduceri, fără aprobarea Consiliului de Administrație, așa cum prevăd art.27 lit.i și art.35 alin.1), au fost menținute/numite în funcții de conducere mai multe persoane compromise atât profesional, cât și moral, care continuă abuzurile împotriva celor care încă mai au curajul să sesizeze neregulile din instituție. Astfel, foști lideri ai sindicatului de casă ai conducerii, SPUSTV, au fost numiți în cele mai importante funcții din instituție, în mod nelegal și în baza unor criterii de slugărnicie, în locul celor profesionale. Fosta prim-vicepreședinte a SPUSTv-Mihaela Woytovict, de exemplu, a fost numită în funcția de coordonator cu atribuții de Director al Direcției Economice, iar cea care a ocupat funcția de director general interimar, după ce, în prealabil, a făcut parte din conducerea aceluiași sindicat- este vorba de Ramona Săseanu (foto), a primit funcția de Producător general.(amănunte aici: Mandatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română s-a încheiat aseară, la ora 24,00!! 

De asemenea, trebuie să spunem că și fostul lider de sindicat  de la TVR Cluj, Alin Gelmărean, este menținut nelegal în funcție (amănunte aici:MediaSind solicită noului director al TVR Cluj să înceteze să mai hărțuiască angajații care nu fac parte din propriul sindicat!).

 În ceea ce privește TVR Iași, conducerea își continuă nestingherită abuzurile și presiunile asupra angajaților stației, (amănunte aici: MediaSind cere înlocuirea de urgență a conducerii TVR Iași cu o echipă managerială competentă!)

La TVR Craiova producătoarea executivă, Mirela Giodea, împreună cu câțiva subordonați obedienți, au început o campanie de bullying împotriva membrilor MediaSind TVR Craiova, iar conducerea instituției nu intervine în niciun fel, deși a fost sesizată oficial atât de salariații hărțuiți, cât și de organizația noastră! 

Din păcate, efectele acestor numiri abuzive nu întârzie să se vadă. Se poate observa, fără mare efort, că politica editorială este controlată și slujește  grupurilor de interese politice. Cum se poate explica faptul că, în plin război, jurnalul TVR Moldova este înlocuit cu meciuri de handbal?

Pe fondul acestor derapaje grave situația financiară a angajaților devine dramatică. După ce li s-a călcat în picioare demnitatea, angajații TVR sunt serios afectați și de măsura  diminuării veniturilor prin tăierea abuzivă a Primei de Crăciun și a tichetelor de masă. În timp ce salariile acestora se află la minimul grilei de salarizare, bani cu care de abia mai pot să-și plătească facturile și să-și asigure doar o parte din cele necesare unui trai decent, șefii acestora și susținătorii lor primesc salarii cu cifre care depășesc cu mult 10.000 de lei, în dispreț față de munca subordonaților. O formă securistică de umilire, după modelul comunist este și condica de prezență care, cel puțin pentru jurnaliști, nu are ce să caute într-o instituție de presă. Atragem atenția că jurnaliștii desfășoară o activitate de creație, iar munca lor nu se încheie atunci când se termină programul formal de muncă, ci continuă de multe ori și la domiciliu.

Profitând de sprijinul constant primit din partea conducerii TVR care a refuzat să sesizeze comisia de cercetare disciplinară și instituțiile abilitate pentru a cerceta faptele, unele chiar penale, cei care au săvârșit abuzuri față de salariați și-au continuat nestingherit campania nerușinată împotriva celor care au avut curajul să sesizeze comportamentul abuziv și nelegalitățile din instituție. Totul a culminat cu decizia iresponsabilă a conducerii Departamentului economic de a reține nelegal sume din salariile angajaților, fără ca instituția să dețină un titlu executoriu, sau un angajament scris din partea acestora. Iar după sesizarea organelor de cercetare penală și după reacțiile publice ale MediaSind TVR, ca să-și acopere urmele faptelor penale, aceeași conducere a Direcției economice a cerut în bătaie de joc și acordul salariaților (amănunte aici: Conducerea TVR cere acordul angajaților pentru a legitima abuzul privind reținerile nelegale din salariile angajaților! )

Suntem convinși  că a venit timpul ca TVR să se comporte ca o instituție publică de presă și nu ca un SRL controlat de câțiva politruci numiți în funcție pe criterii de slugărnicie. În zilele care urmează, MediaSind TVR va relansa campania VREM RESPECT PENTRU ANGAJAȚII TVR! pentru a determina administrația condusă „de facto” de Ramona Săseanu și de acoliții ei să respecte legea și pe angajații instituției.

În cazul în care această solicitare va fi ignorată de către membrii CA, vom organiza acțiuni de protest în fața TVR, a sediilor partidelor politice și a Parlamentului României, iar pe plan internațional, cu sprijinul Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, a Federației Europene a Jurnaliștilor, Federației Internaționale a Jurnaliștilor și EBU, vor fi organizate pichete de protest în fața sediilor instituțiilor internaționale privind protecția drepturilor jurnaliștilor, precum și a instituțiilor europene – Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul Europei.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
MediaSind TVR
 București, 28 februarie 2022