Comunicate‎ > ‎

MediaSind cere demisia balneo-kinetoterapeutului detașat ilegal de la partid în funcția de director general adjunct al Agenției Naționale de Presă AGERPRES!

postat 18 mai 2021, 03:29 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 mai 2021, 03:32 ]
În urma scenariului “Apele Române” depistat de Curtea de Conturi la AGERPRES, conducerea instituției  a confirmat  că a depus plângere penală în acest caz și că va analiza și depunerea unei acțiuni civile!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind - Filiala AGERPRES a solicitat astăzi, 18 mai 2021, în cadrul ședinței Consiliului Director al Agenției Naționale de Presă AGERPRES, demisia directorului general adjunct Cristian Dan Durleci-Mateescu, în urma concluziilor controlului echipei de audit al Curții de Conturi care a constatat săvârșirea unor fapte de corupție în cadrul instituției.

După prezentarea Notificării MediaSind (foto) în cadrul ședinței CD,  directorul general al ANP AGERPRES, Claudia Victoria Nicolae, a confirmat că zilele trecute instituția a sesizat instituțiile penale și că se analizează în prezent depunerea unei acțiuni pe latură civilă în vederea anulării contractului individual de muncă.

Conform Proiectului Procesului-Verbal de constatare cu nr. 1852/16.04.2021 întocmit în urma controlului financiar, echipa de auditori ai Curții de Conturi a constatat faptul că un director general adjunct din instituție, cu studii în balneo -kinetoterapie, a fost detașat nelegal de la grupul parlamentar al Partidului Social Democrat - secretariatul Camerei Deputaților la ANP AGERPRES, dintr-o funcție publică într-un post de natură contractuală, „fără a avea studii de specialitate sau pregătire profesională în domeniu.” De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au mai descoperit că și concursul de angajare în funcția de expert gradul IA, dar și cel de ocupare a postului de director general adjunct au fost organizate cu dedicație și cu încălcarea dispozițiilor legale.

Având în vedere aceste grave constatări ale Curții de Conturi, SRJ MediaSind Filiala AGERPRES consideră că se impune, de urgență, demisia din funcția de director general adjunct, în caz contrar pot fi lovite de nulitate toate hotărârile Consiliului Director al AGERPRES iar drepturile angajaților AGERPRES pot fi puse în pericol.

 Nu în ultimul rând, pentru că zilnic pot fi produse importante prejudicii de imagine instituției publice de presă, MediaSind AGERPRES solicită retragerea de urgență a directorului general adjunct Cristian Dan Durleci Mateescu din toate proiectele și parteneriatele editoriale, inclusiv cu cel încheiat cu Institutul Național pentru Studierea  Holocaustului din România  "ELIE WIESEL", pentru a nu afecta imaginea acestei importante și prestigioase instituții. În cazul în care acesta refuză în continuare să demisioneze, SRJ MediaSind cere conducerii instituției demararea procedurilor pentru anularea contractului individual de muncă al directorului general adjunct în termen de 3 zile de la primirea Notificării.

Precizăm că nu este prima data când directorul Durleci este acuzat de abuzuri. În cursul anului 2019, în urma concedierii pentru sustragerea unor documente interne, cum ar fi un proces verbal al Comisiei de Etică și Disciplină care conținea declarațiile unor angajați la adresa unor persoane din conducere și inclusiv la adresa  directorului general adjunct, Cristian Dan Durleci Mateescu, acesta a fost angajat tot la grupul PSD (amănunte aici). După ce a câștigat într-o primă instanță, (procesul nu a fost încă soluționat definitiv), acesta s-a întors la AGERPRES, fără să mai aștepte soluționarea definitivă a dosarului în instanță, întrucât deciziile de la fond sunt executorii.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind filiala AGERPRES reiterează solicitarea făcută partidelor politice în data de 10 mai 2021,  de a-și retrage subordonații trimiși în diverse instituții publice (amănunte aici: Scenariul “Apele Române” depistat de Curtea de Conturi la AGERPRES).. Agenția Națională de Presă AGERPRES este una dintre cele mai importante instituții de presă din România iar profesioniștii de aici trebuie să fie coordonați editorial de către profesioniști în mass-media, nu de către tot felul de persoane cu experiență în activitate politică sau în alte domenii care nu au nicio legătură cu jurnalismul.

Prezenta reacție reprezintă și o avertizare în interes public în conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii.

Departament Comunicare MediaSind AGERPRES                   

  București, 18 mai 2021