Comunicate‎ > ‎

MediaSind cere incetarea subminarii mass-media

postat 10 oct. 2010, 23:45 de Webmaster Mediasind

FRJ MediaSind cere groparilor presei sa inceteze subminarea industriei de media

A devenit o cutuma ca in fiecare an, de Ziua Libertatii de exprimare, de Ziua Mondiala a Presei, sa facem un bilant cu bunele si relele din acest important domeniu al democratiei românesti - mass-media. Din pacate, si in acest an constatam ca presa nu are  motive de sarbatoare, având in vedere situatia dramatica in care a ajuns din cauze externe dar, mai ales, interne. Astazi nu mai mira pe nimeni locul rusinos pe care este plasata România  de catre organismele internationale in ceea ce priveste libertatea de exprimare – locul 88 alaturi de Bolivia, El Salvador si Brazilia. (Potrivit raportului realizat de Freedom House, presa din România este considerata “partial libera”, fiind situata dupa Mozambic, Burkina Faso si Croatia.

Incercarile clasei politice de a submina independenta presei prin diverse propuneri legislative - una mai aberanta decât alta (cum ar fi legea stirilor pozitive si negative, depolitizarea institutiilor publice de radio si televiziune printr-o politizare mascata etc), mentinerea unei fiscalitati excesive in domeniu, lipsa oricaror masuri de sprijinire economica a industriei de media, inexistenta unui dialog real dintre guvernanti si organizatiile din presa etc., - au generat grave probleme pentru intreaga breasla. In majoritatea statelor europene, guvernele au acordat o importanta deosebita sprijinirii societatilor din presa prin aplicarea unor masuri economice concrete: TVA intre 0 si 5%, subventii directe pentru presa etc. pentru ca, astfel, sa nu fie afectat dreptul cetatenilor de a fi corect informati. In România, intâlnirile dintre reprezentantii mass-media si guvernanti s-au transformat, din pacate, intr-un dialog al surzilor. Iar efectul a fost devastator: zeci de publicatii inchise, peste 4 000 de jurnalisti aruncati in strada (majoritatea fara a primi plati compensatorii si somaj), presa locala a intrat in colaps economic, societatile de difuzare a presei - in faliment iar institutiile publice din media SRR, SRTV si Agepres au ajuns la limita supravietuirii, depinzând de  mila guvernului.

Dar cea mai crunta lovitura in privinta credibilitatii a primit-o presa chiar din interiorul sau. Transformarea unor institutii de media in organe de propaganda politica (mai ales in campania electorala), nerespectarea de catre patroni a drepturilor prevazute in Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-media, a Codului Deontologic anexat, folosirea abuziva a Contractelor de Drepturi de Autor in scop de evaziune fiscala (pentru a eluda plata datoriilor catre stat si pentru a substitui prevederile unui veritabil Contract Individual de Munca) sau in scop de santaj impotriva angajatilor care aveau curajul sa-si ceara drepturile, nu au facut decât sa atârne inca o piatra de moara la independenta si credibilitatea actului jurnalistic.

In consecinta, Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind nu poate sa considere Ziua Presei o sarbatoare. Pentru ca aceasta sa nu se transforme intr-un prohod, FRJ MediaSind face un apel catre groparii presei - clasa politica, unii patroni, grupuri de interese si anumiti jurnalisti - sa inceteze subminarea industriei de media. Altfel, libertatea de exprimare risca sa devina o frumoasa amintire.

 
Comitetul Executiv al Federatiei Române a Jurnalistilor MediaSind

Presedinte,

Cristi Godinac

3 mai 2010

Comments