Comunicate‎ > ‎

MediaSind cere Parlamentului să ancheteze simulacrul de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj!

postat 5 oct. 2020, 04:07 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 oct. 2020, 04:08 ]
https://newsweek.ro/investigatii/doina-cap-de-porc-gradea-asociata-cu-un-liberal
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR au solicitat astăzi, 5 octombrie 2020, Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor, corupției și pentru petiții din Senat și Camera Deputaților să ancheteze simulacrul de cercetare disciplinară a membrilor Comitetului Director al Studioului Teritorial TVR Cluj.

MediaSind cere audierea președintelui-director general Doina Gradea, precum și a reprezențanților organizației noastre pentru a prezenta probele care arată presiunile la care sunt supuși angajații TVR Cluj, jurnaliști care au avut curajul să demaște fapte cu iz de corupție din TVR. Precizăm că aceste fapte au ajuns inclusiv în atenția Direcției Naționale Anticorupție prin plângerea penală depusă de deputatul USR Emanuel Ungureanu (amănunte aici: Administrația Gradea se răzbună pe conducerea TVR Cluj pentru că a reclamat afacerea imobiliară cu terenul studioului teritorial!).

Pentru clarificarea situației ilegale prin blocarea, în data de 1 octombrie 2020, a accesului reprezentantului SRJ MediaSind în calitate de observator în Comisia pentru cercetarea disciplinară și propunere a sancțiunii în cazul membrilor Comitetului TVR Cluj (amănunte aici: Caz flagrant de încălcare a dreptului la apărare în TVR: Observatorului MediaSind din Comisia de cercetare disciplinară a conducerii TVR Cluj i s-a blocat accesul în Televiziunea Națională!),  SRJ MediaSind a solicitat, în baza legii nr.544/2001, următoarele informații de interes public:

1.     De ce jandarmii instituției au primit ordin să interzică accesul reprezentantului SRJ MediaSind să participe în calitate de membru-observator la ședința Comisiei de cercetare disciplinară și propunere a sancțiunii programată pentru data de 1 octombrie 2020, ora 11,00, ședință în care s-a stabilit calendarul audierilor în urma solicitărilor salariaților cercetați?

2.     La această ședință a participat sau a fost invitat și reprezentantul SPUSTV?

3.     Care au fost motivele și criteriile desemnării dlui. avocat Alexandru Dumitrescu în Comisia de cercetare disciplinară și propunere a sancțiunii pentru cei 5(cinci) membri ai Studioului territorial Cluj, după 37 de zile de la înființarea comisiei, în condițiile în care  există deja nominalizată, ca membru cu drept de vot, coordonatoarea compartimentului juridic, dna Roxana Ionescu?

4.     Având în vedere prevederile Ordonantei nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice care nu permit instituțiilor publice să angajeze servicii juridice dacă au în componență un compartiment juridic specializat, vă solicităm să ne puneți la dispoziție Hotărârea Comitetului Director și Decizia PDG care stabilește încheierea contractului de consultață juridică cu dl. Avocat Alexandru Dumitrescu pentru participarea la această comisie de cercetare disciplinară.

5.     Care este suma achitată dlui. avocat Alexandru Dumitrescu de către SRTV pentru a reprezenta instituția în cercetarea disciplinară a conducerii Studioului Teritorial Cluj?

6.     Având în vedere informațiile publicate în presă - https://newsweek.ro/investigatii/doina-cap-de-porc-gradea-asociata-cu-un-liberal este adevărat că dl. Alexandru Dumitrescu a fost partener de afaceri a dnei. Doina Gradea în societatea GLOBAL PR PARTENR SRL și apoi consilier al dnei președinte – director general al SRTV în baza contractului de asistență juridică încheiat cu SPRL Dumitrescu și Dinu pentru consultanță juridică specializată pe activitatea de management al președintelui-director general sl SRTV? Dacă da, cum comentați posibilul conflict de interese în care s-ar afla în prezent dl. Alexandru Dumitrescu?

7.     Este adevărat că persoana care coordonează comisia de cercetare disciplinară este aceeași cu cea care a întocmit referatul și raportul de sancționare? Dacă da, ce măsuri ați luat pentru soluționarea acestui posibil conflict de interese?

8.     Este adevărat că în comisie se află dl. Eduard Dârvariu, aceeași persoană care în data de 24 iunie 2019 și-a înaintat oficial demisia în fața membrilor Consiliului de Administrație al SRTV, a reprezentanților Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, a președintelui-director-general Doina Gradea, a secretarei CA și a coordonatoarei compartimentului juridic? Dacă da, explicați prezența acestuia în cadrul comisiei și modul în care a fost plătit în această perioadă.

9.     Care a fost rațiunea pentru care referentul de specialitate statistician din cadrul Oficiului Informații clasificate, fostul colonel STS dl. Adrian Fulea, a fost numit de președintele-director general al SRTV membru cu drept de vot în comisia în care sunt cercetați cei care au decis transmiterea Slujbei de Paște de la Mănăstirea Sfânta Ana Rohia? Există vreo implicare/solicitare din partea unui serviciu secret în această comisie sau a fost doar decizia proprie a președintelui-director general, în condițiile în care, potrivit Legii nr.544/2001, activitățile legate de instituțiile publice sunt considerate informații de interes public.

Este pentru prima oară în istoria Televiziunii Române când un întreg Comitet Director al unui studiou teritorial este cercetat disciplinar pentru că și-a îndeplinit misiunea publică prevăzută în legea de organizare și funcționare a SRTV. Conducerea TVR Cluj a aprobat   transmiterea Slujbei de Înviere de la Mănăstirea Sfânta Ana, localitatea Rohia, fapt care a iritat conducerea TVR de la București. Este de greu de înțeles de ce această cercetare disciplinară este demarată după 6 luni de la comiterea așa-zisei abateri disciplinare și la scurt timp de la semnalarea afacerii imobiliare cu terenul de 4000 mp deținut de SRTV la Cluj Napoca.

Precizăm că mâine, 6 octombrie, începând cu ora 11,00, va avea loc o nouă întrunire a Comisiei de cercetare disciplinară. În baza prevederilor art.7 alin b) din Legea nr. 571/2004 privind protecția personalului din autoritățile publice, instituțiile publice și din alte unități care semnalează încălcări ale legii, invităm reprezentanții mass-media care sunt interesați să participe la mascarada de cercetare disciplinară, să se conecteze la ședință prin link-ul https:jitsi.tvr.ro

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 5 octombrie 2020

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind în parteneriat cu CJI lansează prima platformă a avertizorilor publici din cultură și mass-media! 

 (Foto:  Doina Gradea și Alexandru Dumitrescu - Inquam Photos/Octav Ganea)