Comunicate‎ > ‎

MediaSind cere responsabilitate din partea conducerii Televiziunii Române în cazul protestului extrem al lui Adrian Sobaru!

postat 9 sept. 2021, 03:09 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 sept. 2021, 03:14 ]
MediaSind solicită Parlamentului să desemneze de urgenţă noua conducere a TVR

Biroul Executiv Naţional al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind  întrunit astăzi, 9 septembrie 2021, în şedinţă de urgenţă, a luat act de conflictul de muncă creat artificial de actuala conducere interimară a Societăţii Române de Televiziune, care, cu aroganţă şi iresponsabilitate, ignoră semnalele de alarmă ale lui Adrian Sobaru, aflat în a 4-a zi de grevă a foamei.

Astăzi am avut o întâlnire cu colegul nostru şi am aflat motivele care l-au determinat să adopte această formă extremă de protest. Am înţeles că Adrian Sobaru „încurcă” afacerile acelor care se află la conducerea sectorului tehnico-administrativ. El deranjează pentru că nu tace şi spune adevărul în faţă atunci când, în calitate de angajat al Serviciului Transporturi, vorbeşte de unele afaceri susceptibile de corupţie. Acestea, nefiind sancţionate de nimeni, pot pune uneori chiar viaţa salariaţilor în pericol, aşa cum s-a şi întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când, din cauza incompetenţei unor şefi, un camion a luat foc şi a fost stins cu sticle de apă, pentru că stingătoarele erau expirate de câţiva ani! Cu toate că directorul general interimar, Ramona Săseanu, a fost informată imediat de această situaţie, cazul a fost muşamalizat.

 

Adrian Sobaru a semnalat în mai multe rânduri neregulile le-au observat, de altfel, şi membrii organizaţiei noastre, solicitând eliminarea lor. Ca şi ceilalţi salariaţi, el este indignat de modul în care sunt, în continuare, tratatţi salariaţii, de faptul că se fac angajări pe criterii politice, subminând în acest fel competenţa şi profesionalismul necesare unei instituţii publice de presă.

 Pe bună dreptate, Adrian Sobaru este nemulţumit de faptul că angajaţii, expuşi unor riscuri cauzate de incompetenţa conducerii, sunt  trataţi ca simple numere şi nu ca oameni cu probleme grave de viaţă. Este normal ca orice organizaţie să se implice atunci când angajaţii săi traversează momente de cumpănă. Ne amitim că de puţină vreme, un coleg şi-a pus capăt zilelor în sediul instituţiei, fiind doborât de povara datoriei financiare pe care era nevoit să o achite la TVR. Considerăm că acest eveniment tragic putea să fie evitat dacă actuala conducere ar fi manifestat mai multă disponibilitate la dialog cu salariaţii.

Întrucât suntem îngrijoraţi de situaţia prin care trece colegul din TVR, Adrian Sobaru, cerem actualei conduceri să dea dovadă de responsabilitate şi să demareze de urgenţă negocieri cu acesta, pentru a împiedica un deznodământ tragic.Solicităm, de asemenea, Sindicatului pentru Unitatea Salariaţilor TVR – SPUSTV, să-şi susţină propriul membru, aşa cum cere Statutul organizaţiei. Tăcerea lor din aceste zile ne întăreşte, din păcate, supoziţia noastră, că SPUSTV se află în continuare în complicitate cu conducerea TVR, în defavoarea salariaţilor!

MediaSind face un apel către Parlament să urgenteze procedura de desemnare a membrilor noilor Consilii de Administraţie din SRR şi SRTV. Televiziunea Română are nevoie de  o echipă competentă, formată din profesionişti, capabilă să surmonteze actuala situaţie gravă în care se află instituţia.

Totodată, considerăm că este necesar să se adopte o nouă Lege de organizare a SRR şi SRTV, care să corespundă momentului în care ne aflăm. Ne exprimăm în continuare disponibilitatea de a participa la realizarea acestui proiect, oferind expertiza noastră.

Biroul Executiv Național al SRJ MediaSind

București, 9 septembrie 2021