Comunicate‎ > ‎

MediaSind cere stoparea de urgență a campaniei de hărțuire și umilire a angajaților de la TVR Craiova!

postat 10 mar. 2022, 23:14 de Office Mediasind   [ actualizat la 10 mar. 2022, 23:34 ]
Reprezentanții SRJ MediaSind și MediaSind TVR au făcut parte din Comisia de cercetare administrativă a abuzurilor împotriva angajaților de la TVR Craiova

În urma anchetei desfășurate în zilele de 9 și 10 martie 2022 la studioul teritorial TVR Craiova de către Comisia de cercetare administrativă înființată prin Decizia președintelui-director general Dan Cristian Turturică, în urma sesizărilor unor membri ai MediaSind TVR Craiova, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala MediaSind TVR cer convocarea de urgență a Comisiei de cercetare disciplinară din Societatea Română de Televiziune și sesizarea instituțiilor abilitate pentru a cerceta faptele, unele chiar cu caracter penal, ale  unor persoane cu funcții de conducere în instituția publică!

De asemenea, pe perioada cercetărilor, MediaSind solicită suspendarea din funcție a producătorului executiv de la TVR Craiova, Mirela Giodea și a producătorului general al TVR, Ramona Săseanu, pentru campania de hărțuire și umilire îndreptată împotriva unor angajați, membri ai MediaSind TVR Craiova, care au avut curajul să sesizeze abuzurile din această stație teritorială.

MediaSind TVR atrage atenția că în urma declarațiilor susținute cu documente în fața membrilor Comisiei administrative, au rezultat încălcări flagrante ale prevederilor legislației muncii privind obligațiile angajatorului de a asigura condiții normale de lucru, prevederi privind timpul de lucru, acordarea repaosului legal, dar și prevederi referitoare la acțiunile de hărțuire, umilire și discriminare a angajaților. Mai mult, în semn de răzbunare pentru depunerea sesizărilor împotriva abuzurilor producătorului executiv, Mirela Giodea, care a acționat, potrivit unor declarații, la presiunile producătorului general, Ramona Săseanu care dorește, cu orice preț, controlul total la TVR Craiova, o jurnalistă a fost agresată verbal și umilită în fața colegilor și a directorului stației. Totodată, și ceilalți angajați care nu se află în grațiile cuplului Săseanu-Giodea, sunt hărțuiți și discriminați prin programări disproporționate în raport cu colegii favorizați de producătoarea executivă, precum și prin folosirea abuzivă a condicii de prezență, instrument de sorginte comunistă care nu are ce să caute în instituții de presă. (Există și alte soluții legale, cum ar fi foaia colectivă de prezență folosită în instituții de media, care nu necesită prezența fizică la serviciu și semnarea sa de către angajați!)

Trebuie să menționăm că, din păcate, cu sprijinul unor membri din Comisie aflați sub comanda Ramonei Săseanu, s-au încercat și câteva diversiuni ieftine pentru a abate atenția Comisiei administrative de la acțiunile grave de hărțuire, discriminare și umilire comise asupra unor  angajați de către producătorul executiv Mirela Giodea.

Având în vedere prevederile art. 5 alin. 5 din Legea nr. 53/2003 Codul Muncii, potrivit cărora hărțuirea constă în orice tip de comportament care are ca scop sau ca efect lezarea demnității unei persoane și care duce la crearea unui mediu intimidant, ostil, degradant, umilitor sau ofensator față de un salariat, se impune de urgență și sesizarea Consiliului National pentru Combaterea Discriminării. Nu în ultimul rând, având în vedere unele fapte care pot constitui elemente ale infracțiunii de abuz în serviciu, MediaSind va sesiza și instituțiile abilitate.

Totodată, având în vedere faptul că majoritatea angajaților lucrează în containere (vezi foto), MediaSind solicită conducerii TVR demararea de urgență a tuturor demersurilor legale pentru continuarea și finalizarea construcției sediului de la TVR Craiova. Este inacceptabil ca angajații studioului teritorial să fie nevoiți să lucreze în astfel de condiții inumane!

Considerăm că a sosit timpul ca angajații celei mai mari instituții de presă a statului român să-și recapete demnitatea și să se opună abuzurilor unor șefi care se consideră pe propria moșie, având un comportament ciocoiesc. În acest sens, vă recomandăm să  înregistrați, filmați orice abuz al șefilor voștri și să ni-l sesizați pe Platforma faimediasind pentru avertizorii din cultură și massmedia! Compartimentul nostru juridic format din avocați profesioniști specializați în relațiile de muncă vor analiza cazul dvs. și vor acționa pentru restabilirea legalității!

Precizăm că din Comisia de cercetare disciplinară a abuzurilor împotriva angajaților de la TVR Craiova au făcut parte Cezar Ion, director editorial, Carla Tompea, director Direcția Programe, Răzvan Butaru, producător, Mihai Rădulescu, jurnalist tv, Mihai Duca, coordonatorul Departamentului Juridic, iar în calitate de observatori, Cristinel Godinac, președintele Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sorin Torică, președintele Filialei MediaSind TVR.


Departament Comunicare MediaSind TVR
Craiova, 11 martie 2022