Comunicate‎ > ‎

MediaSind nu sacrifica drepturile jurnalistilor

postat 10 oct. 2010, 23:38 de Webmaster Mediasind

Federatia Româna a Jurnalistilor MediaSind a luat act de comunicatul  de presa transmis ieri de catre  Patronatul Român al Presei si de Patronatul Presei din România ROMEDIA referitoare la solicitarea de renegociere a Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media, document condamnat a fi "tap ispasitor" pentru criza economica din acest domeniu. De asemenea, FRJ MediaSind a luat act si de încercarile de discreditare a activitatii MediaSind provocate  de catre un ONG ce se ocupa cu monitorizarea jurnalistilor si care pretinde ca apara libertatea de exprimare.

Analizând  aceste actiuni de intimidare, Comitetul Director al FRJ MediaSind face urmatoarele precizari:

FRJ MediaSind poate sa înteleaga disperarea unor patroni de presa în aceste vremuri tulburi, dar nu poate sa fie partasa la sacrificarea drepturilor tuturor angajatilor din mass-media. La fel cum nu poate sa accepte politica "pumnului în gura" sau diversiunile patronalo-ong-iste de discreditare a FRJ MediaSind, organizatie care apara drepturile jurnalistilor, clauza de constiinta si libertatea de exprimare.

FRJ MediaSind si  Federatia Internationala a Jurnalistilor au demonstrat "partenerilor sociali" ca, în aceasta perioada de criza economica,  se impune  o decizie politica pentru aplicarea unui set de masuri de relaxare fiscala necesare pentru sprijinirea industriei de media. Revendicarile convenite împreuna cu organizatiile sindicale, profesionale si patronale din Comitetul Anticriza pentru Mass-Media sunt principalele masuri ce pot sa salveze societatile de presa deoarece acestea s-au adoptat, cu mult timp  în urma, în majoritatea statelor din Uniunea Europeana.

În consecinta,  solutia propusa de catre cele doua patronate din presa privind renegocierea Contractului Colectiv de Munca în regim de urgenta nu poate fi  viabila si corecta pentru angajatii din mass-media. Criza economica din presa nu se poate ameliora prin diminuarea sau suspendarea drepturilor câstigate pentru întreaga breasla în cei  sase ani de existenta a CCM Unic la Nivel de Ramura Mass-Media.
 
În ceea ce priveste asa-zisa hartuire a  institutiilor de media de catre Inspectia Muncii, FRJ MediaSind considera ca institutiile de control ale Ministerului Muncii  si-au facut  datoria în momentul în care organizatiile sindicale au constatat ca unii angajatori nu respecta legislatia muncii. Doar din acest motiv am putea întelege afirmatiile din comunicatul PPR si al Patronatului Presei din România ROMEDIA  potrivit carora, "Hartuirea la care sunt supuse trusturile de presa prin controale repetate ale Inspectoratului Teritorial de Munca, în Bucuresti si în tara, si interpretarea abuziva a clauzelor Contractului Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Mass-Media si prin comunicatele de presa ale Mediasind cu privire la aplicabilitatea acestui contract, induc o anumita stare de teama în industria mass-media si genereaza o perceptie gresita cu privire la trusturile de presa, afectând imaginea si stabilitatea acestora.
 
FRJ MediaSind  îsi declara în continuare disponibilitatea pentru dialog si colaborare cu toate organizatiile sindicale, patronale si profesionale din ramura mass-media pentru a participa împreuna la negocierile cu reprezentantii Guvernului si ai Comisiei Europene în vederea solutionarii situatiei grave cu care se confrunta angajatii si angajatorii din aceasta breasla.

FRJ MediaSind  considera ca numai pe calea dialogului,  si nu prin actiuni de intimidare si discreditare,  se poate evita declansarea unor conflicte de munca în ramura mass-media.              

Comitetul Director al FRJ MediaSind,
Presedinte, Cristi Godinac

Comments