Comunicate‎ > ‎

MediaSind solicită DNA anchetarea șefei TVR pentru sabotarea funcționării TVR Moldova

postat 5 ian. 2021, 01:00 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 ian. 2021, 01:36 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  - Filiala MediaSind TVR solicită Direcției Naționale Anticorupție să ancheteze conducerea Societății Române de Televiziune sub aspectul săvârșirii unor fapte care pot constitui infracțiuni cum ar fi abuz în serviciu și constituire grup infracțional organizat, trafic de influență,  fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual,  uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Mediasind TVR a luat act de faptul că transmiterea programelor, în format analog, ale filialei SRTV din Republica Moldova, TVR Moldova, pe teritoriul țării, a fost suspendată pentru că președintele Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, a refuzat, din martie 2020 și până în prezent, să achite obligațiile financiare pentru aceste servicii. Deși la toate somațiile primite din partea Întreprinderii de Stat Radiocomunicații din Republica Moldova, șefa TVR a promis că SRTV își va onora toate obligațiile contractuale, acest lucru nu s-a întâmplat. Mai mult,  aceasta nici nu a bugetat suma respectivă, motiv pentru care, în prezent, datoria SRTV, cu tot cu penalități, se ridică la suma de aproximativ 500 000 de euro.

Potrivit informațiilor primite de MediaSind TVR de la colegii din TVR Moldova, în prezent, licența digitală obținută în martie 2020, acoperă aproximativ 65% din teritoriu și doar în zonele urbane. Pentru recepționarea programelor în format digital, fiecare gospodărie ar trebui să aibă un receptor digital și un televizor de generație modernă. Licența analog însă, acoperea 92-95% din teritoriu, făcând posibilă recepționarea TVR Moldova și în mediul rural. 

Politica distructivă a șefei TVR împotriva funcționării TVR Moldova a fost devoalată și atunci când a propus votului Consiliului de Administrație ca bugetul din anul 2020  pentru funcționarea TVR Moldova să aibă zero lei pentru investiții, ceea ce Doina Gradea și grupul ei de susținere din CA au și aprobat!  Aceasta, în condițiile în care la sfârșitul anului trecut, SRTV a returnat la bugetul de stat peste 30 milioane de lei, timp în care Doina Gradea se lăuda în presă că „este al 3 an consecutiv când am făcut profit!”

În schimb, din bugetul de aproximativ 100 de milioane de euro primit, șefa TVR a încheiat tot felul de contracte suspecte, fără  aprobarea CA, inclusiv pe diverse case de avocatură pentru a se război cu cei care dezvăluiau corupția din SRTV, sau pe diverse emisiuni în care erau invitați clienți și analiști politici.

Precizăm că mai multe controale ale Curții de Conturi au dezvăluit faptele de corupție din SRTV. Mai mult, ultimul raport al inspectorilor Ministerului de Finanțe constată prejudicii imense în sarcina șefei TVR, în derularea unui contract în valoare de  18.849.600 euro privind transmiterea prin satelit a programelor TVR., dar și infracțiuni cum ar fi: fals material în înscrisuri oficiale, fals intelectual,  uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată. (amănunte aici: Ministerul Finanțelor descoperă fapte de corupție în derularea unui contract în valoare de 18 849 600 euro, pentru transmiterea prin satelit a programelor Televiziunii Române! )

Procesul verbal al controlului a fost încheiat în 4 exemplare, unul pentru SRTV, unul pentru Ministerul de Finanțe, unul pentru ANAF, iar ultimul pentru organul de cercetare penală. Precizăm că până în prezent, nicio instituție a statului nu a luat vreo măsură privind rezultatul acestui control, ceea ce a oferit posibilitatea administrației Gradea să-și continuie, nestingherită, politica distructivă din fruntea serviciului public de televiziune.

MediaSind TVR                                  

Departament Comunicare                                              București 5 ianuarie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR