Comunicate‎ > ‎

MediaSind solicită conducerii TVR să nu-și mai bată joc de drepturile angajaților și să respecte Contractul semnat cu partenerii sociali!

postat 17 iul. 2022, 22:44 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 iul. 2022, 23:13 ]
MediaSind cere Consiliului de Administrație să deblocheze dialogul social din instituție prin înlocuirea Ramonei Săseanu din Comisia Paritară! 

În perioada 4-15 iulie 2022, o delegație formată din liderii Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind și ai Filialei MediaSind TVR a avut o serie de întâlniri cu angajații Societății Române de Televiziune din București și din studiourile teritoriale din Tg. Mureș, Timișoara, Iași și Craiova pentru a analiza stadiul respectării noului Contract Colectiv de Muncă semnat de federație împreună cu conducerea instituției, document intrat în vigoare începând cu data de 6 iunie 2022. Atât angajații TVR, cât și directorii studiourilor teritoriale au confirmat ceea ce MediaSind TVR a semnalat în mai multe rânduri, și anume că drepturile negociate din CCM nu sunt aplicate, cum ar fi plata sporului de teren în cuantum de 20 la sută, alocația de cazare în cuantum de 230 lei/zi pentru cei care efectuează deplasări, plata orelor suplimentare, a tichetelor de masă și altele (amănunte aici: Federația FAIR – MediaSind prezintă Contractul Colectiv de Muncă din Televiziunea Română înregistrat de ITM București!)

Această situație gravă este determinată de același grup de presiune coordonat de producătoarea generală Ramona Săseanu (foto) care nu dorește ca angajații TVR să fie apărați de un Contract Colectiv încheiat la standarde europene și care încearcă, pe orice căi, să controleze întreaga activitate în TVR. Aceasta încearcă să justifice neplata sporului de teren din CCM dând vina pe neconvocarea Comisiei Paritare care să precizeze ce înseamnă condiții de teren, deși Dicționarul Explicativ al Limbii Române  prezintă clar acest termen. Dar Ramona Săseanu  nu explică însă, de ce nu a convocat ea această Comisie în calitate de reprezentant al angajatorului, dacă simțea nevoia unor lămuriri suplimentare!

Amintim că Ramona Săseanu este aceeași persoană care, în calitate de vicepreședinte al sindicatului de casă al conducerii, SPUSTV, susținea pe grupul de comunicare al organizației că cei care pleacă în delegații sunt niște bețivi care nu merită să primească vreun ban pentru că nu fac nimic! Aceeași organizație care, să ne amintim, a negociat în minus drepturile angajaților, introducând in fostul CCM prevederile privind eliminarea alocației de cazare. Numai intervenția MediaSind în justiție a reușit să  anuleze această înțelegere nelegală dintre administrația Gradea și SPUSTv! (amănunte aici: Tribunalul Bucureşti a anulat diminuările de drepturi negociate de conducerea TVR cu sindicatul de casă împotriva angajaţilor!) 

Totodată, deși interpretarea clauzelor CCM este un atribut doar al Comisiei Paritare, de la cabinetul producătorului general a fost transmisă  șefilor compartimentelor din TVR și coordonatorilor structurilor teritoriale, fără aprobarea Președintelui-Director general al SRTV, Dan Cristian Turturică, o opinie juridică semnată de fosta șefă a Departamentului Juridic, Roxana Ionescu, în care se susține că nu e obligatorie acordarea alocației de cazare în cuantum de 230 lei dacă angajatorul asigură cazarea celor care pleacă în delegații!!! Este evident că prin această diversiune, se încearcă înșelarea angajaților TVR prin nerespectarea prevederilor art.61, care nu condiționează în niciun fel plata alocației de cazare în cuantum de 230 lei!

Practic, în acest moment,  din cauza nominalizării de către membrii Consiliului de Administrație, cu 7 la 6 din voturi (datorită votului celor două așa-zise reprezentante ale salariaților) a producătorului general Ramona Săseanu și a susținătorilor ei, în Televiziunea Română dialogul social este blocat total! Nominalizarea unei persoane care, prin toate acțiunile și deciziile sale, atât în calitate de director general interimar, dar și de producător general, a dovedit că este un adversar feroce al păcii sociale, dar și al salariaților afiliați la singura organizație reprezentativă la nivel de sector Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind, reprezintă un act lipsit de orice responsabilitate și un atentat la drepturile angajaților din cea mai mare instituție de presă din România! (amănunte aici: Mandatul imposturii și incompetenței din Televiziunea Română s-a încheiat aseară, la ora 24,00!!)

În consecință, pentru deblocarea dialogului social și pentru respectarea Contractului Colectiv de Muncă intrat în vigoare din data de 6 iunie 2022, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu Filiala MediaSind TVR cer președintelui-director general al SRTV și membrilor Consiliului de Administrație să se întrunească în sesiune de urgență și să nominalizeze o echipă formată din profesioniști care să facă parte din Comisia Paritară. În caz contrar, cei care mențin această stare de conflict, vor fi direct răspunzători de dinamitarea dialogului social precum și de prejudiciile provocate angajaților instituției.

Pe această cale, facem un apel către  toți salariații TVR, indiferent dacă sunt sau nu membri de sindicat, să ne comunice la adresa de  mail tvr@mediasind.ro orice abuz sau nerespectare a prevederilor CCM pentru a sesiza ITM, Parchetul și instanțele de judecată.

Departament Comunicare SRJ MediaSind  -  Filiala MediaSind TVR            

 București, 18 iulie2022