Comunicate‎ > ‎

MediaSind solicită DNA și Curții de Conturi să cerceteze contractele juridice încheiate pentru hărțuirea jurnaliștilor care au demascat corupția din Televiziunea Națională!

postat 8 mar. 2021, 00:13 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 mar. 2021, 00:50 ]
Deși plătește aproape un milion de euro pentru susținerea propriului compartiment juridic, administrația Gradea a angajat, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!

Abuzurile pe bani publici în Societatea Română de Televiziune continuă! Deși OUG nr. 26/2012 interzice tuturor autorităților și instituțiilor publice care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică, să achiziționeze servicii juridice de consultanță, de asistență și/sau de reprezentare, în Televiziunea Română nu se respectă!

Jurnaliștii de la cotidianul Libertatea au anunțat astăzi, 8 martie 2021, că administrația Gradea continuă risipirea banilor publici pentru a se răzbuna pe jurnaliștii care au prezentat fapte de corupție din instituție:  După ce au ieșit la iveală sumele cheltuite la Eurovision, șefii TVR se consideră „denigrați” și au angajat avocați plătiți cu 4.000 de euro pe proces!  Potrivit acestora, sumele obișnuite plătite avocaților pentru un proces civil de imagine merg între 1.000 și 2.000 de euro, au confirmat mai mulți avocați pledanți pentru ziar. Pentru procesul de fond, televiziunea publică a angajat Casa de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners  care a emis către SRTV, conform documentelor de la dosarul public din instanță, o factură de 20.168 de lei, cu tot cu TVA.

Așa cum am mai anunțat președintele-director general Doina Gradea, care urmărește hărțuirea, intimidarea și chiar desființarea organizației noastre, a angajat aceeași casă de avocatură Zamfirescu Racoți Vasile & Partners și în cazul MediaSind TVR întrucât organizația noastră  a demascat, sistematic, faptele de corupție din cea mai mare instituție de presă a statului - TVR (vezi aici Administrația Gradea angajează, pe bani publici, o casă de avocatură pentru a se război cu MediaSind TVR și cu jurnaliștii de la cotidianul Libertatea!)

Avocații angajați au notificat deja Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, cerându-i să înceteze “de îndată orice acțiune îndreptată împotriva subscrisei, respectiv să vă abțineți de la publicarea sub orice formă de informații nefondate/neadevărate cu privire la activitatea Societății Române de Televiziune.” Mai mult, casa de avocatură amenință că în caz contrar, va apela la “toate mijloacele legale pentru acoperirea pagubelor cauzate subscrisei prin acțiunile dvs. ilicite.”  Deși instanța a soluționat cauza doar într-un singur termen, avocații SRTv au solicitat cheltuieli de judecată în cuantum de aproximativ 11 500 lei, sumă pe care a plătit-o deja Televiziunea Română! Este revoltător că, în timp ce salariații instituției sunt plătiți la minimul grilei de salarizare, iar studiourile teritoriale au primit buget zero lei  pentru investiții, Doina Gradea aruncă banii instituției pe cele mai scumpe case de avocatură din țară doar pentru ca sindicatul nostru să dispară și să nu mai demaște ilegalitățile din TVR. (amănunte aici: Tribunalul București a decis că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind are dreptul legal să-și reprezinte membrii din Televiziunea Română!)

Pentru a afla câți bani plătește TVR pentru astfel de acțiuni de intimidare îndreptate împotriva sindicatului nostru, uneia dintre cele mai scumpe case de avocatură din țară, care, potrivit informațiilor apărute în presă, are legături cu fostul ministru al Justiției, Cătălin Marian Predoiu  (https://m.luju.ro//dezvaluiri/anchete/scump-dom-le-scump-lumeajustitiei-ro-prezinta-in-premiera-contractul-dintre-ministerul-mediului-si-sca-zamfirescu-racoti-predoiu-ministerul-plateste-90-euro-plus-tva-pe-ora-de-avocat-contractul), am solicitat, în baza Legii nr.544/2001, explicații oficiale șefei TVR.

 Răspunsul este halucinant:

Conform adresei primite, TVR a achiziționat, fără licitație, servicii de 50.742 euro de la Casa de avocatură Zamfirescu Racoti& Partners pentru asistență juridică și reprezentare pentru “inițierea acțiunilor în daune împotriva Ringier SA și a jurnaliștilor implicați pentru publicarea în cotidianul Libertatea a unor articole defăimătoare la adresa SRTv referitoare la selecția Eurovision 2020”, pentru  “inițierea unei acțiuni judecătorești împotriva SRJ MediaSind pentru contestarea legalei constituiri la nivelul SRtv”, pentru acțiunea pe care SRTv o are împotriva SNR, precum și pentru o analiză a încetării acordului cu firma Playbook International.

Considerăm că aceste achiziții încalcă prevederile Ordonanței nr.26/2012, în condițiile în care, potrivit adresei oficiale a SRTV nr. C/508/24.07.2020 (foto) semnată de șefa TVR, Doina Gradea, numărul angajaților Departamentului Juridic a fost de 11 persoane în anii 2018 și 2019, și de 10 persoane în anul 2020. Pentru aceștia TVR a plătit salarii, prime și ore suplimentare în perioada 1 ianuarie 2018 – la 1 iunie 2020, în cuantum total de 4 264 175 lei, adică aproape un milion de euro!

La fel ca în cazul jurnaliștilor de la cotidianul Libertatea, șefa TVR, Doina Gradea, confundă instituția publică cu un srl., catalogând criticile presei la adresa managementului, implicit la adresa ei, drept defăimări îndreptate împotriva Televiziunii Române! Din păcate, așa cum organizația noastră a arătat în mai multe rânduri, rapoartele Curții de Conturi și sentințele rămase definitive, au demonstrat corupția din instituție, despre care ne-am exprimat public. Din acest motiv, am solicitat, în repetate rânduri, schimbarea acestei conduceri și numirea unor profesioniști care să aibă respect față de cetățeni, instituție și salariați: (amănunte aici: Apelul MediaSind către clasa politică: Nu puneți la TVR aceeași Mărie cu altă pălărie!)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind  și MediaSind TVR anunță că nu se vor  lăsa intimidați de acțiunile abuzive ale șefei TVR și a complicilor săi și solicită public Curții de Conturi și Direcției Naționale Anticorupție să cerceteze cu celeritate toate contractele încheiate de conducerea TVR cu diverse case de avocatură împotriva organizației și a jurnaliștilor care au avut curajul să demaște corupția din cea mai mare instituție publică a statului – Televiziunea Română.

 Împreună suntem mai puternici!

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București 8 martie 2021

Alătură-te Campaniei #VremRespectÎnTVR

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media Fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind