Comunicate‎ > ‎

MediaSind solicită instituțiilor abilitate anchetarea abuzurilor de la Realitatea Media!

postat 22 apr. 2020, 01:18 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 apr. 2020, 01:35 ]
În urma solicitării Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind, transmisă  conducerii SC Realitatea Media SA, de a răspunde la acuzațiile de abuz reclamate de angajați ai postului de televiziune, ieri, 21 aprilie 2020, conducerea instituției, reprezentată de administratorul special Genoveva Grigoroscut a transmis, prin intermediul unui avocat, o adresă plină de amenințări la adresa organizației noastre.
(foto)  După prima reacție nervoasă a șefei Realitatea Media, publicată de Paginademedia.ro, acum conducerea postului a trecut la amenințări directe la adresa organizației noastre sindicale.

Documentul conține afirmații de neimaginat, atâta timp cât sunt venite din partea unei instituții de media care își permite să amenințe o organizație sindicală a jurnaliștilor, căreia îi neagă dreptul la libera exprimare și calitatea de reprezentant și apărător al drepturilor membrilor de sindicat. În opinia conducerii Realitatea Media, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind „a postat pe site-ul web mai multe mesaje și solicitări nelegale adresate subscrisei, toate acestea fiind considerate de noi atacuri la imaginea societății”. Mesajele reclamate, citate în adresă, sunt de fapt întrebările adresate de organizație pentru clarificarea problemei privind așa-zisul voluntariat prestat de angajații stației, care se află de fapt în șomaj tehnic.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, SRJ MediaSind a solicitat conducerii Realitatea Media SA următoarele:

1)să facă public numărul și funcțiile angajaților aflați în șomaj care, în
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-65/Notificare%20Realitatea%20pg%202.jpg?attredirects=0
această perioadă, lucrează în regim de voluntariat;

2) să explice opiniei publice de ce a eliberat Adeverință de angajator pentru deplasare la sediul Realitatea Plus – în regim de voluntariat angajaților care se aflau în șomaj și nu aveau încheiate contracte de voluntariat.

 3) În cazul în care, în continuare, conducerea Realitatea susține că nu lucrează cu angajați aflați în șomaj, atunci să explice cu ce personal își desfășoară activitatea din moment ce producătorii, cameramanii, șefii de tură, sunetiștii se află în șomaj tehnic încă din data de 7 aprilie 2020, conform Deciziei administratorului special semnată în data de 6 aprilie 2020. Totodată, cerem administratorului special să răspundă dacă a solicitat în scris sau verbal șefilor de compartimente să cheme la serviciu, în regim de voluntariat, pe angajații care se află în șomaj tehnic.

Conducerea instituției susține că Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu ar avea dreptul să formuleze astfel de întrebări întrucât “nu este o societate de presă având ca obiect de activitate informarea opiniei publice”!!! Cu alte cuvinte, în opinia patronilor stației, doar societățile de presă ar avea dreptul să facă somații publice, anchete de presă etc.iar dreptul sindicatelor la liberă exprimare și la opinie ar fi interzis de lege!

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-65/Notificare%20Realitatea%20pg%203.jpg?attredirects=0
Totodată, dând dovadă de o necunoaștere a Legii Dialogului social, avocatul instituției condiționează dreptul  de reprezentare pe care îl are MediaSind de mandatul acordat de membrii de sindicat. Or acest lucru este valabil doar în cazul acțiunilor în justiție. Potrivit legii, sindicatele au toată îndreptățirea să apere interesele sociale, economice și culturale ale membrilor săi, drept prevăzut inclusiv în Constituția României, prin orice mijloace legale, inclusiv petiții, sesizări sau prin diverse mijloace de protest. A susține într-o adresă oficială, că cea mai mare organizație sindicală a lucrătorilor din mass-media nu are dreptul să solicite public explicații oficiale unei instituiții de presă în ceea ce privește abuzurile grave reclamate de către unii membri ai săi, este semnul unui comportament antidemocratic, o dovadă de imixtiune în activitatea sindicală, trădând existența unei mentalități de tip dictatorial specifică societăților comuniste.

În concluzie, conducerea Realității Media SA ne anunță că nu va da curs solicitărilor noastre și ne  avertizează să încetăm “aceste campanii de presă denigratoare” amenințându-ne ca ne va acționa în justiție “pentru prejudiciul de imagine adus prin mesajele false pe care le-ați aruncat în spațiul public prin intermediul organizației sindicale de care v-ați folosit, în mod ilegal, în instrumentarea atacurilor mediatice la imaginea subscrisei”
 
Având în vedere refuzul conducerii Realitatea Media de a clarifica suspiciunile privind încălcarea drepturilor angajaților din SC Realitatea Media SA care, potrivit sesizărilor primite de la aceștia, prestează activități redacționale sub forma de voluntariat pentru postul Realitatea TV Plus, în timp ce se află în șomaj tehnic, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind anunță public că nu se va lăsa intimidat de nicio presiune și amenințare patronală.

Drept urmare, SRJ MediaSind solicită public Parchetului General și Inspecției  Muncii să ancheteze faptele prezentate în comunicatele publice ale organizației, dar și ale unor angajați, sub aspectul săvârșirii unor posibile infracțiuni prevăzute de Codul Penal. De altfel, precizăm că nu este prima dată când conducerea acestui post tv încalcă drepturile propriilor angajați. În această instituție au mai existat abuzuri sancționate inclusiv de Inspecția Muncii, în timpul în care SRJ MediaSind negociase și semnase primul Contract Colectiv de Muncă din Realitatea Media:  MediaSind solicită conducerii Realitatea Media să desfiinţeze sclavia din propria instituţie

Mai amintim faptul că, zilele trecute, cunoscutul realizator Tv Costi Rogozanu a demisionat de la Realitatea Tv. în semn de protest tocmai față de presiunile patronatului asupra angajaților aflați în șomaj tehnic, pentru ca aceștia să lucreze în calitate de voluntari: (amănunte aici: Costi Rogozanu demisionează de la Realitatea Plus și denunță presiunile patronilor ca angajații trimiși în șomaj tehnic să vină ”ca voluntari” la muncă.)

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind este cea mai mare organizație națională a lucrătorilor din mass-media, fiind membru – fondator al singurei organizații reprezentative la nivel de sector Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind, afiliată cu drepturi depline la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor și, pe plan național, la cea mai mare confederație sindicală, CNSLR-FRĂȚIA.

SRJ MediaSind nu se va lăsa intimidat de amenințările făcute de orice angajator care încearcă să-și bată joc de drepturile celor care lucrează în acest important domeniu.  Din acest motiv, facem un apel către toți angajații din media care sunt abuzați de decizii ilegale ale unor angajatori, să ne contacteze  pentru a interveni de urgență în sprijinul lor.

 
Împreună suntem mai puternici!


Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Departament Comunicare

București, 22 aprilie 2020