Comunicate‎ > ‎

MediaSind solicită Realitatea Media să nu mai oblige angajații aflați în șomaj tehnic să lucreze ca voluntari!

postat 17 apr. 2020, 03:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 apr. 2020, 05:12 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-65/adeverinta.jpg?attredirects=0
În urma sesizărilor primite din partea unor angajați ai SC Realitatea Media SA, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a luat act, cu indignare, de practicile ilegale ale conducerii acestei instituții de presă, care obligă angajații să lucreze în regim de voluntariat, deși aceștia se află în șomaj tehnic.

Conform documentelor primite la MediaSind, angajații instituției au fost trimiși în șomaj tehnic începând cu data de 7 aprilie 2020, contractele de muncă au fost suspendate, urmând să beneficieze de o indemnizație de 75 % din salariul de bază conform dispozițiilor art 53 alin 1 din Codul Muncii. Profitând de actualul context sanitar și folosind o schemă ieftină de înșelăciune, în dauna  angajaților și a statului român, conducerea instituției a considerat că acum este oportun ca să-și crească veniturile.

Deși au intrat în șomaj tehnic, veniturile diminuându-se drastic, angajații Realitatea Plus sunt obligați să presteze aceleași activități redacționale, în condițiile în care contractele de muncă sunt suspendate. Potrivit adeverinței (vezi foto) eliberate de administratorul special al societății, Genoveva Grigoroscut, aceștia ar presta, chipurile, un fel de voluntariat, deși nu au semnat niciun contract în acest sens. Practic ne aflăm într-o stare de ilegalitate gravă pentru că, desi salariații figurează în șomaj tehnic, deci ar trebui să stea acasă- și angajatorul primește de la stat sume importante pentru susținerea lor- aceștia sunt obligați să lucreze, prestând aceeași muncă dar cu salariile diminuate.

Având în vedere aceste fapte grave, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită  conducerii Realitatea Media să înceteze de îndată aceste practici ilegale și să achite angajaților salariile în cuantumul prevăzut  în contractele individuale de muncă, conform muncii prestate. De altfel, pentru aceste derapaje grave vom sesiza instituțiile abilitate!

Folosindu-se de acest prilej, SRJ MediaSind face un apel către toți angajații din media să ne sesizeze imediat la adresa de mail juridic@mediasind.ro  în cazul în care și alți angajatori încalcă prevederile legale, pentru a interveni de urgență.


Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Biroul Executiv Național

București, 17 aprilie 2020