Comunicate‎ > ‎

MediaSind somează conducerea Realitatea Media să facă public numărul angajaților care se află în șomaj tehnic și lucrează în regim de voluntariat!

postat 21 apr. 2020, 00:56 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 apr. 2020, 01:40 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
a luat act de reacția administratorului special al SC Realitatea Media SA, Genoveva Grigoroscut, publicată de Paginademedia.ro în urma apariției comunicatului de presă al organizației noastre prin care semnalam faptul că angajați ai instituției, aflați în șomaj tehnic, lucrează în regim de voluntariat, fără să aibă un contract semnat în acest sens. Printre altele, în acest document se precizează:

"Din cauza situației de criză economică în care
ne situăm, ca urmare a pandemiei de coronavirus, Realitatea Media a fost nevoită să trimită angajați în șomaj tehnic. Nimeni nu a fost însă obligat să vină la muncă.
Repetăm: NIMENI nu a fost obligat să vină la muncă în această perioadă. Mai multe persoane au solicitat adeverințe pentru a se putea deplasa și doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie.
Ca urmare a acuzațiilor false MediaSind, Realitatea Media îi somează pe cei care au publicat aceste lucruri nefondate să prezinte de urgență probe care să susțină că vreun angajat a fost obligat să vină la muncă. 
De asemenea, vă informăm că Realitatea Media își rezervă dreptul de a-i acţiona în judecată pe cei care au lansat sau care au propagat aceste acuzații nefondate, menite să aducă grave prejudicii de imagine."

 SRJ MediaSind consideră că administrația instituției, apelând la explicații puerile, pentru a se spăla pe mâini ca Pilat, încearcă să-i facă părtași la ilegalitățile comise și pe angajații care lucrează ca voluntari la sediul societății, deși ei figurează în șomaj tehnic.

Salariații sunt considerați  vinovați pentru că „mai multe persoane au solicitat adeverințe pentru a se putea deplasa și doar acelea, ca urmare a cererii lor, au primit acea hârtie.” Aici apar unele probleme:

1) dacă adeverințele au fost eliberate doar pentru deplasare, fără motivație legală, avem de-a face cu infracțiunile de înșelăciune și zădărnicirea combaterii bolilor prevăzute de art. 244 și 352 Cod Penal.

2) dacă ele certifică calitatea de voluntari pentru realizarea emisiunilor, este vorba tot de o acțiune ilegală, atât timp cât aceștia nu funcționează în instituție cu contract de voluntariat.

Pentru informarea corectă a opiniei publice, SRJ MediaSind solicită conducerii Realitatea Media SA următoarele: 

1)să facă public numărul și funcțiile angajaților aflați în șomaj care, în această perioadă, lucrează în regim de voluntariat; 

2) să explice opiniei publice de ce a eliberat Adeverință de angajator pentru deplasare la sediul Realitatea Plus – în regim de voluntariat angajaților care se aflau în șomaj și nu aveau încheiate contracte de voluntariat.

 3) în cazul în care, în continuare, conducerea Realitatea susține că nu lucrează cu angajați aflați în șomaj, atunci să explice cu ce personal își desfășoară activitatea din moment ce producătorii, cameramanii, șefii de tură, sunetiștii se află în șomaj tehnic încă din data de 7 aprilie 2020, conform Deciziei administratorului special semnată în data de 6 aprilie 2020. Totodată, cerem administratorului special să răspundă dacă a solicitat în scris sau verbal șefilor de compartimente să cheme la serviciu, în regim de voluntariat, pe angajații care se află în șomaj tehnic.

Referitor la amenințările conducerii Realitatea Media de a ne acționa în judecată, precizăm că la sediul MediaSind se află documente care demonstrează decizia administratorului special de a trimite în șomaj angajați ai Realitatea Tv, adeverințe de angajator pentru voluntariat, precum și alte probe care vor fi puse la dispoziția instanței și a instituțiilor abilitate. Spre ilustrare, publicăm și câteva fotografii făcute zilele trecute  în sediul Realitatea Media Plus chiar de către unii dintre șomerii - voluntari (foto). Pe una dintre ele, care surprinde o secvență de emisie,  nici nu știm cum s-o catalogăm: umor involuntar sau satiră autocritică. Se poate observa că invitata emisiunii este ministrul muncii iar, pentru că vorbim de “funie în casa spânzuratului”, așa cum se poate vedea scris pe burtieră, unul din subiectele „înfierate” este chiar cel pe care l-am pus noi în discuție.

De altfel, cunoscutul realizator Tv Costi Rogozanu a demisionat de la Realitatea Tv, în semn de protest față de presiunile patronatului asupra angajaților aflați în șomaj tehnic pentru ca aceștia să lucreze în calitate de voluntari: (amănunte aici: Costi Rogozanu demisionează de la Realitatea Plus și denunță presiunile patronilor ca angajații trimiși în șomaj tehnic să vină ”ca voluntari” la muncă.)

În calitate de cea mai mare organizație națională a lucrătorilor din mass-media, membru – fondator al singurei organizații reprezentative la nivel de sector Cultură și Mass-Media, Federația FAIR-MediaSind - afiliată cu drepturi depline la Federația Internațională a Jurnaliștilor și Federația Europeană a Jurnaliștilor- Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind nu se lasă intimidat de amenințarile făcute de orice angajator care încearcă să-și bată joc de drepturile celor care lucrează în acest important domeniu.  Din acest motiv, facem un apel către angajații din media care sunt abuzați de decizii ilegale ale unor angajatori, să ne contacteze la mail juridic@mediasind.ro  pentru a interveni de urgență în sprijinul lor.

Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
Departament Comunicare

București, 21 aprilie 2020