Comunicate‎ > ‎

MediaSind somează public pe membrii CA ai Televiziunii Române să nu devină complici la infracțiunea privind nerespectarea măsurilor impuse de Curtea de Conturi a României!

postat 31 ian. 2022, 00:22 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 ian. 2022, 00:42 ]
https://www.fanatik.ro/numiri-tvr-si-radio-romania-19805131
Astăzi, 31.01.2022, ora 24,00, expiră ultimatumul acordat de Curtea de Conturi privind intrarea în legalitate a numirilor membrilor Comitetelor Directoare ale TVR din București și din țară!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa din Societatea Română de Televiziune, MediaSind TVR somează public pe președintele-director general al Societății Române de Televiziune, Dan Cristian Turturică (foto Fanatik.ro) și pe membrii Consiliului de Administrație pentru nerespectarea prevederilor art. 64 din Legea nr.94/1992 (vezi aici Lista plângerilor penale depuse pentru nerespectarea măsurilor dispuse de inspectorii CCR) precum și ale art. 297 din Codul Penal privind abuzul în serviciu (Fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act sau îl îndeplineşte în mod defectuos şi prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.)

Pentru intrarea în legalitate, MediaSind solicită convocarea în regim de urgență a CA având pe ordinea de zi numirea membrilor Comitetelor directoare ale structurilor teritoriale din țară și din București!

Precizăm că în Decizia Curții de Conturi, fostul președinte-director general al SRTV, Doina Gradea, a fost acuzată de încălcarea prevederilor  art. 35 din Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV, pentru că a numit de la sine putere conducerile structurilor teritoriale ale SRTV, substituindu-se, astfel, Consiliului de Administrație al SRTV! Din cauza acestui abuz, doi membri ai CA, susținuți de MediaSind, au acționat în instanță conducerea TVR pentru că a schimbat ilegal întregul Comitet Director de la TVR Cluj cu scopul de a mușamaliza acuzațiile privind afacerea imobiliară anchetată de DNA (amănunte aici: Numirea nelegală a Comitetelor directoare din TVR a fost atacată în instanță!)

De asemenea, sub presiune politică, prin încălcarea acelorași prevederi legale, actuala conducere a SRTV este acuzată că a transferat-o abuziv de la TVR Craiova pe fosta directoare generală interimară Ramona Săseanu, și a numit-o în funcția de producător general și membru al CD București, fără niciun concurs și fără aprobarea Consiliului de Administrație!

Având în vedere aceste fapte cu iz penal de care este acuzată conducerea executivă a Televiziunii Române, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR solicită Comisiilor de Cultură și Mass-Media ale Parlamentului, Direcției Naționale Anticorupție și Curții de Conturi să ancheteze cu celeritate aceste abuzuri și să aplice sancțiunile legale care se impun.

Totodată, MediaSind cere actualei coaliții PNL-PSD aflate la putere să nu ignore doleanțele angajaților din cea mai mare instituție de presă a statului român, care se confruntă, în prezent, cu abuzuri grave și cu diminuări financiare dramatice cauzate de nerespectarea contractului colectiv de muncă de către cei care au fost trimiși în conducerea TVR să garanteze respectarea legii și bunul mers al instituției publice de presă!  

În calitate de membru fondator al Federației Cultură și Mass-Media FAIR-Mediasind -organizație afiliată la Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor, UNI Global și, pe plan național, la Confederația CNSLR-Frăția, SRJ MediaSind va pregăti declanșarea acțiunilor de protest necesare respectării de către statul român a directivelor europene și a Convențiilor OIM.

Departament Comunicare SRJ MediaSind                          

București, 31 ianuarie 2022

Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind