Comunicate‎ > ‎

MediaSind TVR – 3 ani de luptă cu abuzurile și ilegalitățile din Televiziunea Română!

postat 5 iul. 2020, 22:03 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 iul. 2020, 00:49 ]
Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind urează La mulți ani colegilor din Societatea Română de Televiziune, membri ai filialei noastre MediaSind TVR, organizație care astăzi, 6 iulie 2020, împlinește 3 ani de la înființare! 

În urmă cu 3 ani, MediaSind TVR, noua structură a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind - organizație națională a lucrătorilor din mass-media, a fost înfiinţată în urma fuzionării (prin absorbţie) cu Sindicatul Lucrătorilor din Domeniul Audiovizual TVR Sind – sindicat al angajaților din Societatea Română de Televiziune - SRTv, conform Sentinţei Civile nr.3486/2017, rămasă definitivă.

În cei 3 ani de la înființare, echipa condusă de Sorin Torică, (foto), un om vertical și curajos, a reușit să implementeze o schimbare de optică privind rolul unei organizații sindicale într-o astfel de instituție precum Televiziunea Română. Succesul său ca lider se datorează contribuției vicepreședinților și președinților de filiale, membri ai Biroului Executiv din București și din structurile teritoriale din țară - TVR Timișoara, TVR Cluj, TVR Craiova, TVR Tg. Mureș și TVR Iași: Loara Ştefănescu,  Maria Florea, Corina Cişmigiu, Luminița Georgeta Cotuțiu, Veronica Sala, Mihaela Apostoae, Alina Raluca Șomlea, Loredana Corchiș, Cristian Alin Ilea, Cristian Balaș, Horia Gruşcă, Răzvan Ion Nicolae, Ovidiu Cristescu, Marius Cosmin Andrei, Florin Ghica, Daniel Verenca, Gabriel Sîrmei, Vitalie Lupaşcu, Viorel Popescu, Daniel Vistorovschi, Alexandru Claudiu Ilie, Dumitru Dragomirescu, Laszlo Kentelki, Adrian Vulpe, Florin Pavel, Paul Cişmigiu și Bogdan Ştefan.

Nu în ultimul rând apreciem sprijinul constant primit din partea liderilor Sindicatului TVR Craiova, care au semnat un protocol de unificare cu organizația noastră și au negociat, alături de noi, actul adițional la Contractul Colectiv de Muncă din TVR.

Aceștia au obținut rezultate remarcabile, câștigând printr-o luptă susținută și tenace, drepturi extrem de importante pentru salariați. Meritul lor este cu atât mai mare cu cât nu s-au lăsat intimidați de presiunile care s-au făcut asupra lor din partea celei mai toxice și abuzive conduceri pe care a avut-o vreodată Televiziunea Națională.

Dacă la înființare au fost doar 28 de membri în prezent filiala depășește 600 de angajați, care s-au menținut pe poziție și, în pofida atacurilor murdare asupra membrilor MediaSind TVR din partea conducerii, au rămas în această structură, înțelegând că aceasta este singura organizație care luptă pentru salariații TVR.

Cert este că organizația noastră devine din ce în ce mai puternică, chiar dacă a fost subminată prin diverse trădări. Așa cum se știe, chiar dacă unii ademeniți cu diverse privilegii (funcții, măriri de salarii, bugete mai mari pentru emisiuni etc.), călcându-și în picioare propria demnitate, au părăsit  sindicatul, organizația noastră a rămas la fel de puternică. Aceasta pentru că suntem mulți și uniți de aceleași principii și hotărâți să luptăm cu abuzurile și ilegalitățile din TVR.

Meritele MediaSind TVR sunt incontestabile pentru că a luptat în permanență cu administrația Gradea pentru drepturile salariaților. Cu sprijinul Federației FAIR-MediaSind, a cărei membru fondator este, a  negociat și  introdus în CCM clauza de conștiință pentru toți angajații SRTv, a obținut vouchere de vacanță și tichete de masă obligatorii la cuantumul maxim prevăzut de lege, 10 salarii de bază compensatorii în caz de concedieri pentru motive ce nu ţin de persoana angajatului, a obținut corelarea,  în permanență, a salariului de bază minim brut pe unitate astfel încât acesta să fie întotdeauna cu 5 la sută mai mare decât salariul minim brut pe țară garantat în plată . Tot   MediaSind TVR s-a luptat și a obținut dreptul angajaților care pleacă în deplasări de a primi o indemnizație de cazare în cuantum fix  de 230 lei/zi.

Această echipă curajoasă s-a luptat zilnic cu abuzurile administrației conduse de Doina Gradea, inclusiv în instanța de judecată. A reușit  în primă instanță să anuleze la TMB înțelegerea ilegală făcută de șefa TVR cu sindicatul său de casă, SPUStv, când au diminuat drepturile pentru persoanele care pleacă în delegație! Are pe rolul instanțelor peste 20 de procese împotriva abuzurilor șefei TVR, unele dintre acestea câștigate definitiv, iar celelalte se află în diverse stadii de judecată.

În prezent, MediaSind TVR se bate în instanță cu gruparea Gradea - Demeter – Ionescu – Fulea și pentru a anula aplicarea asa-zisei proceduri de conduită etică din TVR adoptată ilegal în scopul concedierii adversarilor șefei TVR!

Dorind să intimideze și să hărțuiască această organizație care a dezvăluit opiniei publice abuzurile și ilegalitățile din Televiziunea Națională, administrația Gradea a angajat, contrar prevederilor legale, una dintre cele mai scumpe case de avocatură din țară, Zamfirescu Racoți Vasile & Partners. Avocații, plătiți cu sume substanțiale din banii publici, s-au grăbit deja să depună o acțiune în justiție pentru anularea dreptului constituțional al celor peste 600 de angajați din TVR, membri ai MediaSind TVR, de a avea un sindicat care să le apere interesele.  Din păcate, în logica șefei TVR, cine nu este membru în sindicatul ei de casă, este ilegal și considerat persona non grata, ceea ce echivalează cu limitarea dreptului la liberă asociere și  organizare sindicală garantat de Constituția României. Șefa TVR angajează din bani publici patru avocați pentru a hărțui MediaSind! 

Biroul Executiv Național al SRJ MediaSind asigură pe toți membrii MediaSind TVR că vor fi reprezentați și sprijiniți în continuare cu aceeași tărie împreună cu Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, organizație care se bucură de sprijinul total din partea  Confederației CNSLR-Frăția, de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, de UNI Global Media.

SRJ MediaSind va continua toate demersurile  începute pentru înlăturarea din structurile de conducere a TVR a tuturor celor care au săvârșit abuzuri și ilegalități în detrimentul interesului public. Toți cei vinovați trebuie să răspundă în fața justiției pentru faptele lor.

Îi anunțăm și pe ceilalți salariați din TVR care doresc să ni se alăture că ne pot contacta la mail tvr@mediasind.ro, site www.mediasind.ro, sau pe pagina FB: Romanian Trade Union of Journalists MediaSind. 

Suntem convinși că 

ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Biroul Executiv Național                                                          Bucureşti, 6 iulie 2020