Comunicate‎ > ‎

MediaSind TVR a început strângerea de semnături pentru organizarea grevei generale în Televiziunea Națională!

postat 5 dec. 2019, 03:24 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 dec. 2019, 03:27 ]
Având în vedere refuzul administrației Societății Române de Televiziune - SRTV de a continua  negocierile pentru  semnarea Contractului Colectiv de Muncă, facem următoarele precizări:

În conformitate cu prevederile art.129 alin. 3 din  Legea nr. 62/2011, conducerea Societății Române de Televiziune  era obligată să inițieze negocierile colective cu maxim 45 de zile înainte de expirarea actualului CCM, adică data de 15 noiembrie 2019. În acest sens, administrația SRTV trebuia să trimită invitația la negociere către toate părțile interesate, inclusiv către salariați, pentru ca aceștia să-și poată alege reprezentanții.

Conform adresei nr.36/IM/17.07.2019 a Ministerului Muncii (amănunte aici), în cazul în care, din diferite motive, angajații nu-și aleg reprezentanții cu jumătate plus unul din totalul angajaților, „negocierea contractului colectiv de muncă poate continua numai cu reprezentanții federației sindicale reprezentative, în baza mandatului acordat de sindicatul afiliat din TVR”, și anume Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și Sindicatul TVR Craiova.

Refuzul angajatorului de a iniția negcocierea CCM în confomitate cu prevederile legale, a determinat Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, în baza mandatelor primite de la membrii afiliați, să inițieze procedurile de negociere. 

Întrucât, la prima întâlnire, din data de  27 noiembrie 2019 negocierile au fost blocate de reprezentanții administrației, sindicatele afiliate federației au decis declanșarea conflictului de muncă. (amănunte aici)

Potrivit precizărilor făcute astăzi, 5 decembrie 2019 de ITM, la solicitarea noastră, conflictul de muncă va fi declanșat oficial după expirarea contractului actual, și anume după data de 1 ianuarie 2020, urmând ca, între timp, organizațiile sindicale să strângă semnăturile necesare pentru organizarea grevei generale. Din acest motiv, concilierea conflictului de muncă la ITM va avea loc după această dată.

Pe această cale, facem un apel către toți salariații Televiziunii Naționale să se alăture demersului nostru pentru a obliga conducerea să se așeze la masa negocierilor și să  realizăm împreună un contract colectiv benefic atât pentru angajați, cât și pentru instituție.

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 5 decembrie 2019