Comunicate‎ > ‎

MediaSind TVR a solicitat conducerii SRTV negocierea unui contract colectiv demn de o instituţie publică de presă!

postat 5 dec. 2018, 01:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 5 dec. 2018, 01:45 ]
Reprezentanții filialei Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind TVR, din cadrul Societăţii Române de Televiziune, alături de liderii Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, au prezentat ieri, 4 decembrie 2019, conducerii SRTV, problemele grave cu care se confruntă salariaţii din acestă instituţie publică de presă.

La întâlnirea cu preşedintele – director general al SRTV, Doina Gradea, au participat Leonard Pădureţ, preşedintele Federaţiei Cultură şi Mass-Media FAIR–MediaSind înpreună cu preşedintele Sindicatului Român al Jurnaliştilor MediaSind, Cristi Godinac, alături de preşedintele filialei MediaSind TVR, Sorin Torică şi  vicepreşedinţii Gabriel Sîrmei şi Ovidiu Cristescu.

În cadrul discuţiilor au fost prezentate conducerii instituției toate disfunctiile semnalate de către membrii afiliaţi din SRTV, pornind de la cele din zona editorială, continuând cu discrepanţele salariale între angajaţii cu aceleaşi atribuţii, sau între angajaţii instituţiei şi colaboratori – persoane fizice sau juridice. Au fost semnalate, de asemenea,  problemele privind condiţiile precare de lucru și dotarea tehnică insuficientă.

În timpul discuțiilor au fost reclamate  și o serie de disfuncții în respectarea legislaţiei muncii şi a securităţii locurilor de muncă. Problemele juridice privind recuperarea unor drepturi salariale neacordate, funcţionarea dialogului social şi respectarea tuturor partenerilor sociali, au fost alte subiecte de discuție.

Reprezentanţii sindicali au prezentat şi problemele cu care se confruntă salariaţii din studiourile teritoriale. În acest sens a fost înaintat conducerii un amplu document al angajaţilor – membri de sindicat din studioul TVR Timişoara întocmit de Cristian Ilea, liderul filialei MediaSind TVR Timișoara, conţinând soluţiile pe care aceştia le propun  în vederea remedierii problemelor privind drepturile profesionale, a problemelor tehnice, administrative şi, nu în cele din urmă, a celor legate de fişele de post şi de salarizare.

MediaSind TVR dorește, totodată, rezolvarea urgentă a problemei încălzirii spațiilor de lucru din sediul central al SRTV, deoarece salariatii își desfășoară activitatea în condiții inumane. Totodată,  MediaSind TVR solicită tragerea la răspundere a celor care se fac vinovaţi de această situaţie gravă şi acordarea de compensaţii tuturor celor afectaţi.

Având în vedere faptul că Federaţia FAIR-MediaSind este singura organizaţie din România care deţine sentinţă  de reprezentativitate pentru sectorul Cultură şi Mass-Media şi, potrivit Legii Dialogului Social, are dreptul să negocieze, în baza mandatului acordat de membrii afiliaţi, contracte colective de muncă în instituţii,  reprezentanţii sindicali au solicitat conducerii să facă publice datele privind situaţia membrilor afiliaţi la organizaţiile sindicale din SRTV. Este necesar să se clarifice cât mai repede problema reprezentativității sindicale pentru că salariații au nevoie de o abordare responsabilă din partea liderilor lor. MediaSind TVR consideră că angajaţii Televiziunii publice au urgent nevoie de un contract colectiv de muncă capabil să garanteze atât buna funcționare a instituției, cât și drepturile legitime ale salariaților, în aceleași condiții ca în  celelalte instituţii publice din mass-media europeană.

Deoarece conducerea instituţiei a solicitat, pe parcursul întrevederii, date concrete privind chestiunile semnalate, MediaSind TVR face un apel către toţi angajaţii din televiziunea publică să transmită pe adresa de mail tvr@mediasind.ro, până la data de 15 ianuarie  2019, informări privind toate problemele cu care se confruntă în compartimentele unde lucrează, pentru a fi prezentate spre soluţionare  conducerii SRTV şi membrilor Consiliului de Administraţie.

 

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 5 decembrie 2018

 

Federația FAIR-MediaSind este singura organizație reprezentativă din România pentru sectorul Cultură și Mass-Media              (amănunte aici: http://www.mediasind.ro/comunicate-1/oaliantaistoricapentruangajatiidinculturasimass-media). Este membră cu drepturi depline a Federației Internaționale a Jurnaliștilor, Federației Europene a Jurnaliștilor, Federației Internaționale a Muzicienilor, Federației Internaționale a Actorilor și la UNI Media Enterteinment & ARTS. Pe plan național este afiliată la confederația CNSLR-FRĂȚIA.

SRJ MediaSind este organizația națională a lucrătorilor din mass-media care continuă tradiția federației cu același nume. MediaSind și-a câștigat renumele de apărător al oamenilor din instituțiile din media, asumându-și, printre multe altele, inițierea și semnarea primului Contract Colectiv de Muncă din mass-media. (amănunte aici: http://www.mediasind.ro/despre-noi )

MediaSind TVR este filiala SRJ MediaSind din Societatea Română de Televiziune și are ca obiectiv negocierea unor drepturi profesioanale și salariale similare cu cele ale colegilor din instituțiile europene  de prestigiu din mass-media. Contact: tvr@mediasind.ro