Comunicate‎ > ‎

MediaSind TVR cere Parlamentului demiterea de urgenţă a groparilor Televiziunii Naţionale!

postat 29 ian. 2020, 02:43 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 ian. 2020, 02:50 ]
Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind  -  Filiala MediaSind TVR
a luat act de votul membrilor Consiliului de Administraţie al Societăţii Române de Televiziune – SRTV din data de 28 ianuarie 2020 privind adoptarea bugetului pentru anul 2020. Membrii CA apropiaţi preşedintelui-director general al SRTV, Doina Gradea (foto) au propus şi votat, în total dispreţ faţă de misiunea publică a instituţiei, faţă de angajaţii SRTV şi  partenerii sociali, faţă de solicitările şefilor compartimentelor din TVR şi a conducerilor studiourilor teritoriale, un buget care poate provoca  blocarea activităţii în cea mai mare instituţie de presă a statului. Deşi Parlamentul a acordat  aproximativ aceleaşi sume ca şi în bugetul anului precedent, banii primiti de SRTV au fost împărţiţi pe capitole de către şefa TVR împreună cu apropiaţii săi  în aşa fel încât să crească cu 82% achiziţionarea de servicii și închirieri de echipamente, în detrimentul investiţiilor, cărora li se alocă de cinci ori mai puţini bani faţă de anul trecut.  Astfel, se creează premisele favorizării clientelei, fiind pusă în pericol funcţionarea efectivă a instituţiei din cauza dotării tehnice şi aşa extrem de precare.  În această situaţie, cele mai afectate vor fi studiourile teritoriale, întrucât acestea vor fi nevoite să se descurce în funcţie de propriile venituri, deşi ele nu au personalitate juridică şi depind financiar de deciziile luate la Bucureşti. O situaţie deosebită este şi la TVR Chişinău, unde au fost reduse fondurile pentru funcţionare la jumătate, iar sumele pentru investiţii au fost total eliminate.

Decizia votată de şefa TVR împreună cu membrii CA controlaţi de către aceasta, inclusiv unul dintre reprezentanţii salariaţilor în Consiliul de Administraţie angajat al Studioului Teritorial Cluj (!), va periclita funcţionarea SRTV şi va favoriza firmele-căpuşă de pe lângă instituţie. De altfel, ultimul Raport al Curţii de Conturi (pe care îl vom publica zilele următoare) arată clar jaful făcut în Televiziunea Română în 2018. Pentru a fi continuat şi în anul acesta, era nevoie, se pare, de votarea unui astfel de  buget.

Având în vedere aceste fapte deosebit de grave, cu conotaţii penale, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind solicită Parlamentului demiterea în regim de urgenţă a Consiliului de Administraţie al SRTV prin respingerea Raportului de activitate şi aprobarea constituirii unei comisii de anchetă pentru a cerceta faptele de corupţie depistate de inspectorii Curţii de Conturi în Televiziunea Naţională.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala MediaSind TVR

Bucureşti, 29 ianuarie 2020

Foto Mediafax