Comunicate‎ > ‎

MediaSind TVR solicită Comisiei de anchetă din Parlamentul României să verifice și dezmățul financiar din contractele de asistență juridică!

postat 21 feb. 2019, 02:14 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 feb. 2019, 02:17 ]
Filiala MediaSind TVR a Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind solicită Comisiei de anchetă din Parlamentul României să verifice și situația contractelor de asistență juridică încheiate de către conducerea Societății Române de Televiziune cu diverse case de avocatură. Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR au solicitat  ieri, 20 februarie 2019,conducerii SRTV, printr-o adresă depusă la Registratura generală a institutiei (foto), să clarifice mai multe chestiuni de interes public: 

“Având în vedere prevederile OUG nr. 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare și de modificare si completare a unor acte normative, potrivit cărora autoritatile si institutiile publice ale administratiei publice centrale si locale, indiferent de modul de finantare si subordonare, societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome care au in structura organizatorica personal propriu de specialitate juridica nu pot achizitiona servicii juridice de consultanta, de asistenta si/sau de reprezentare.

Având în vedere hotărârile Conferintei anuale a MediaSind TVR din 22 ianuarie 2019 și ale Conferinței Naționale a SRJ MediaSind din 29 ianuarie 2019,

În baza prevederilor Legii 544/2001 privind informațiile de interes public, vă solicităm să ne răpundeți la următoarele întrebari:

1. Ce sume a cheltuit SRTv în perioada 2012 – până în prezent pe contracte de asistenţă juridică?

2. Care sunt casele de avocatură cu care SRTv a încheiat contracte de asistenţă juridică, în perioada 2012 – până în prezent?

3. Care au fost sumele cheltuite de SRTv cu fiecare casă de avocatură, în parte, în perioada 2012 – până în prezent?

4. Care au fost cheltuielile totale ale SRTv în perioada 2012 – până în prezent cu salarizarea personalului propriu de specialitate juridică?

5. Tranzacţia încheiată de conducerea SRTV cu fostul disponibilizat Marin Drumcea privind reangajarea acestuia, fără concurs, la Serviciul Juridic. Sentinţa judecătorească şi Încheierea Tribunalului Bucureşti, secţia a VIII-a Conflicte de Muncă şi Asigurări Sociale, Dosar nr. 25660/3/2013 de respingere a cererii SRTV de a se lua act de această tranzacţie. Expunerea de motive, Nota de fundamentare inclusiv anexe, avizele Consiliului Director, Hotărârile Consiliului de Administraţie şi Ordinul PDG privind reangajarea, transformarea Serviciului juridic în departament şi numirea acestuia în funcţia de director al Departamentului juridic.”

Din informatiile noastre, cheltuielile cu avocatii din afara institutiei  sunt de ordinul milioanelor de euro. De exemplu, numai onorariile  plătite avocatului care a reprezentat instituția în procesele cu salariatii disponibilizati, au costat Televiziunea națională peste 1,6 milioane euro. Toate aceste cheltuieli făcute prin încălcarea legii, nu se puteau efectua fără acordul conducerii Departamentului Juridic. Să ne amintim faptul că la un moment dat, un șef al acestei structuri, fost disponibilizat, a fost reangajat fără concurs în baza unei Tranzacții care încalcă prevederile art. 30 alin. 1 din Codul Muncii și Legea nr.41/1994 privind organizarea și funcționarea SRR și SRTV.

MediaSind TVR își afirmă disponibilitatea de a pune la dispoziția Comisiei de anchetă orice alte  informații de care dispune pentru aflarea adevărului privind cheltuirea iresponsabilă a banilor publici în TVR.

MediaSind TVR
Departament Comunicare                                                    București, 21 februarie 2019