Comunicate‎ > ‎

MediaSind vă urează Crăciun Binecuvântat și un An Nou plin cu dreptate socială!

postat 22 dec. 2022, 05:01 de Office Mediasind   [ actualizat la 22 dec. 2022, 05:01 ]
Cu ocazia sărbătorilor de iarnă, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind urează tuturor membrilor săi din filialele MediaSind AGERPRES, MediaSind Radio România, MediaSind TVR și MediaSind Freelanceri, un Crăciun Binecuvântat și un An nou plin cu drepturi financiare!

Anul 2022 a fost un an greu pentru noi toți. După criza Covid, criza economică produsă de majorările la energie, gaze, apă, alimente, utilități, împreună cu creșterea galopantă a inflației, cu lipsa unor măsuri guvernamentale eficiente au afectat grav nivelul de trai al membrilor MediaSind. În ciuda condițiilor grele pe care de care au avut parte, toți angajații din breaslă și-au dus, însă, până la capăt, misiunea de informare, ca lucrători în cel mai periculos, dar și frumos domeniu de activitate – mass-media. Să nu-i uităm aici pe curajoșii noștri colegi din instituțiile de media publice și private, care și-au pus în pericol viața pentru a relata despre situația războiului din Ucraina.

În ceea ce privește strategia organizației noastre pentru viitorul an, ne propunem să intensificăm eforturile de sprijinire a membrilor noștri de sindicat, mai ales al celor care se confruntă cu criza economică. Noile modificări la Legea Dialogului social prin introducerea unor norme esențiale privind apărarea drepturilor noștri de sindicat, cum ar fi recunoașterea oficială a dreptului sindicatelor constituite la nivel național de sector de a-și reprezenta și apăra membrii indiferent din ce instituție fac aceștia parte (cum este cazul Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind), posibilitatea declanșării conflictelor de muncă și a grevelor și în cazul nerespectării clauzelor din contractele colective de muncă încheiate cu angajatorii, posibilitatea negocierii contractelor colective și la  nivel de sector și național, posibilitatea declanșării grevei generale și de solidaritate împotriva politicilor guvernamentale ne dau mari speranțe, dar și pârghii concrete pentru a fi mult mai eficienți în apărarea drepturilor membrilor noștri de sindicat!

Referitor la drepturi, avem în vedere ca în anul 2023 să negociem noi Contracte Colective de Muncă în baza sentințelor de reprezentativitate pe care le deținem în instituțiile de media unde avem membri afiliați, precum și împreună cu Federația  FAIR-MediaSind, organizația reprezentativă din Cultură și Mass-Media la care suntem membri fondatori.

Totodată, cu sprijinul organizațiilor naționale și internaționale la care Federația FAIR-MediaSind este membru cu drepturi depline – Confederația CNSLR-Frăția, Federația Europeană a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Jurnaliștilor, Federația Internațională a Muzicienilor, Federația Internațională a Actorilor și UNI Global UNION, ne vom spori eforturile pentru schimbarea și sancționarea acelor angajatori care și-au bătut joc de drepturile și demnitatea membrilor noștri de sindicat! Este timpul ca și colegii noștri din instituțiile publice și private de media să beneficieze de aceleași drepturi ca și colegii din instituțiile similare din Uniunea Europeană. Ei trebuie să se bucure inclusiv de statutul solicitat de Federația Europeană a Jurnaliștilor prin campania „Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!”

Fiind consecvenți în acțiunile noastre, vom acorda o atenție specială freelancerilor și a colegilor din instituțiile de media cu capital privat. Din cauza lipsei contractelor colective de muncă din aceste societăți private, drepturile colegilor noștri sunt încălcate frecvent, lăsându-i pe colegii noștri la cheremul angajatorilor. Totodată, vom milita pentru acordarea de facilități fiscale pentru industria de media, la fel ca în alte țări europene, facilități acordate transparent și care să fie în sprijinul angajaților și, implicit, al cetățenilor, ca beneficiari finali ai libertății de exprimare.

Pe această cale, îi anunțăm pe colegii noștri din instituțiile unde nu au fost acordate, din diferite motive, toate drepturile prevăzute în CCM și în dispozițiile legale, că la începutul anului viitor, SRJ MediaSind  și Casa de avocatură coordonată de av. Dan Iordache vor trimite spre semnare Împuternicirile necesare pentru depunerea acțiunilor în instanță. Conform prevederilor legale în vigoare, precizăm că drepturile neacordate pot fi obținute în instanță doar pentru membrii de sindicat care mandatează organizația sindicală în acest sens!

În concluzie, dacă doriți condiții mai bune de muncă, dacă vreți să vă fie protejate drepturile câștigate, veniți alături de MediaSind! Vă așteptăm să deveniți membri cu drepturi depline ai organizației noastre și, în consecință, ai celor mai mari organizații ale jurnaliștilor din lume, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor (www.mediasind.ro/despre-noi), pentru că

 ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

 

Cristi Godinac, Președinte

Ion Moraru, Vicepreședinte Freelanceri

Sorin Torică, Vicepreședinte, Președinte MediaSind TVR

Dumitru Mangu, Vicepreședinte Edituri și Tipografii

Mihai Simionescu, Vicepreședinte MediaSind AGERPRES

Janina Tudor, Președinte MediaSind Radio România

Liviu Grosu, Secretar General

 

București, 22 decembrie 2022