Comunicate‎ > ‎

MediaSind vă urează Crăciun Fericit și un An Nou în care angajații din mass-media să fie respectați ca lucrători esențiali!

postat 23 dec. 2021, 01:36 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 dec. 2021, 02:25 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind
împreună cu filialele sale MediaSind AGERPRES, MediaSind TVR, MediaSind Radio România și MedaSind Freelanceri vă urează Crăciun Fericit și La mulți ani.

Ne dorim ca anul 2022 să fie un an mai bun pentru toți lucrătorii din mass-media, astfel încât aceștia să fie cu adevărat respectați și să fie considerați lucrători esențiali, așa cum se întâmplă în multe instituții din Uniunea Europeană.

Anul 2021 a fost un an dificil pentru noi toți, din toate punctele de vedere. Din păcate, mulți membri ai organizației noastre s-au contaminat cu COVID-19, iar unii dintre ei chiar au decedat. În ciuda condițiilor grele  de care au avut parte, toți angajații din media și-au dus, însă, până la capăt, misiunea lor de informare, ca lucrători în cel mai periculos, dar și frumos domeniu de activitate – mass-media. Știm că ne așteaptă încă un an greu, mai ales că pandemia este încă departe de a fi înfrântă.

În ceea ce privește strategia organizației noastre pentru viitorul an, ne propunem să intensificăm eforturile de sprijinire a membrilor noștri de sindicat, mai ales a celor care se confruntă cu abuzurile unor șefi numiți vremelnic în funcții și care au impresia că sunt stăpâni peste destinele subordonaților.

Referitor la drepturile membrilor noștri de sindicat, avem în vedere că  în anul 2022 să ne intensificăm eforturile pentru a negocia noi Contracte Colective de Muncă în baza sentinței de reprezentativitate a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, organizație la care suntem membri fondatori. De asemenea, tot în anul 2022, ne propunem să negociem cu noua coaliție aflată la putere, modificarea legilor de organizare și funcționare a instituțiilor publice din mass-media, în sensul depolitizării și profesionalizării acestora.

Nu în ultimul rând, ne vom spori eforturile pentru schimbarea și sancționarea acelor persoane

cu funcții de conducere din diverse instituții publice de presă care și-au bătut joc de drepturile și demnitatea membrilor noștri de sindicat! Este timpul ca și colegii noștri din instituțiile publice și private de media să beneficieze de aceleași drepturi ca și colegii din instituțiile similare din Uniunea Europeană. Ei trebuie să se bucure inclusiv de statutul solicitat încă de anul trecut de Federația Europeană a Jurnaliștilor prin campania demarată încă de la sfârșitul anului trecut sub denumirea  „Jurnaliștii sunt lucrători esențiali!” 

Fiind consecvenți în acțiunile noastre, vom acorda o atenție specială freelancerilor și a colegilor din instituțiile de media cu capital privat. Din cauza lipsei contractelor colective de muncă din aceste societăți private, dar și din cauza unei mentalități învechite, drepturile colegilor noștri sunt încălcate frecvent, lăsându-i la cheremul angajatorilor. 

Totodată, vom milita pentru acordarea de facilități fiscale pentru industria de media, la fel ca în alte țări europene, facilități acordate în mod  transparent și care să fie în sprijinul angajaților și, implicit, al cetățenilor, ca beneficiari finali ai libertății de exprimare.


Împreună cu  frumoasele noastre Crăciunițe:

Alexandra Ștefan - Crăciunița MediaSind AGERPRES 2022, 

Florina  Constantinescu - Crăciunița MediaSind TVR 2022, 

Janina Tudor - Crăciunița MediaSind Radio România 2022 și 

Ana-Maria Teodora Andronic (voluntar Proiect ReStart  pentru un jurnalism de calitate ) - Crăciunița MediaSind Freelanceri 2022,

 Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind vă așteaptă să fiți membri în cea mai mare și puternică organizație națională a lucrătorilor din Mass-Media, pentru că ÎMPREUNĂ SUNTEM MAI PUTERNICI!

CRĂCIUN FERICIT! și  LA MULȚI ANI!!

Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind

București, 23 decembrie 2021

PS: Luni, 27 decembrie 2021 va avea loc, în regim de urgență,  ședința Biroului Executiv Național al SRJ MediaSind pentru a analiza situația gravă în care se află colegii noștri din Societatea Română de Televiziune - SRTV, din cauza unui management abuziv care refuză să respecte prevederile Contractului Colectiv de Muncă din SRTV, precum și legislația națională.