Comunicate‎ > ‎

Membri ai CA au solicitat Parlamentului revocarea șefei TVR deoarece “instituția nu-și mai îndeplinește misiunea publică”!

postat 29 iul. 2020, 22:35 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 iul. 2020, 22:36 ]
Cinci membri ai Consiliului de Administrație a Societății Române de Televiziune, și anume, reprezentanții angajaților din CA, Monica Ghiurco și Karen Sebeși, reprezentantul PSD, prof.univ.dr Sorin Ilieșiu, reprezentantul PNL, Cristian Petcu și reprezentantul USR, Daz Lazea au cerut ieri, 29 iulie 2020, printr-o scrisoare deschisă, demisia președintelui -  director general Doina Gradea, în urma refuzului acesteia de a prezenta în ședința CA, explicații referitoare la situația dezastruoasă în care a adus Televiziunea Națională. 

Membrii CA solicită membrilor  Parlamentului României să analizeze cu responsabilitate” această cerere întrucât aceștia sunt  singurii care o pot revoca din funcție pe Doina Gradea, “pentru faptul că Televiziunea Națională, din cauza audienței care tinde spre zero, nu-și mai îndeplinește misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, alegerile locale și parlamentare din acest an.”

De asemenea, tot ieri, Filiala MediaSind din TVR a publicat detalii șocante din ședința CA în care s-au prezentat informații privind iminenta păgubire a patrimoniului TVR prin înstrăinarea unui teren aflat în administrarea studioului teritorial TVR Cluj, în suprafață de 4174 mp! Modul suspect în care Doina Gradea și șefa Serviciului juridic, Roxana Ionescu (foto) au tratat procesul inițiat de unele persoane care au revendicat un teren, proprietate TVR, situat în Calea Dorobanți din București, va fi sesizat Direcției Naționale Anticorupție de colegii din filiala MediaSind TVR Cluj, întrucât acestea nu au cerut mandat de reprezentare din partea Ministerului de Finanțe, dar nici din partea membrilor CA. Au preferat însă să gestioneze această situație doar cu juriști din TVR, care nici măcar nu s-au prezentat la toate termenele și care nici nu s-au opus expertizelor nefavorabile, deși, în alte spețe, cum ar fi procesele împotriva propriilor angajați sau împotriva MediaSind TVR, conducerea TVR a plătit sume colosale pentru cele mai scumpe case de avocatură!

Față de corupția din TVR a luat poziție și organizația noastră care a prezentat Parlamentului României, dar și instituțiilor abilitate, argumentele care stau la baza demiterii adminsitrației Gradea (amănunte aici Argumentele MediaSind pentru demiterea de urgență a șefei TVR).

Pe această cale, reiterăm cererea Sindicatului Român sl Jurnaliștilor MediaSind, a MediaSind TVR, dar și a Federației Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind, a Confederației CNSLR -  Frăția și Federației Europene a Jurnaliștilor, adresată autorităților române, de a interveni urgent pentru demiterea  de urgență a actualei echipe manageriale.

Vă prezentăm în continuare cele două reacții ale membrilor CA și a Filialei MediaSind TVR.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 30 iulie 2020

 

COMUNICARE ÎN URMA ȘEDINȚEI DE CONSILIU DE ADMINISTRAȚIE AL SRTV DIN DATA DE 29 IULIE 2020

 

În ședința de azi a Consiliului de Administrație al SRTv, marea majoritate a membrilor Consiliului au fost de acord (prin 8 voturi pentru și 4 abțineri) ca doamna PDG Doina Gradea să-și expună în cadrul ședinței opinia, punctual, față de problemele reclamate de membrii Consiliului care i-au cerut demisia printr-o scrisoare deschisă, preluată de presa din 9 iulie 2020. Totodată, i s-a cerut d-nei PDG să propună soluții pentru rezolvarea acestor deficiențe. 

Problemele reclamate în scrisoarea membrilor CA sunt următoarele:

· Situaţia deplorabilă în care se află televiziunea națională după mai mult de jumătate din mandatul acordat de Parlament actualului PDG, așa cum este reflectată de audienţele TVR.

· În prezent, la o medie săptămânală a audienței de circa 2%, TVR nu îşi mai îndeplineşte misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public.

· Programele tv au fost reduse dramatic în ultima perioadă, singurele emisiuni păstrate pe post în perioada stării de urgență au fost cele realizate cu colaboratori pentru care s-au făcut plăţi consistente, în vreme ce personalul propriu era ţinut acasă prin Decizia Presedintelui-Director General, îngrădindu-li-se realizatorilor din TVR dreptul la muncă.

· Căderea audienţelor a fost continuă de la începutul mandatului atualului Președinte-Director general, calitate în care, de fapt, Doina Gradea este cea care decide grila TVR.

· Blocarea de către doamna Gradea, încă de la începutul mandatului său (vezi cazul Pătraru), a oricări încercări a membrilor Consiliului de Administraţie de a discuta şi adopta soluţii pentru lipsa de performanță a TVR, acuzându-i pe membrii CA de imixtiune în politica editorială a TVR.

· Încercările permanente de a reduce rolul Consiliului de Administraţie la o maşină de vot pentru plăţi curente. În concluzie, Doina Gradea poartă în întregime responsabilitatea situaţiei actuale a TVR, iar problemele de management din mandatul acesteia sunt de notorietate.

· În contextul actual generat de pandemia de Covid-19, în care societatea este afectată de adevărate campanii de fake-news, este nevoie ca Televiziunea publică să reprezinte o sursă credibilă de informaţii pentru cât mai mulţi cetăţeni. Acest obiectiv este periclitat.

· Semnatarii scrisorii deschise îi cer doamnei Gradea să pună binele instituţiei mai presus de binele personal, să-și înainteze demisia şi să permită astfel alegerea unui alt Preşedinte Director General din cadrul actualului CA.

Această propunere venită din partea prof. univ. dr. Sorin Ilieșiu, membru CA, a fost introdusă prin votul majorității membrilor Consiliului de Administrație pe ordinea de zi a ședinței, urmând ca în funcție de soluțiile pe care doamna PDG, Doina Gradea le-ar fi propus pentru rezolvarea acestor probleme, membrii Consiliului să îi acorde un vot de încredere (sau de neîncredere) pentru a rămâne în fruntea TVR. Acest lucru nu s-a întâmplat, întrucât în timpul ședinței d-na PDG Doina Gradea a amânat discuția asupra aspectelor enumerate mai sus spre finalul ședinței, evitând să răspundă în fața Consiliului de Administrație (așa cum de altfel a eludat asumarea răspunderii și în fața Comisiilor de specialitate din Parlament). După cinci ore de ședință, a anunțat că „orele fiind înaintate și nemaifiind cvorum, discutarea acestora se amână pentru data viitoare”, adică peste circa o lună.

Nu a fost singurul subiect de pe ordinea de zi aprobat de CA cu 8 voturi din 12, dar la care Președintele Director General a refuzat să răspundă. Doina Gradea ar fi trebuit să explice azi în fața Consiliului de Administrație al SRTv diferența uriașă dintre audiența medie reală a TVR, care este azi de 0,3 Rtg (respectiv cca 35.000 televizoare deschise pe TVR, populația orașului Caracal fiind de cca 35.000 locuitori) și conținutul textelor publicate pe web-site-ul TVR: «TVR1 „ține” în fața micului ecran nu mai puțin de 40% dintre români. /.../ 76% dintre conaționali au devenit telespectatori fideli ai programelor TVR. Și tot peste 70% dintre români au o părere bună despre canalele Televiziunii Publice. /.../ Vezi și studiul internațional realizat de Reuters Institute de la Universitatea din Oxford: „TVR este în topul televiziunilor de încredere în România”.

Astfel, după încă o încercare de a opri prăbușirea în audiențe a TVR și de a rezolva de comun acord cu managementul executiv problemele reale ale TVR, notorii de altfel, reiterăm cererea ca doamna Doina Gradea să demisioneze din funcția de Președinte-Director General pentru a da o nouă șansă televiziunii publice.

Sperăm că solicitarea noastră va fi analizată cu responsabilitatea cuvenită de membrii Parlamentului României, singurii care o pot revoca din funcție pe doamna Doina Gradea pentru faptul că Televiziunea Națională, din cauza audienței care tinde spre zero, nu-și mai îndeplinește misiunea publică prevăzută de lege, ceea ce este extrem de grav având în vedere pandemia Covid, alegerile locale și parlamentare din acest an.

Monica Ghiurco, Sorin Ilieșiu, Dan Lazea, Cristian Petcu, Karen Sebesi

 

Informare ședință CA SRTv 29 iulie 2020: O ședință cu final așteptat…

Proprietatea TVR riscă să devină o afacere imobiliară

 

Lehamite….

Aceasta este starea care exprimă ceea ce s-a întâmplat în cele aproximativ 6 ore de discuții din ședința Consiliului de Administrație al SRTV din data de 29 iulie 2020. Este revoltător faptul că angajați ai Televiziunii Publice, ajunși datorită unor partide și instituții în funcția de administratori ai TVR, membri ai CA, să voteze împotriva intereselor instituției și, implicit, împotriva propriilor colegi.

Președintele-director general al SRTV, alături de reprezentanta UDMR, reprezentanta Președinției, reprezentanta PSD (care a avut și mandat din partea reprezentantului Guvernului în CA!), un alt reprezentant al PSD, angajat al TVR și reprezentantul minorităților, au respins astăzi propunerea de HCA de transformare a posturilor pentru angajații care au depus cereri  de peste un an de zile! Degeaba s-au zbătut reprezentanții salariaților, reprezentantii PNL și USR să le explice membrilor CA că cei care votează împotrivă sunt și ei angajați ai TVR iar măsura este, până la urmă, în beneficiul angajaților! Ca de obicei, reprezentanta SPUSTv a sustinut cauza conducerii, oferind administrației o întrebare ajutătoare: Ce se întamplă în cazul în care nu vor fi bani după rectificarea bugetară?

 Doina Gradea a argumentat respingerea propunerii CA luînd în calcul chiar ipoteza propusă de lidera de sindicat. Fiind solicitată de reprezentantul PNL să explice care este motivatia plății a peste un million de lei pentru servicii juridice externe, în conditiile în care TVR are un compartiment juridic propriu, format din 10 angajați, conducerea  nu a reusit să fie convingatoare, prezentând tot felul de situații financiare care se contraziceau unele pe altele!

Aceeași soartă a avut-o și solicitarea prof. Ilieșiu legată de propunerea de supunere la vot pentru demiterea sau susținerea Doinei Gradea, pentru că aceeasi vajnici apărători s-au făcut scut pentru apărarea conducătorului iubit.

În ceea ce privește procesul în care SRTV riscă să piardă 4174 mp din terenul apartinând TVR CLUJ, atât șefa TVR cât și șefa compartimentului juridic (foto) s-au încurcat în explicații. Acestea nu au fost în stare să răspundă coerent la întrebările puse de reprezentantul salariaților, Karen Sebesi referitoare la suspiciunile privind o posibilă afacere imobiliară cu proprietatea TVR, implicit, a statului român. Șefa compartimentului juridic, iritată de întrebările presedintelui MediaSind TVR, Sorin Torică, a refuzat să explice de ce nu a angajat, ca și în cazul proceselor împotriva salariaților TVR și împotriva MediaSind, o casă de avocatură specializată în astfel de cauze. Aceasta a refuzat să explice și de ce TVR nu a contestat expertiza solicitată de către partea reclamantă.  Sefa TVR a refuzat să explice de ce nu a solicitat în acest proces un mandat de reprezentare de la Ministerul Fnantelor, în calitate de reprezentant al statului, precum și de la membrii CA. Nu în ultimul rând, aceasta nu a explicat de ce au fost ignorate toate semnalele de alarmă trase, de-a lungul timpului, de conducerea TVR Cluj!

 Singura informație concretă obținută de la șefa de la juridic este că, în opinia ei, terenul se va pierde în proporție de peste 50%!!!!  

În cazul în care informația șefei Serviciului Juridic se va adeveri, MediaSind TVR anunță public că va sesiza toate instituțiile abilitate să verifice modul în care conducerea TVR, în schimbul plătii unor posibile despăgubiri pentru un teren de 356 mp situat în Calea Dorobanților nr.191 București, pierde un teren de 4174 mp și care este situat în strada Meziad nr. 4 din Cluj Napoca, într-o zonă bine cotată! Vom reveni cu documente și acțiuni concrete pe acest subiect!

În rest, toate subiectele din discuție au avut același deznodământ. Mașina de vot formată din susținătorii șefei TVR a funcționat la capacitate maximă. Așa cum am mai precizat, cu excepția celor 5 membri semnatari ai solicitării de demisie a șefei TVR (amănunte aici Începutul sfârșitului pentru administrația Gradea: Membri ai Consiliului de Administrație au cerut oficial demisia șefei TVR! „TVR nu își mai îndeplinește misiunea publică pentru că riscă să devină irelevantă pentru public!”), restul membrilor CA s-au comportat exact ca niște subalterni slugarnici.

Este trist că cea mai mare instituție de presă a statului roman este condusă de un grup de oameni care disprețuiesc, prin deciziile lor, atât instituția, dar și pe angajații ei. Soluția nu este decât una singură: demiterea CA prin respingerea raportului de activitate a SRTV și numirea unei echipe profesioniste la conducerea instituției, care să aibă respect față față de angajații instituției și de misiunea publică a TVR.

Departament Comunicare MediaSind TVR                          București, 29 iulie 2020