Comunicate‎ > ‎

Membri ai CA din TVR condamnă cenzurarea realizatorului TVR Cluj, Karen Attila Sebeși!

postat 18 ian. 2021, 02:19 de Office Mediasind   [ actualizat la 18 ian. 2021, 03:17 ]
Patru membri ai Consiliului de Administrație ai Societății Române de Televiziune –SRTV, Monica Ghiurco (reprezentant ales al salariaților în CA al SRTv), Sorin Ilieșiu (desemnat de PSD în CA al SRTv), Cristian Petcu (desemnat de PNL în CA al SRTv) și  Bogdan Ghiu (desemnat de USR în CA al SRTv, au trimis astăzi, 18 ianuarie 2021, președinților Comisiei pentru Cultură și Media din Camera Deputaților și Senat, Iulian Bulai și Viorel Badea, o scrisoarea deschisă în care protestează față de cenzurarea realizatorului TVR Cluj, Karen Attila Sebeși (foto), de către noua conducere a stației, numită nelegal în funcție  de Doina Gradea, președintele-director general al Televiziunii Române.

“Condamnăm cenzura exercitată asupra realizatorului Karen Attila Sebesi care moderează la TVR Cluj, de peste 15 ani, emisiuni politice, talk-show-uri, ediții speciale, cea mai importantă fiind emisiunea de dezbatere politică „Actual Regional” din fiecare joi, cu sute de ediții în prime-time și cu mare impact în rândul publicului. Acum câteva zile, dl. Sebesi a fost ”concediat” de la propria emisiune „Actual Regional”, de către Doina Gradea, șefa TVR, prin intermediul noilor ei subalterni pe care i-a numit ilegal la conducerea Studioului Teritorial TVR Cluj. Astfel, fără nicio explicație și fără nicio justificare editorială, dl. Sebesi a fost înlocuit cu un colaborator extern, în condițiile în care Curtea de Conturi a constatat prejudicii în cazuri similare, atât la studiourile centrale TVR, cât și la alte studiouri teritoriale, recomandând renunțarea la numeroase cheltuieli nejustificate generate de contractarea unor colaboratori externi.” – se arată în document.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind și MediaSind TVR se solidarizează cu acest demers și solicită Parlamentului României demiterea de urgență a președintelui-director general al SRTV, Doina Gradea, și numirea unei conduceri profesioniste care să instaureze legalitatea în Televiziunea Română.

Vă prezentăm alăturat scrisoarea deschisă adresată conducerilor celor două comisii de specialitate din Parlamentul României.

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind

Departament Comunicare

București, 18 ianuarie 2021


SCRISOARE DESCHISĂ

 Către:

· Membrii Comisiei pentru cultură, arte, mijloace de informare în masă din Camera Deputaților, Președinte Iulian Bulai

· Membrii Comisiei pentru cultură și media din Senatul României, Președinte Viorel Badea

 

Protest față de cenzurarea realizatorului TVR Cluj, Karen Attila Sebesi

 

 Stimați membri ai Comisiilor pentru cultură, abuzurile Doinei Gradea la conducerea TVR nu mai au limite!

 

 Condamnăm cenzura exercitată asupra realizatorului Karen Attila Sebesi care moderează la TVR Cluj, de peste 15 ani, emisiuni politice, talk-show-uri, ediții speciale, cea mai importantă fiind emisiunea de dezbatere politică „Actual Regional” din fiecare joi, cu sute de ediții în prime-time și cu mare impact în rândul publicului.

Acum câteva zile, dl. Sebesi a fost ”concediat” de la propria emisiune „Actual Regional”, de către Doina Gradea, șefa TVR, prin intermediul noilor ei subalterni pe care i-a numit ilegal la conducerea Studioului Teritorial TVR Cluj. Astfel, fără nicio explicație și fără nicio justificare editorială, dl. Sebesi a fost înlocuit cu un colaborator extern, în condițiile în care Curtea de Conturi a constatat prejudicii în cazuri similare, atât la studiourile centrale TVR, cât și la alte studiouri teritoriale, recomandând renunțarea la numeroase cheltuieli nejustificate generate de contractarea unor colaboratori externi.

 Pe parcursul ultimului an, tensiunile dintre Președintele - Director General al TVR, Doina Gradea și realizatorul TVR Cluj, Karen Sebesi au devenit notorii.

În 4 iunie 2020, Ziua Centenarului Trianon, emisiunea d-lui Sebesi „Actual Regional” a fost dedicată recunoașterii internaționale a Marii Uniri din 1918 prin Tratatul de pace de la Trianon semnat în 1920 de România, Ungaria și Puterile Aliate care au câștigat Primul Război Mondial. La emisiunea d-lui Sebesi au participat eminenți istorici, diplomați și juriști precum ambasadorul Ion M. Anghel - președintele Societății Române de Drept European, prof. univ. Mircea Duțu - directorul Institutului de Cercetări Juridice al Academiei Române, prof. univ. emerit Gh. Cipăianu de la Universitatera Babeș-Bolyai, dar și istorici din străinătate precum prof. univ. Marius Turda de la Universitatea Oxford și, nu în ultimul rând, senatorul Titus Corlățean, autorul legii pentru declararea zilei de 4 Iunie - Ziua Tratatului de la Trianon.

 În 9 iunie 2020, emisiunea „Actual Regional” a fost dedicată de asemenea Centenarului Trianon, având invitați precum istoricul Gáspár Miklós Tamás - profesor la Universitatea Central Europeană din Budapesta, prof. univ. Ioan Bolovan – director al Institutului de Istorie „Gh. Barițiu” Pag. 2 din 3 al Academiei Române, fostul prim-ministru Adrian Năstase, politologul Alina Mungiu-Pippidi, dr. Ioan Drăgan - director al Arhivelor Naționale ale României și istoricul prof. univ. Florian Bichir. Pentru a vă convinge de corectitudinea profesională d-lui Sebesi, puteți accesa linkurile: https://www.youtube.com/watch?v=dvUVsDq9dFM&feature=youtu.be, https://www.youtube.com/watch?v=h7T34JpyjBU&feature=youtu.be

Menționăm că, în mod revoltător, studiourile centrale TVR din București conduse de Doina Gradea nu au difuzat în anul 2020 niciun program (!) dedicat Centenarului recunoașterii Marii Uniri, ceea ce reprezintă culmea sfidării față de cel mai important act din istoria românilor.

Imediat după difuzarea acestor emisiuni, șefa TVR Doina Gradea a somat personal atât conducerea TVR-Cluj, cât și pe dl Sebesi, să nu mai realizeze emisiuni dedicate recunoașterii Marii Uniri. Spre indignarea acesteia, cei somați nu s-au conformat, astfel încât chiar și programul de revelionul TVR Cluj a inclus emisiuni moderate de dl. Sebesi despre Centenarul Trianon și Marea Unire la care au fost invitate personalități prestigioase din Cluj precum președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, prof. univ. Ioan Bolovan, prof. univ. Vasile Pușcaș - artizanul aderării României la Uniunea Europeană, cercetător al Institutului de Istorie “Gh. Barițiu” al Academiei Române, dar și actorul Florin Piersic, după cum se poate vedea accesând linkurile: https://www.youtube.com/watch?v=jlFlE3hkp-Y&feature=youtu.be, https://www.youtube.com/watch?v=BuKJ1ZnRFmo&feature=youtu.be

 Explicația pentru toate aceste presiuni și hărțuiri asupra realizatorului Karen Sebesi exercitate de Doina Gradea a dat-o săptămânalul de investigații „Gazeta de Cluj” care scria că „UDMR a condiționat sprijinul solicitat de Doina Gradea (disperată că va fi demisă de noul Parlament) cu instalarea în fruntea stațiilor teritoriale din Ardeal (Cluj și Târgu-Mureș) a unor conduceri agreate de către UDMR și aprobarea totodată a unui conținut editorial în conformitate cu dorințele maghiarilor. Șefa TVR, lipsită de susținere, nu a avut încotro și a acceptat înțelegerea în termenii stabiliți de UDMR”. Ca o dovadă în plus față de cenzurarea realizatorului emisiunilor despre Trianon, Karen Sebesi, Doina Gradea a demis Comitetul Director al TVR Cluj și l-a înlocuit din 1 ianuarie 2021, în mod ilegal, cu încălcarea Art. 35 din Legea nr. 41/1994, cu o conducere prezidată de soțul d-nei Vig Emese, responsabilă cu propaganda UDMR la Cluj, regizoarea documentarului despre istoria maghiarilor din Transilvania finanţat de guvernul de la Budapesta şi contestat de istoricii români. Analiza acestui documentar (semnată de I. Grigorescu), publicată în revista Historia, arată că „deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918”.

 Atragem atenția încă o dată asupra pericolului creat de asemenea ”înțelegeri” cu iz politic pentru numiri în funcții de conducere în Televiziunea Națională, prin care se poate ajunge extrem de ușor la încălcarea drepturilor legale, garantate de Constituție, ale populației majoritare din Ardeal, Crișana, Sătmar și Maramureș, respectiv drepturile românilor, și totodată se creează premize pentru evoluții destabilizatoare la adresa statului național unitar român statuat prin Constituție.

* Stimați membri ai Comisiilor pentru cultură,

Deciziile Doinei Gradea privitoare la TVR Cluj au provocat un nou scandal care afectează nu doar imaginea și credibilitatea televiziunii publice, ci și buna funcționare a TVR.

Din 2018 încoace, TVR a fost subiectul unui lung șir de scandaluri provocate de abuzurile actualului Președinte-Director general, Doina Gradea, precum „Cap de porc”, interzicerea Pag. 3 din 3 emisiunii Starea nației (Dragoș Pătraru), „Eurovision”, „Cerbul de Aur”, „Festivalul Enescu”, „Terenul TVR Cluj” (în 2020 a fost depusă la DNA o plângere penală pe numele PDG Doina Gradea în legătură cu un schimb de terenuri în urma căreia TVR-Cluj a fost prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de autorul plângerii, deputatul de Cluj Emanuel Ungureanu).

Mai mult, conform Raportului Curții de Conturi din 12.09.2019 și potrivit documentului emis în 26.10.2020 de Ministerul Finanțelor, inspectorii de control au constatat o serie de prejudicii și abateri deosebit de grave care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii disciplinare, contravenționale și penale ale șefei TVR, Doina Gradea.

Am semnalat în repetate rânduri Parlamentului aceste nereguli extrem de grave, dar singura soluție pentru oprirea prăbușirii generale a TVR și pentru repunerea în drepturi a d-lui Sebesi și a Comitetului Director TVR Cluj este demiterea urgentă a Doinei Gradea de către Parlament pentru „activitate necorespunzătoare”, conform art. 20 (3) al Legii SRTv 41/1994. Odată cu demiterea acesteia, Parlamentul poate numi în fruntea TVR un Director General onest și competent.

Credem că în contextul creat de mega-scandalul revelionului TVR1 „Garcea și Vacanța Mare”, este un moment potrivit pentru reformarea TVR, care nu poate începe decât cu schimbarea actualei conduceri, eveniment așteptat atât de angajații TVR, cât și de opinia publică. În acest sens, vă rugăm să luați de urgență măsurile necesare pentru a opri jaful și abuzurile ce s-au înrădăcinat în televiziunea publică.

18 ianuarie 2021

Semnează membrii Consiliului de Administrație al SRTv:

Monica Ghiurco (reprezentant ales al salariaților în CA al SRTv)

Sorin Ilieșiu (desemnat de PSD în CA al SRTv)

Cristian Petcu (desemnat de PNL în CA al SRTv)

Bogdan Ghiu (desemnat de USR în CA al SRTv)