Comunicate‎ > ‎

Membrii CA au notificat Parlamentul despre blocajul instituțional din Televiziunea Română și cer de urgență demiterea președintelui-director general!

postat 29 dec. 2020, 22:44 de Office Mediasind   [ actualizat la 29 dec. 2020, 22:58 ]
Șefa TVR este acuzată și de un troc politic cu UDMR pentru predarea studiourilor teritoriale TVR Cluj și TVR Tg Mureș!

 MediaSind va sesiza forurile europene pentru ca autoritățile române să respecte Tratatul de aderare privind asigurarea  funcționării și a independenței serviciilor publice de radio și televiziune!

Mai mulți membri ai Consiliului de Administrație au notificat oficial Parlamentul României cu privire la criza de management și blocajul instituțional în care se află Societatea Română de Televiziune din cauza managementului iresponsabil și defectuos al președintelui-director general Doina Gradea (foto). Având în vedere faptul că după două ședințe consecutive ale CA al SRTV care nu s-au desfășurat din lipsă de cvorum și din motive de ordin procedural, în conformitate cu prevederile Legii nr.41/1994, Parlamentul României are obligația ca, după analizarea sesizării de către Comisiile de specialitate reunite, să înlocuiască membrul de administrație propus, sau chiar întregul  Consiliu de Administrație, în maxim de 60 de zile de la primirea notificării.

Notificarea prezintă abuzurile din mandatul Doinei Gradea, faptele de corupție de care este acuzată șefa TVR, dar și schimbările nelegale în cazul comitetelor directoare ale structurilor teritoriale. Un caz foarte grav îl constituie schimbarea conducerii TVR Cluj, în urma sesizării de către aceasta a  unei afaceri imobiliare în valoare de peste un milion de euro, dar și în urma unui troc cu conducerea UDMR pentru acapararea de către acest partid a studiourilor din Ardeal, TVR Cluj și TVR Tg Mureș.

Având în vedere aceste fapte deosebit de grave, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind, filiala MediaSind TVR va depune la Direcția Națională Anticorupție o plângere penală pentru cercetarea acuzațiilor grave aduse șefei Televiziunii Române. Totodată, MediaSind, prin organizațiile internaționale la care este afiliată, Federația Europeană a Jurnaliștilor și Federația Internațională a Jurnaliștilor,  va solicita intervenția de urgență a forurilor europene pentru a obliga instituțiile statului să respecte Tratatul de aderare la Uniunea Europeană prin care România a garantat funcționarea și independența serviciilor publice de radio și televiziune.

Vă prezentăm în continuare documentul transmis Parlamentului României de către membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune Monica Ghiurco, Karen Sebesi (reprezentanți ai salariaților TVR), Cristian Petcu (PNL), Bogdan Ghiu (USR) și Sorin Ilieșiu (PSD).

Departament Comunicare MediaSind TVR

București, 30 decembrie 2020

 

INFORMARE PUBLICĂ

Subsemnații, membrii Consiliului de Administrație al Societății Române de Televiziune (CA al SRTv), Monica Ghiurco, Karen Sebesi (reprezentanți ai salariaților TVR), Cristian Petcu (PNL), Bogdan Ghiu (USR) și Sorin Ilieșiu (PSD) am înregistrat oficial Notificări către noile conduceri ale Camerei Deputaților și Senatului cu privire la criza de management și blocajul instituțional iminent în care se află TVR, după două ședințe consecutive ale CA al SRTv care nu s-au putut desfășura din lipsă de cvorum și din motive de ordin procedural. Acest lucru demonstrează faptul că Președintele-Director General (PDG) al SRTv Doina Gradea se găsește în postura evidentă de a nu mai putea conduce Televiziunea publică, motiv pentru care cerem demiterea ei de urgență.

Reamintim evenimentele care au condus la această criză:

În cadrul ședinței CA al SRTv din 25 nov. 2020, reprezentanta salariaților, Monica Ghiurco a solicitat introducerea pe ordinea de zi a unui proiect de hotărâre privind înaintarea pe rolul instanțelor de judecată a unei acțiuni în vederea angajării răspunderii pentru acte și fapte de natură disciplinară, contravențională și penală săvârșite de PDG Doina Gradea pe parcursul mandatului dânsei (2018-2020). Propunerea a fost fundamentată pe conținutul Raportului Curții de Conturi a României din 12.09.2019, respectiv al documentului emis în 26.10.2020 de Ministerul Finanțelor Publice - Direcția Generală de Inspecție Economico-Financiară, care indică acte și fapte ce au prejudiciat TVR prin săvârșirea de infracțiuni în legătură cu administrarea banului public.

Inițiatoarea a cerut CA al SRTv să aplice legea prin punerea în discuție a suspendării de drept a mandatului Doinei Gradea de administrator al TVR, prin atragerea răspunderii civile delictuale și contractuale susținută cu votul majorității CA, posibilitate prevăzută de art.220 Cod Civil. Doina Gradea a refuzat să supună la vot propunerea. Majoritatea membrilor CA au cerut organizarea unei ședințe extraordinare dedicate analizei acestei propuneri, dar ședința nu a avut loc din cauza refuzului Doinei Gradea de a o convoca, prin încălcarea Regulamentului Consiliului.

Ambele ședințe ale CA din decembrie s-au blocat ca efect al refuzului repetat al PDG de a supune la vot respectiva propunere.

În consecință, am solicitat noilor membri ai Comisiilor de cultură ale celor două Camere ale Parlamentului analizarea situației create ca urmare a neregulilor constatate de inspectorii de control și înlocuirea PDG Doina Gradea pentru activitate necorespunzătoare, conform legii. Totodată, am notificat noile comisii parlamentare de specialitate cu privire la managementul defectuos și lipsit de transparență al PDG Doina Gradea.

Menționăm că în 16 dec. 2020 am depus la Tribunalul București Acțiunea în răspundere civilă nr. 33955/3/2020 împotriva administratorului SRTv Doina Gradea.

Subliniem faptul că în ultimii ani ne-am adresat Parlamentului în repetate rânduri, pentru a reclama deficiențele din activitatea managerială a Doinei Gradea și comportamentul ei discreționar și abuziv, limitarea deliberată a accesului membrilor CA la informații ce privesc activitatea SRTv, inclusiv necomunicarea contractelor încheiate către Consiliul de Administrație, fapte ce demonstrează reaua credință și lipsa de transparență în actul managerial. Mai mult, Doina Gradea întârzie în continuare punerea în aplicare a măsurilor și recomandărilor Curții de Conturi, inclusiv recuperarea prejudiciilor cauzate de restructurarea SRTv din 2012-2013.

În ianuarie 2019 am reclamat la Comisia pentru cultură din Camera Deputaților lipsa de transparență a managementului TVR, atrăgând atenția că PDG Doina Gradea ascunde informații privind cheltuielile reale ale instituției, invocă eronat clauze de confidențialitate pentru a ascunde sumele plătite colaboratorilor externi și refuză continuu să furnizeze informații de ordin financiar solicitate de membrii CA.

În februarie 2019 Camera Deputaților a votat înființarea unei comisii de anchetă privind cheltuielile din SRTv.

În august 2020, într-un apel transmis conducerii Parlamentului, semnalam managementul dezastruos și abuziv al Doinei Gradea, maniera discreționară și total neprofesionistă în care e condusă TVR, și solicitam demiterea Doinei Gradea pentru ca TVR, a cărei audiență medie a ajuns aproape de zero, să-și poată îndeplini misiunea publică așa cum prevede Legea și Constituția.

În 9 decembrie 2020, am înaintat Parlamentului un Apel pentru demiterea în procedură de urgență a PDG Doina Gradea, pe care o considerăm responsabilă pentru situațiile extrem de grave din punct de vedere financiar, economic și juridic, așa cum rezultă din actele întocmite de instituțiile abilitate. Conform acestor acte, inspectorii de control au constatat că PDG Doina Gradea a săvârșit prejudicii și abateri deosebit de grave, fapte care îndeplinesc elementele constitutive ale răspunderii disciplinare, contravenționale, precum și ale răspunderii penale. Acestui demers i s-a alăturat și Sindicatul Român al Jurnaliștilor (SRJ) MediaSind împreună cu Filiala MediaSind TVR. Menționăm că acest sindicat este afiliat la Federaţia Europeană a Jurnaliștilor și la Federația Internaţională a Jurnaliştilor.

Reamintim că există mai multe plângeri penale la adresa PDG Doina Gradea, inclusiv pentru fapte de corupție. În 6 august 2020 a fost depusă la DNA o plângere penală pe numele PDG Doina Gradea în legătură cu un schimb de terenuri în urma căruia SRTv ar fi prejudiciată cu aproape un milion de euro, conform celor declarate de deputatul Emanuel Ungureanu, autorul plângerii.

Este de notorietate faptul că Doina Gradea a fost principalul colaborator al fostului „Mogul media” Adrian Sârbu, trimis în judecată în 2016 de Parchetul de pe lângă Înalta Curte pentru evaziune fiscală, instigare la evaziune fiscală, instigare la delapidare și spălare de bani, într-un dosar în care prejudiciul total e de circa 14 milioane de euro. Iar numirea ei ca Președinte-Director General al SRTv se datorează fostului președinte al Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, condamnat în mai 2019 la 3 ani și 6 luni de închisoare cu executare în dosarul angajărilor fictive de la Direcția pentru Protecția Copilului Teleorman.

Să ne aducem aminte că în ultimii trei ani PDG Doina Gradea a implicat TVR în numeroase scandaluri precum „Dragoș Pătraru - Starea nației”, “Cap de porc”, „Eurovision”, „Cerbul de Aur”, „Festivalul Enescu”, „Terenul TVR Cluj”.

Timp de trei ani am cerut în zadar Parlamentului demiterea ei din fruntea TVR.

Având în vedere toate acestea, dar mai ales gravele nereguli financiare sesizate de organele de control ale statului, considerăm că Doina Gradea trebuie demisă de urgență din fruntea SRTv, în condițiile legii.

Nu dorim să ne substituim Justiției, respectăm prezumția de nevinovăție, dar nu putem gira și accepta managementul dezastruos al Doinei Gradea până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive. Avem convingerea că noul Parlament va analiza, va decide și va acționa pentru stoparea DE ÎNDATĂ a cheltuirii banului public în maniera în care procedează PDG Doina Gradea.

Pentru ca săvârșirea de ilegalități în dauna TVR și a bugetului de stat să înceteze, solicităm Parlamentului, în baza Legii 41/1994, demiterea de urgență a d-nei Doina Gradea din funcțiile de PDG al SRTv și de membru al CA al SRTv. Facem prezenta solicitare având în vedere Legea SRTv care prevede: „Comisiile permanente de specialitate, reunite, ale celor două Camere pot propune, cu votul majorităţii membrilor plenului Parlamentului, demiterea oricărui membru al consiliului de administraţie, a cărui activitate este necorespunzătoare. Parlamentul decide prin votul majorităţii. Locul devenit vacant în acest mod sau din orice alt motiv se ocupă de către supleantul titularului.”

Un ultim argument pentru care cerem demiterea Doinei Gradea: săptămâna trecută, PDG Doina Gradea a înlocuit întreaga conducere a studioului teritorial TVR Cluj, reproșându-le celor demiși că au transmis slujba de Paști și că au produs emisiuni dedicate „Centenarului Trianon” (1920-2020), singurele de la TVR în contextul în care studiourile din București, conduse dictatorial de Doina Gradea, au ignorat aniversarea Tratatului prin care a fost recunoscută Marea Unire din 1918. Printr-o încălcare flagrantă a prevederilor Legii 41/1994 și substituindu-se Consiliului de Administrație, Doina Gradea l-a demis pe directorul Romeo Couți, într-un gest de răzbunare pentru curajul de a fi semnalat afacerea imobiliară de circa un milion de euro cu un teren aflat în proprietatea TVR Cluj care i-a atras acesteia o plângere penală pentru corupție.

Doina Gradea tocmai l-a numit șef la TVR Cluj, tot prin încălcarea Legii 41/1994, pe Alin Gelmărean, soțul doamnei Vig Emese, regizoarea filmului documentar intitulat „O mie de ani în Transilvania, o sută de ani în România” despre istoria maghiarilor din Transilvania, un documentar finanţat de guvernul de la Budapesta și contestat de istorici români. Cităm în acest sens din analiza publicată de istoricul Ionel Grigorescu în revista Historia și în ziarul Adevărul din 23 iulie 2018: „Deşi are pretenţii de obiectivitate, documentarul nu vizează decât atingerea propriei ţinte, aceea a demonstrării unui fals istoric: România ar fi promis autonomia teritorială pentru minoritatea maghiară, la 1918.”

Explicația pentru aceste numiri peste noapte făcute cu încălcarea legii a dat-o săptămânalul de investigații „Gazeta de Cluj”, care scrie în ediția din 24 decembrie că „UDMR a condiționat sprijinul solicitat de Doina Gradea cu instalarea în fruntea stațiilor teritoriale din Ardeal [Cluj și Târgu-Mureș] a unor conduceri agreate de către UDMR și aprobarea totodată a unui conținut editorial în conformitate cu dorințele maghiarilor. Șefa TVR, lipsită de susținere, de aliați și de alternative, nu a avut încotro și a acceptat înțelegerea în termenii stabiliți de UDMR”.

Atragem atenția asupra pericolului creat de asemenea ”înțelegeri” cu iz politic pentru numiri în funcții de conducere în Televiziunea Națională. Astfel se poate ajunge extrem de ușor la încălcarea drepturilor prevăzute de lege și garantate de Constituție ale populației majoritare din Ardeal, Crișana și Maramureș, respectiv drepturile românilor, și totodată se creează premize pentru evoluții destabilizatoare la adresa statului național unitar român, așa cum este statuat prin Constituție. Este un motiv în plus pentru care cerem demiterea de urgență a unui Președinte-Director General care își încalcă propriul jurământ depus în Parlament: „Jur să respect Constituţia şi legile ţării, să apăr interesele României, drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor, să-mi îndeplinesc cu onoare, conştiinţă şi fără părtinire atribuţiile ce-mi revin potrivit funcţiei /.../. Aşa să-mi ajute Dumnezeu!”

29 decembrie 2020

Semnează membrii în CA al TVR: Monica GHIURCO, Karen SEBESI (reprezentanți aleși ai salariaților TVR), Cristian PETCU (PNL), Bogdan GHIU (USR), Sorin ILIEȘIU (PSD)