Comunicate‎ > ‎

Mesajul FEJ: Uniunea Europeană trebuie să protejeze și să consolideze libertatea presei

postat 6 mai 2011, 09:15 de Office Mediasind   [ actualizat la 6 mai 2011, 13:02 ]

Federația Europeană a Jurnaliștilor (FEJ), grupul European al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (FIJ), a marcat Ziua Mondială a Libertății Presei prin concentrarea asupra unor amenințări la adresa libertății presei în inima Europei.

”Europa și, în particular, Uniunea Europeană, trebuie să protejeze și să consolideze libertatea presei. Dar nu asta am văzut întotdeauna anul trecut”, a declarat Președintele Federației Europene a Jurnaliștilor, Arne König. ”Din păcate, Ziua Mondială a Presei este, de asemenea, extrem de necesară în Europa”.

Legea Presei din Ungaria continuă să impună un control politic exagerat asupra jurnaliștilor, în ciuda modificărilor minore cerute de Comisia Europeană; Primul Ministru italian continuă să controleze un imperiu media și de publicitate care afectează independența editorială a jurnaliștlor; în România, jurnaliștii trebuie să înfrunte o strategie națională de securitate care consideră jurnaliștii o amenințare la adresa statului; în Bulgaria și în alte tări din Balcanii de Vest, jurnaliștii de investigație sunt amenințați și, uneori, agresați fizic; protecția surselor este pusă în pericol; tot mai mulți jurnaliști sunt forțați să lucreze fără contract sau pe baza unor contracte de freelance. Pretutindeni în Europa, condițiile de muncă ale jurnaliștilor devin mai dificile pe măsură ce consecințele măsurilor de austeritate și ale anulării reglementărilor relațiilor de muncă pe termen lung își fac simțite efectele.

”Libertatea presei nu este garantată niciodată”, a spus Konig. ”Obligația jurnaliștilor, în calitate de ”câini de pază” ai democrației, este să ceară autorităților naționale sau europene să-și asume responsabilitatea pentru aplicarea standardelor libertății presei ca drepturi fundamentale”.

De asemenea, FEJ oferă sprijin special jurnaliștilor din Belarus care suferă din cauza represiunii teribile împotriva independenței media după alegerile din decembrie 2010, precum și sutelor de jurnaliști din Turcia care sunt dați în judecată și ajung la închisoare. Peste 60 de jurnaliști sunt în prezent în detenție în Turcia. Afiliatul FEJ, Uniunea Jurnaliștilor din Turcia, conduce o Coaliție pentru eliberarea lor și pentru respectarea Legii.

Între 15-17 iunie, la Belgrad, cu ocazia întâlnirii anuale a FEJ, se va discuta, în mod special, despre libertatea presei în Europa.

FEJ reamintește, de asemenea, moștenirea atacurilor teroriste de la 11 septembrie din SUA, precum și a celor din Marea Britanie și Spania al căror impact afectează încă libertatea presei prin legile anti-terorism și a atacurilor asupra libertăților civile. La zece ani de la atacurile din New York și Washington, jurnaliștii din Europa suferă încă de pe urma consecințelor măsurilor de securitate excesive care limitează capacitatea de a lucra, accesul la informație, de a proteja sursele și de a monitoriza activitatea guvernamentală. ”În 2009, statele membre ale Consiliului Europei au fost însărcinate să analizeze impactul legislației anti-terorism asupra libertății presei. Noi cerem astăzi rezultatele”, afirmă FEJ.

În Europa și în lume, organizațiile jurnaliștilor au planificat, în timpul celebrării anuale a libertății presei, să evidențieze și alte chestiuni stringente în comunitățile, țările și regiunile din care provin.

FEJ reprezintă peste 250.000 de membri în peste 30 de țări

Comments