Comunicate‎ > ‎

Mesajul Misiunii Federaţiei Europene a Jurnaliştilor: „Identificarea presei drept o potenţială ameninţare la adresa securităţii naţionale este inacceptabilă”

postat 7 feb. 2011, 04:05 de Office Mediasind   [ actualizat la 8 feb. 2011, 01:36 ]
"Este inacceptabil  faptul că CSAT (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării) a identificat mass-media drept o ameninţare potenţială la adresa securităţii naţionale a României", a declarat Secretarul General al Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (FIJ), Aidan White la sfârşitul săptămânii trecute, în cadrul mesei rotunde "Mass-media din Romania - provocările şi oportunităţile anului 2011", organizată la Bucureşti de Federaţia Română a Jurnalişilor MediaSind.

"Acest lucru este neconstituţional, este împotriva drepturilor omului, încalcă libertatea de exprimare. E inacceptabil ca o politică naţională să identifice jurnalismul drept o ameninţare la adresa siguranţei naţionale. Ceea ce mă îngrijorează este că s-a întâmplat într-un mod firesc, ca şi cum  aşa ar fi trebuit să stea lucrurile", a spus White.

Reprezentanţii Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor şi ai Federaţiei Europene a Jurnaliştilor s-au aflat în Romania într-o misiune de documentare la invitaţia  Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind, membru afiliat al celor două organizaţii. Ei au discutat cu reprezentanţi ai autorităţilor statului roman, cu reprezentanţi ai organizaţiilor sindicale, profesionale şi patronale din mass-media despre problemele presei, încercând să identifice soluţiile cele mai potrivite pentru Romania.

Raportul întocmit la finalul vizitei în România va fi prezentat de către FEJ, în calitatea sa de raportor oficial pe probleme de mass-media, organizaţiilor internaţionale, printre care Organizaţia Naţiunilor Unite, Consiliul Europei, Parlamentul European şi Comisia Europeană.

White consideră „regretabil” refuzul Preşedinţiei şi Guvernului de a răspunde solicitărilor de a se întâlni cu reprezentanţii FEJ-FIJ,. „Sigur, primul ministru are un program încărcat, înţelegem. Dar nu a fost posibil să avem întâlniri la nivelul Guvernului. Am întâlnit uşi închise, nu uşi deschise spre dialog”, a menţionat White. El a precizat, însă, că a avut discuţii cu reprezentanţi ai Senatului şi ai Camerei Deputaţilor.


 „La discuţiile de la Senat, mi s-a spus că  situaţia actuală a strategiei naţionale de apărare se va schimba. Totuşi, este vorba despre schimbarea mentalităţii care a permis să se ia o asemenea decizie la nivelul CSAT. Mi s-a spus că problemele din mass-media sunt minore comparativ cu alte probleme. Criza socială, cea din economie, criza tineretului, sănătăţii (...) sunt, în mod clar, de o importanţă fundamentală şi au prioritate (...). Însă noi suntem convinşi că mass-media trebuie să se afle mai sus pe scara priorităţilor. Dacă doriţi ca în Romania să se rezolve problemele sociale, dificultăţile cu şomajul, va fi nevoie de un efort imens, dar nu va fi realizat decât dacă oamenii sunt implicaţi. Singura cale este ca oamenii să fie informaţi şi să aibă acces la mass-media credibile. Rezolvarea marilor problemelor cere participarea cetăţenilor, cere ca aceştia să aibă informaţii corecte. Vrem sprijin pentru jurnalism şi independenţa lui pentru rezolvarea problemelor mai mari", a mai spus Aidan White.

Totodată, el a spus că "sprijinul financiar pentru serviciile publice de media este esenţial". "Presa trebuie să servească interesul public. Trebuie să reconstruim respectul pentru mass-media. Jurnaliştii sunt profesionişti independenţi, nu funcţionari publici. Datoria lor este faţă de oamenii pe care îi slujesc, nu pentru angajator", a subliniat White.

El a mai declarat că mii de jurnalişti în toată Europa au fost concediaţi în ultima perioadă. "Nu este doar o problemă economică, ci şi de restructurare a industriei", a spus Aidan White.  "Este nevoie de multă prudenţă atunci când se vorbeşte de legiferare în domeniul presei, pentru că astfel de demersuri se pot dovedi o adevărată  Cutie a Pandorei. Ne trebuie politici, nu legi", a spus el, enumerând printre "priorităţile absolute" în domeniul politicilor de media crearea unor condiţii mai bune pentru jurnalişti, mai multe investiţii în educaţie şi programe de educaţie media pentru publicul larg.

Europarlamentarul Renate Weber, prezentă la întâlnire, a precizat că în acest moment, Parlamentul European este pe cale să ia o decizie privind adoptarea unor standarde minimale la nivel european în materie de libertate a presei. Măsura este necesară dată fiind deteriorarea situaţiei libertăţii de exprimare în ţările membre UE. “Este nevoie de standarde europene. În cazul în care statele membre nu îndeplinesc standardele, nu vom mai putea vorbi de o presă liberă.”


Prezent la masa rotundă de vineri, eurodeputatul Victor Boştinaru a anunţat că petiţiile Confederaţiei
Sindicatelor Democratice din România şi FRJ MediaSind care reclamau introducerea presei în Strategia Naţională de Apărare (SNAp) ca vulnerabilitate a statului român, au fost redeschise. "Noi vom solicita de data aceasta un răspuns oficial din partea Comisiei Europene. Vom aştepta în egală măsură votul din Parlamentul naţional. Ar trebui ca acel articol referitor la media ca vulnerabilitate să fie eliminat, însă, dacă nu se va întâmpla aşa, petiţia din Romania se va discuta în siajul celor cinci petiţii din Ungaria", a spus Boştinaru. El a mai precizat că pe 3 martie, la Bruxelles, va fi organizată o conferinţă despre libertatea presei.


Preşedintele FRJ MediaSind, Cristi Godinac, a propus ca prevederea privind vulnerabilitatea presei din Strategia Naţională de Apărare să fie înlocuită cu „proasta guvernare” -  ca principală vulnerabilitate la adresa cetăţenilor.

De asemenea, el a atras atenţia asupra faptului că actualul guvern doreşte să desfiinţeze contractele colective de muncă, precum şi principalele drepturi ale salariaţilor. El a anunţat că FRJ MediaSind a reuşit, împreună cu Uniunea Naţională a Patronatul Român – UNPR şi cu Patronatul Presei din România - ROMEDIA, să semneze Actul Adiţional nr.4 al Contractului Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Documentul, care are putere de lege, menţine pentru următorii doi ani drepturile câştigate de jurnalişti, cum ar fi clauza de conştiinţă şi nivelul de salarizare. El a mai anunţat că au fost încheiate cu succes Contracte Colective în Agenţia Naţională de Presă Agerpres şi Trustul de Presă Realitatea Media.

            În ceea ce priveşte subfinanţarea instituţiilor publice de media, preşedintele FRJ MediaSind a reiterat necesitatea modificării legislaţiei din domeniu, astfel încât să fie creat un mecanism eficient de finanţare a celor trei instituţii publice de media: Societatea Română de Radio, Societatea Română de
Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă, Agerpres. „Este anormal ca angajaţii din Agerpres să fie trataţi şi catalogaţi drept funcţionari publici. AGERPRES este singura instituţie de presă din ţară unde nu există posibilitatea acordării tuturor drepturilor din Contractul Colectiv de Muncă la nivel de ramură mass-media. Această discriminare trebuie să înceteze urgent, prin modificarea Legii de organizare şi funcţionare a Agenţiei”.


Directorul Executiv al Centrului pentru Jurnalism Independent şi moderatorul mesei rotunde, Ioana Avădani, a suspus dezbaterii problemele identificate de principalele organizaţii din mass-media, atât în domeniul profesionalizării jurnalismului, cât şi în cel economic şi al relaţiilor angajat-angajator în
mass-media. „ Să  vorbeşti deschis despre problemele tale nu este un lucru de ruşine. Ca jurnalist, eu cred ca adevărul este mai important decât imaginea. Nu ne putem preface că totul este în regulă cu noi, nu putem ascunde la nesfârşit lucrurile neplăcute sub preş”, a declarat Ioana Avădani.


Aidan White - Membru de Onoare al FRJ MediaSind


Pentru activitatea extraordinară în susţinerea şi apărarea drepturilor jurnaliştilor români, Comitetul Executiv al FRJ MediaSind i-a acordat Secretarului General al FIJ, Aidan White, titlul de Membru de Onoare al Organizaţiei.


Evenimentul a fost organizat de FRJ MediaSind, cu sprijinul Centrului pentru Jurnalism Independent, Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, Patronatului Presei din România – ROMEDIA, Uniunii Naţionale a Patronatului Român, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune şi Agenţia Naţională de Presă, AGERPRES.

Printre participanţi s-au numărat reprezentanţi ai Comisiei Europene şi ai Parlamentului European, ai Ambasadelor Franţei, Germaniei, Olandei şi Ungariei, europarlamentarii Renate Weber şi Victor Boştinaru, preşedinţii-directori generali al SRR şi SRTV, Andras Istvan Demeter şi, respectiv, Alexandru Lăzescu, Directorul General-adjunct al ANP Agerpres, Argentina Traicu, reprezentanţi ai Consiliului Naţional al Audiovizualului, Directorul Departamentului Legislaţie din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti, Marilena Balabuţi, reprezentanţi ai principalelor organizaţii sindicale, profesionale şi patronale din România, precum şi jurnalişti din presa centrală şi locală.

Tania Istrate, Departament Comunicare FRJ MediaSind


 Comunicat oficial FEJ

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor promovează Jurnalismul ca bun public pentru a înfrunta criza în România

Romania, la fel ca alte ţări est-europene, trebuie să adopte un nou discurs etic şi moral pentru a sprijini jurnalismul ca un bun public, afirmă Federaţia Europeană a Jurnaliştilor. Federaţia şi-a încheiat vineri misiunea de două zile la Bucureşti.

 Delegaţia s-a întâlnit cu lideri ai jurnaliştilor, politicieni, preşedinţii celor trei instituţii publice de mass-media – radioul, televiziunea şi agenţia de presă - precum şi cu 50 de jurnalişti şi activişti media.

 Secretatul General a Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Aidan White, a declarat că, în România, criza media arată că este nevoie de o nouă viziune asupra rolului jurnalismului în societate. “Este timpul să fie înlăturate  toate formele de manipulare politică, să fie sprijinită o nouă viziune, cea a unui jurnalism etic şi moral, este nevoie urgentă de îmbunătăţirea condiţiilor sociale şi profesionale în care jurnaliştii îşi desfăşoară activitate”, a spus White. „Aceasta este calea corectă de a înfrunta criza socială şi economică pe care o are de înfruntat societatea românească”.

Aidan White a trasat câteva dintre cele mai urgente probleme de rezolvat:

·         Subfinanţarea drastică a societăţilor publice de media

·         Creşterea salariilor şi îmbunătăţirea condiţiilor de muncă pentru jurnalişti

·         Îmbunătăţirea statutului jurnaliştilor ca şi profesionişti, nu ca şi funcţionari publici

 

Delegaţia şi-a declarat susţinerea pentru Federaţia Română a Jurnaliştilor (FRJ) MediaSind care, recent, a negociat cu succes un nou contract colectiv de muncă pentru jurnalişti. Acesta include clauza de conştiinţă, dar luptă, de asemenea, cu încercările guvernamentale de a suprima dreptul de negociere al angajaţilor din toate sectoarele economiei.

 “Încercările de exclude mass-media de pe scena relaţiilor industriale va diminua pe viitor statutul jurnalismului”, a declarat Cristi Godinac, preşedintele FRJ MediaSind. “Dacă va fi nevoie, vom contesta acest proiect de lege la Curtea Constituţională şi la instituţiile europene”, a adăugat el.                                               

 Delegaţia a subliniat, de asemenea, campania de a elimina din Strategia Naţională de Apărare a ţării care identifică mass-media drept o potenţială “ameninţare” la adresa securităţii naţionale. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi membrii Parlamentului European conlucrează pentru a schimba sensul acestei  politici.

“Criza din România este reflexia atacurilor asupra jurnalismului independent în întreaga regiune”, a declarat White. “În Ungaria, Bulgaria, dar şi în alte ţări, suntem martorii modului în care acţiunile politice erodează încrederea publicului în jurnalism. Noi trebuie să lansăm o contra-campanie în care jurnalismul independent și etic va fi centrul luptei pentru democraţie”.

 Din delegaţia europeană au mai făcut parte Co-directorul Federaţiei Europene a Jurnaliştilor, Marc Gruber şi Preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Macedonia şi Tracia, Moschos Voitsidis.


Întâlnire  cu preşedintele CSDR, Iacob Baciu


În urma misiunii, delegaţia va publica, la sfârşitul acestei luni, un raport complet care va include şi recomandări în sprijinul jurnaliştilor din România. 
                                                                                                      Emisiune la Artpress Târgovişte-problemele                                                                                                                                     presei locale

Foto: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES şi Federaţia Europeana a Jurnaliştilor

 

Eveniment susţinut de: 

 


                                        
Comments