Comunicate‎ > ‎

Ministerul Muncii demontează diversiunile conducerii Televiziunii Române!

postat 12 aug. 2019, 01:26 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 aug. 2019, 02:44 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-48/Foto%201%20raspuns%20Min%20Muncii%20legalitate%20Mediasind%20TVR.jpg
Ministerul Muncii si Justiţiei Sociale clarifică şi demontează ultimele manipulări exersate în spaţiul public şi printre angajaţii instituţiei de către conducerea Societăţii Române de Televiziune – SRTV şi sindicatul său de casă
.

 Printr-un comunicat de presă transmis în data de  31 iulie 2019 principalelor instituţii de media, conducerea TVR susţinea că SRJ MediaSind nu deţine  personalitate juridică, adică este o organizaţie - fantomă întrucât nu figurează în Registrul Judecătoriei sectorului 1 și că, potrivit părerii unor funcționari de la Ministerul Muncii, organizația nu are dreptul să deschidă filiale în SRTV. Imediat după publicarea acestui comunicat, consilierul pe probleme juridice a președintelui director - general, precum și conducerea sindicatului SPUSTv au transmis informații false angajaților Televiziunii Naționale, susținând ilegalitatea funcționării MediaSind TVR. Totodată,  în baza acestei grosolane manipulări, ei au recomandat membrilor să părăsească organizația noastră și să se întoarcă la SPUSTv, sindicatul controlat de conducere.

Urmare a acestei situații, care vor atrage niște răsunderi penale, Biroul Executiv al SRJ MediaSind a oferit  o reacție publică promtă, prin care a condamnat mijloacele securiste folosite de conducerea TVR în scopul manipulării opiniei publice, prezentând, totodată, dovezile privind legalitatea funcționării organizației (amănunte aici: Conducerea TVR folosește tehnici securiste de intoxicare a opiniei publice).

Facem precizarea că, din respect pentru adevăr și moralitate, SRJ MediaSind a solicitat clarificări Ministerului Muncii și Justiției Sociale, instituție care, prin secretarul de stat Ionel Muscalu a demontat diversiunile administrației SRTV, arătând, fără echivoc, că SRJ MediaSind are dreptul să-și reprezinte membrii din filiala MediaSind TVR,are dreptul să încaseze cotizația sindicală, că are dreptul să dețină reprezentativitate dacă obține numărul necesar de membri și, în caz contrar,  are dreptul să mandateze federația la care este afiliată să negocieze contractul Colectiv de Muncă din TVR.

 În concluzie, MediaSind TVR are calitatea de partener social în SRTV, în conformitate cu prevederile Legii nr. 62/2011 a Dialogului Social.

https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-48/Foto%201%20solicitare%20clarificari%20Min%20Muncii.jpg
Având în vedere situația creeată de conducerea TVR, prin dezinformarea opiniei publice în scopul susținerii unor interese de grup, care se adaugă repetatelor încălcări a prevederilor legale de către conducerea SRTV împreună cu câţiva jandarmi sindicali ai şefei TVR, Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind – Filiala TVR solicită Consiliului de Administraţie al SRTV să sesizeze deîndată instituţiile abilitate pentru a cerceta şi sancţiona faptele reclamate de partenerul social din instituţie, MediaSind TVR.

Totodată, SRJ MediaSind solicită CA să aprobe difuzarea în spaţiul public a unui comunicat de presă prin care instituţia îşi cere scuze publicului şi partenerului social cu privire la campania de manipulare şi dezinformare promovată de administraţia Gradea.

SRJ MediaSind reiterează pe această cale solicitarea făcută Parlamentului României şi susţinută de principalele  organizaţii naţionale şi internaţioanle, Federaţia Cultură şi Mass-Media FAIR-MediaSind, Confederaţia CNSLR-Frăţia, Federaţia Internaţională a Jurnaliştilor, Federaţia Europeană a Jurnaliştilor şi UNI Global de demitere, în regim de urgenţă, a dnei. Doina Gradea din funcţia de preşedinte - director general al SRTV şi numirea în fruntea celei mai mari instituţii de media a unor profesionişti care respectă angajaţii şi meseria de jurnalist.

 
Vă prezentăm în continuare întrebările noastre şi răspunsurile primite de la Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale:

Întrebare MediaSind:  1. Prin Sentinţa nr. 3486 din 13.04.2017 pronunțată în Dosarul nr. 5578/303/2017 s-a admis  fuzionarea SRJ MediaSind cu Sindicatul TVR Sind - organizaţie constituită la nivelul Societăţii Române de Televiziune. În aceste condiţii, organizaţia noastră are dreptul să-i reprezinte în  faţa angajatorului pe noii membri de sindicat rezultați din fuziune?

 Răspuns Ministerul Muncii: 1. Organizaţia dumneavoastră are dreptul să reprezinte membrii rezultaţi din fuziune, având în vedere prevederile art. 28 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, conform căruia, organizaţiile sindicale apără drepturile membrilor lor, ce decurg din legislaţia muncii, statutele funcţionarilor publici, contractele colective de muncă şi contractele indicviduale de muncă, precum şi din acordurile privind raporturile de serviciu ale funcţionarilor publici, în faţa instanţelor judecătoreşti, organelor de jurisdicţie, a altor instituţii sau autorităţi ale statului, prin apărători proprii sau aleşi.

Întrebare MediaSind:  2. În condiţiile arătate mai sus, angajatorul are obligaţia, în conformitate cu prevederile art. 2 din  Legea nr. 1/2016 să reţină şi să trimită în contul organizaţiei noastre cotizaţia noilor membri afiliaţi, în baza acordului de voință al acestora?

 Răspuns Ministerul Muncii: 2  În baza acordului de voinţă al membrilor sindicatului, angajatorul reţine şi virează în contul organizaţiei sindicale cotizaţia noilor membri, în conformitate cu prevederile art. 24 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

Întrebare MediaSind:  3. SRJ MediaSind are dreptul să negocieze contract colectiv de muncă în această unitate în cazul în care obţine sentinţă de reprezentativitate, sau, în caz contrar, poate acorda mandat de negociere pentru CCM la nivel de SRTV federaţiei reprezentative la nivel de sector la care este afiliat?

Răspuns Ministerul Muncii: 3. Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind este reprezentativ la nivelul SRTV dacă prezintă hotărâre judecătorească de dobândire a reprezentativității la nivelul acestei instituții, conform prevederilor art. 221 alin. 1 din Legea nr. 62/2011, a dialogului social, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
În situația în care la nivelul unității nu există sindicat reprezentativ, dar există sindicat afiliat federației sindicale reprezentativă în sectorul de activitate din care face parte unitatea, negocierea se face de către reprezentanții federației sindicale, la solicitarea și în baza mandatului sindicatului, împreună cu reprezentanții aleși ai angajaților, în conformitate cu prevderile art. 135 alin 1 lit.a) din Legea nr. 62/2011, legea dialogului social republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Întrebare MediaSind:  4. Având în vedere faptul că Statutul SRJ MediaSind, aprobat de către instanţa de judecată,  permite crearea de filiale (grupe sindicale) fără personalitate juridică  în cadrul instituţiilor/compartimentelor unde are membri afiliaţi, organizaţia are dreptul să-i reprezinte în raport cu angajatorul în calitate de partener social, în conformitate cu prevederile art. 1 lit. a și b din Legea nr. 62/2011?

Răspuns Ministerul Muncii: 4. Conform celor menționate și la punctul 1, în conformitate cu prevederile art. 28 din legea nr. 62/2011, a dialogului social republicată, cu modificările și completările ulterioare, organizația dumneavoastră are dreptul de a reprezenta și apăra drepturile membrilor.

Vă prezentăm atașat cele două documente.

Departament Comunicare SRJ MediaSind

București, 12 august 2019