Comunicate‎ > ‎

Miting de solidaritate cu presa din Ungaria

postat 14 mar. 2011, 01:47 de Office Mediasind   [ actualizat la 17 mar. 2011, 03:47 ]

Mai multe organizații de ziariști și de drepturile omului au organizat astăzi, în  faţa Ambasadei Ungariei la Bucureşti, un miting de solidaritate cu societatea civilă din Ungaria, îndreptat împotriva Legii Presei adoptată de guvernul de la Budapesta. Legea supune presa scrisă, audiovizuală și electronică unui control politic specific regimurilor totalitare.

Parlamentul European a adoptat pe 10 martie o rezoluție care cere guvernului ungar să abroge și să nu aplice legea sau elementele acesteia care sunt considerate incompatibile cu Tratatele UE, Carta Drepturilor Fundamentale și Convenția Europeană a Drepturilor Omului.


Mitinguri de protest față de legea presei din Ungaria s-au desfasurat simultan la Budapesta, Berlin, Frankfurt, New York, Debrecen, Gyula, Bucuresti. Participanții susțin manifestul societății civile maghiare (vezi textul manifestului mai jos).

La manifestație au participat reprezentanți ai Fundatiei Free Press Romania, ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei, Convenției Organizațiilor de Media, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj, Asociatia Editorilor de Presa OnLine, Uniunea Ziaristilor Profesionisti, Asociatia Femeilor Jurnalist-Ariadna -, Centrului pentru Jurnalism Independent si Federatiei Romane a Jurnalistilor MediaSind.
MANIFEST ÎMPOTRIVA NERESPECTĂRII LIBERTĂȚII DE EXPRESIE A PRESEI MAGHIARE

adresat Parlamentului Republicii Ungare, Curții Constituționale și Guvernului!

Subsemnații, lucrători în domeniul mass media, precum și simpli
susținători ai acestei cauze, ne opunem legii mass media aprobate în 2010, pentru că aceasta aduce un prejudiciu libertății cuvântului și a presei. În interesul respectării drepturilor omului și a celor constituționale, solicităm:

1. verificarea caracterului constituțional al legii mass media, respectiv modificarea acesteia;

2. implicarea sindicatelor mass media în procesul de modificare al legii;

3. asigurarea independeței politice a mass media;

4. suprimarea pedepselor arbitrare și abuzive;

5. respectarea secretului profesional și a confidențialității surselor de informații;

6. restaurarea independenței redacțiilor de știri ale mass media publice;

7. implicarea organizațiilor mass-media, a celor care militează pentru libertatea cuvîntului, precum și a altor organizații al căror scop este apărarea drepturilor omului și a drepturilor politice ale cetățenilor, în procesul de redactare a Codului Serviciilor Publice de mass media.
Mai multe informatii despre protestul international aici:

http://sajtoszabadsagert.blog.hu/2011/01/23/rom_nProtest


Comments