Comunicate‎ > ‎

Negocierea drepturilor salariaților din Imprimeria Băncii Naționale a României - blocată de fraudarea alegerilor pentru reprezentanții salariaților!

postat 20 iun. 2022, 02:56 de Office Mediasind   [ actualizat la 20 iun. 2022, 04:47 ]
https://sites.google.com/a/mediasind.ro/mediasind/comunicate-1/_draft_post-158/Imprimeria.gif
Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind solicită Inspecției Generale a Muncii, Inspectoratului Teritorial de Muncă București și Parchetului General să verifice modul fraudulos în care  a fost ales reprezentantul salariaților din Imprimeria Băncii Naționale a României.

Conform documentelor prezentate în prima ședință de negociere a Contractului Colectiv de Muncă din Imprimeria Băncii Naționale a României ce a avut loc în data de 20 mai 2022, așa-zisul reprezentant al salariaților (salariat cu funcție de conducere), susținut de directorul general interimar, Georgeta Rădulescu, au prezentat reprezentanților Federației FAIR-MediaSind un Proces Verbal care conținea mai multe neregularități și din care rezulta că procesul de alegere a reprezentanților salariaților nu s-a făcut cu respectarea prevederilor art. 221 alin. (2) si art. 222 alin. (2) din Codul Muncii. Deși reprezentanții Federației au semnalat toate neregulile constatate, susținând că înregistrarea CCM la ITM va fi pusă în pericol dacă negocierile vor continua și cu așa-zisul reprezentant al salariaților, de fapt un apropiat al conducerii, directoarea interimară nu s-a lăsat înduplecată să respecte legea.

În data de 17 iunie 2022 la a doua întâlnire a părților, reprezentantul salariaților a prezentat o nouă variantă a Procesului Verbal, conținând modificări evidente:

În urma analizării tabelului cu semnăturile salariaților care au ales reprezentantul acestora, anexa la Procesul verbal nr.2166 din data de 21.04.2022, Federația arată că există o serie de modificări față de varianta documentului pusă la dispoziție în timpul ședinței din data de 20.05.2022, respectiv: sunt 4 persoane la care exista mențiunea prin telefon, unde s-a modificat cu mențiunea da” și, de asemenea, s-au modificat anumite mențiuni ilizibile în prima variantă a documentului, înlocuindu-se cu mențiunea „da”. În acest sens, Federația menționează că există două posibilități, ambele nelegale: Prima: acești salariați și-au exprimat opțiunea după prima ședință de negociere, condiții în care Reprezentantul nu a fost ales până la prima ședință, ci pe parcursul negocierii, drept urmare acesta nu poate participa la negociere. A doua: procesul verbal a fost modificat, existând o suspiciune de falsificare a tabelului cu semnături” – se arată în Procesul Verbal încheiat de către părți.

De asemenea, tot în acest proces Verbal  se arată că angajatorul nu a prezentat documentul prin care se dovedește că a convenit cu salariații numărul de reprezentanți, așa cum prevăd dispozițiile art. 222 alin. (2) din Codul Muncii.

Deși prevederile art 221 din Codul Muncii stipulează că reprezentanții salariaților sunt aleși în cadrul Adunării Generale a salariaților cu votul a cel puțin jumătate din numărul total al salariaților, din Procesul verbal nu rezultă că reprezentantul salariaților a fost ales în aceste condiții. Mai mult, există suspiciuni rezonabile privind unele semnături care nu ar aparține titularului de drept, spre exemplu: în tabel au semnat salariații care s-au aflat în concediu medical în toata perioada cuprinsă între data presupusei Adunari Generale a salariaților (21.04.2022) și data celei de-a doua ședințe de negociere (17.06.2022), atunci când Federației i-a fost prezentat tabelul modificat cu semnăturile salariaților!

Nu în ultimul rând, precizăm că, începând cu data de 6 iunie 2022, drepturile angajaților din Imprimeria BNR se află la minimul prevăzut de Codul Muncii, întrucât la această dată a expirat fostul contract colectiv aflat în vigoare.

În loc să detensioneze situația și să urgenteze încheierea unui nou CCM în condiții de legalitate, conducerea Imprimeriei BNR încearcă să tergiverseze negocierile prin impunerea unui reprezentant al salariaților ales în condiții de nelegalitate și prin eliminarea de la negocieri a reprezentanților Federației FAIR-MediaSind, deși Legea 62/2011 acordă drept de negociere organizației reprezentative la nivel de sector, în baza mandatului acordat de sindicatul de unitate afiliat!

Având în vedere aceste fapte deosebit de grave care pun în pericol și prejudiciază drepturile membrilor Sindicatului Liber R.A. Imprimeria BNR, Federația FAIR- MediaSind solicită Inspecției Muncii, Inspectoratului Teritorial de Muncă București și Parchetului General să verifice legalitatea organizării alegerilor pentru reprezentanții salariaților din Imprimeria Națională și dacă au fost săvârșite eventuale infracțiuni de fals material în înscrisuri sub semnătură privată și de abuz în serviciu.

Totodată, în calitate de membru cu drepturi depline al celor mai mari organizații care au afiliați membri din principalele tipografii din lume, UNI Global UNION și UNI MEI, Federația FAIR- MediaSind va solicita și sprijin internațional pentru sancționarea celor vinovați de încălcarea drepturilor angajaților Imprimeriei Băncii Naționale a României.

Departament Comunicare Federația FAIR-MediaSind

București, 20 iunie 2022