Comunicate‎ > ‎

Noi procese împotriva abuzurilor din Televizunea Română: MediaSind acționează în justiție administrația Turturică-Săseanu pentru că refuză să plătească tichetele de masă angajaților TVR!

postat 8 feb. 2022, 02:39 de Office Mediasind   [ actualizat la 9 feb. 2022, 02:00 ]
Într-o tentativă de calmare a situației explozive din TVR, conducerea anunță că vrea să modifice o ordonanță care nu are nicio legătură cu statutul TVR și aruncă vina pe Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor!

În urma refuzului conducerii Societății Române de Televiziune – SRTV  de a respecta prevederile  Actului Adițional nr. 3 din Contractul Colectiv de Muncă din Societatea Română de Televiziune – SRTV încheiat cu Federația Cultură și Mass-Media FAIR-MediaSind în baza mandatului primit din partea membrilor afiliați, Biroul Executiv Național al Sindicatului Român al Jurnaliștilor MediaSind întrunit în data de 7 februarie 2022, la cererea Filialei MediaSind TVR, în sesiune de urgență, a decis să acționeze în instanță instituția publică de presă.
 Astfel, membrii organizației care doresc să-și recupereze contravaloarea tichetelor de masă vor avea reprezentare în instanță achitată de MediaSind, urmând ca toate cheltuielile să fie recuperate de la persoanele vinovate de aceste abuzuri! În acest sens, Membrii MediaSind TVR trebuie să completeze Împuternicirea (foto)  anexată și să o transmită liderului MediaSind TVR, Sorin Torică, sau liderilor MediaSind TVR din teritoriu, împreună cu copie CI și copie după cererea de adeziune/legitimație MediaSnd TVR! Precizăm că sumele vor fi solicitate până la rămânerea definitivă a sentinței judecătorești, și vor fi indexate cu rata inflației.

Angajații TVR trebuiau să primească aceste drepturi salariale până cel târziu în data de 5 ale lunii în curs, dar administrația condusă de cuplul managerial Dan Cristian Turturică, președinte-director general și  producătorul general Ramona Săseanu, a refuzat să acorde aceste drepturi angajaților TVR, deși în alte instituții din presă nu există astfel de restricții! Colegii din Radio Romania, AGERPRES și alte instituții publice primesc fără probleme, aceste drepturi bănești! Mai mult, angajații TVR nu au primit nici prima de Crăciun prevăzută în CCM, motiv pentru care instituția a fost acționată în instanță de către membrii MediaSind TVR. (amănunte aici: : MediaSind a acționat în justiție conducerea TVR pentru nerespectarea Contractului Colectiv de Muncă, a hotărârilor Comitetului Director și ale Consiliului de Administrație! )

Într-o tentativă de a aplana situația explozivă din TVR, conducerea SRTV a anunțat astăzi, 8 februarie 2022, prin Serviciul de Comunicare, Relații Publice și Protocol, că va face demersuri pentru a putea plăti tichetele de masă și celelalte drepturi din Contractul Colectiv de Muncă! În acest sens, susține că a cerut Parlamentului României să modifice OUG nr.130/2021 cu scopul exceptării celor două servicii publice de la restricțiile impuse de actul normativ vizat! 
Totodată, managementul TVR afirmă, fără a prezenta vreun document,  că „răspunsurile primite de la Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor nu sunt în măsură să deblocheze impasul în care ne-a adus refuzul acordării vizei pentru plata primei de Crăciun și a tichetelor de masă și a revenit cu adrese la cele două ministere pentru clarificarea situației”  Or, din informațiile noastre, adresa Ministerului Muncii susține ceea ce a anunțat și organizația noastră de mult timp și anume  SRTV și SRR funcționează în baza Legii nr. 41/1994, lege organică!, care stabilește că salarizarea și acordarea celorlalte drepturi bănești se face în baza negocierii contractului colectiv: „Art. 36(1) Salariile de baza şi celelalte drepturi de personal pentru salariaţii Societăţii Romane de Radiodifuziune şi ai Societăţii Romane de Televiziune se negociază prin contracte colective şi individuale de munca, încheiate în condiţiile legii."

 Ca lucrurile să fie clare pentru „managementul TVR”, răspunsul Ministerului Muncii prezintă și definiția instituțiilor publice prevăzută la art.2 alin.1) din Legea nr.500/2002 privind finanțele publice: „-30 instituții publice – denumire generică ce include Parlamentul, Administrația Prezidențială, ministerele, celelalte organe de specialitate ale administrației publice, alte autorități publice, instituțiile publice autonome, precum și instituțiile din subordinea/coordonarea acestora finanțate din bugetele prevăzute la art.1 alin 2).” 

 Toate aceste argumente juridice demonstrează, fără echivoc,  că TVR și SRR nu le sunt incidente prevederile legale referitoare la instituțiile publice salarizate în baza Legii nr.153/2017!

Pentru ca aroganța și tupeul șefilor TVR să fie la cote insuportabile, după ce le-au  diminuat drastic veniturile, în condițiile creșterii cheltuielilor la energie, gaze, apă, alimente, medicamente, carburanți, etc, cu sprijinul sindicatului de casă SPUSTV și al celor două reprezentante ale salariaților din CA, administrația Turturică-Săseanu  pregătește o nouă surpriză, și anume ca angajații TVR să aibă sarcini și atribuții în plus prin înființarea unui instrument de propagandă denumit TVR INFO, pe post de goarnă politică!

Având în vedere aceste noi abuzuri din Televiziunea Română, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu MediaSind TVR reiterează solicitarea făcută coaliției de guvernare de a  interveni de urgență pentru aplanarea situației explozive din cea mai mare instituție de presă a statului!

Departament Comunicare SRJ MediaSind                                      
București, 8 februarie 2022

ĉ
Office Mediasind,
8 feb. 2022, 02:39