Comunicate‎ > ‎

Numirea nelegală a Comitetelor directoare din TVR a fost atacată în instanță!

postat 23 feb. 2021, 01:49 de Office Mediasind   [ actualizat la 23 feb. 2021, 01:50 ]
Acțiunea a fost depusă de doi membri ai Consiliului de Administrație. MediaSind va fi intervenient în favoarea respectării legalității în instituție.


Mandatele membrilor Comitetelor Directoare numiți de președintele-director general al Societății Române de Televiziune, Doina Gradea, la sfârșitul anului trecut, prin încălcarea prevederilor Legii nr.41/1994 (amănunte aici - Șefa Televiziunii Române blochează activitatea studiourilor teritoriale prin numirea nelegală a comitetelor directoare!), sunt pe cale să fie anulate în instanța de judecată! Ieri, 22 februarie 2021, doi membri ai Consiliului de Administrație, Karen Sebesi și Sorin Ilieșiu, au depus acțiunea de anulare a deciziilor șefei TVR în cazul numirii membrilor comitetelor directoare din SRTV, semnalând faptul că șefa TVR s-a substituit Consiliului de Administrație și a numit personal conducerile membrilor Comitetelor studiourilor teritoriale.

MediaSind TVR va fi intervenient în favoarea respectării legalității în TVR. La sfârșitul anului trecut, MediaSind TVR împreună cu mai mulți membri ai CA au  protestat împotriva modului abuziv în care a fost schimbată conducerea studioului teritorial TVR Cluj de către președintele-director general al Societății Române de de Televiziune Doina Gradea. Aceasta, fără a solicita Hotărârea CA privind numirea conducerii, substituindu-se unui întreg Consiliu de Administrație, a decis schimbarea Comitetului Director de la TVR Cluj. Prin propria decizie, aceasta și-a numit apropiații în funcțiile de conducere ale studioului teritorial. De asemenea, în Ajunul Crăciunului, Doina Gradea a semnat abuziv și deciziile de numire a celorlalți membri ai Comitetelor Directoare de la TVR Iași, TVR Timișoara, TVR Craiova și TVR Tg. Mureș, fără a avea aprobarea Consiliului de Administrație!

MediaSind TVR împreună cu membri ai CA au atras atenția că șefa TVR a încălcat prevederile art. 35 din Legea nr.41/1994 de organizare și funcționare a SRR și SRTV potrivit cărora aceste numiri se pot face doar de către Consiliul de Administrație: Art. 35. - (1) Conducerea studiourilor teritoriale și a celorlalte unități funcționale autonome este asigurată de comitete directoare proprii, numite de consiliul de administrație al societății respective, în limitele competențelor care le-au fost delegate”  dar și prevederile art. 297 Cod penal:(1) Fapta funcționarului public care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act sau îl îndeplinește în mod defectuos și prin aceasta cauzează o pagubă ori o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică.

Având în vedere faptul că în scurt timp instanța se va pronunța și asupra suspendării deciziilor de numire până la judecarea propriu-zisă a procesului, MediaSind TVR solicită și celorlalți membri ai CA să se alăture acestui demers și să ceară în ședința din 25 februarie a.c. respectarea art.35 din Legea  SRTV și SRR. Totodată, MediaSind TVR face un apel către membrii Comitetelor Directoare numiți abuziv în funcție să se abțină de la semnarea unor acte care ulterior pot fi lovite de nulitate și, astfel, să producă prejudicii salariaților  dar și instituției!

Departament Comunicare MediaSind TVR                             

București, 23 februarie 2021                         


Alătură-te Campaniei #VremRespectînTVR Pentru a sesiza nereguli apelați la platforma  pentru avertizorii din cultură și mass-media fairmediasind la acest link: Platforma GlobaLeaks folosită în apărarea lucrătorilor din cultură și mass-media: FAIR-MediaSind