Comunicate‎ > ‎

Parlamentul European va dezbate în 2 decembrie a.c. petiţia CSDR şi FRJ MediaSind împotriva strategiei de apărare

postat 22 nov. 2010, 02:13 de Office Mediasind

Secretariatul Comisiei pentru petiţii a Parlamentului European a transmis Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România - CSDR şi Federaţiei Române a Jurnaliştilor MediaSind o invitaţie oficială pentru a participa în data de 2 decembrie a.c. la şedinţa Comisiei PETI care va dezbate, în procedură de urgenţă, Petiţia împotriva Strategiei Naţionale de Apărare. Invitaţia PE a fost  adresată reprezentanţilor CSDR şi FRJ MediaSind după ce, în data de 9 noiembrie a.c., coordonatorii Comisiei de Petiţii a Parlamentului European au decis, în unanimitate, dezbaterea în procedură de urgenţă a petiţiilor jurnaliştilor români împotriva Strategiei Naţionale de Apărare (SNAp). Conform procedurilor, Guvernul României va trebui să elaboreze un punct de vedere oficial în legătură cu subiectul petiţiei, care va fi apoi prezentat la momentul dezbaterii.

            Petiţiile, semnate de jurnalişti români şi de Confederaţia Sindicatelor Democratice din România împreună cu membru său afiliat Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, reclamă includerea în SNAp a presei ca vulnerabilitate a statului român. Conform petiţionarilor, includerea unei astfel de aserţiuni în documentele oficiale ale CSAT reprezintă o încercare de răsturnare a sistemului democratic din România, fapt fără precedent în istoria recentă a ţării noastre”.

            Potrivit declaraţiilor eurodeputatului Victor Boştinaru, coordonatorul socialiştilor şi democraţilor din Parlamentul European în Comisia de Petiţii,  „mesajul pe care Bruxelles-ul îl transmite la Bucureşti este unul clar. Cu fiecare zi care trece şi în care articolul din Strategie este menţinut, atât Guvernul cât şi Preşedinţia României plasează ţara mea pe o direcţie incompatibilă cu un stat de drept, membru al Uniunii Europene şi al NATO. 

Petiţiile împotriva introducerii în SNAp a presei ca vulnerabilitate a statului român au fost depuse la Comisia de Petiţii a Parlamentului European la sfârşitul lunii septembrie şi au fost declarate admisibile la sfârşitul lunii octombrie. Ca un prim răspuns la aceste petiţii, liderii a trei din cele mai importante Grupuri politice din Parlamentul European, Martin Schulz - S&D, Guy Verhofstadt - ALDE şi Daniel Cohn-Bendit - Greens/EFA, au adresat o scrisoare Parlamentului României prin care solicitau respingerea paragrafului care se referă la presă. Eurodeputaţii reaminteau obligaţia statelor membre de a adopta legi care să nu vină în conflict cu valorile şi normele juridice ale Uniunii Europene. Întrebată despre includerea în SNAp a României a presei ca o vulnerabilitate a statului român, Comisarul pentru Justiţie, drepturi fundamentale şi cetăţenie, Viviane Reding s-a arătat alarmată şi îngrijorată de o astfel de catalogare, emisă de guvernul unui stat membru al Uniunii: „Nu voi putea niciodată să enunţ o frază ca aceea pe care aţi citat-o. Presa este liberă într-o democraţie liberă”.

Petiţia este susţinută şi de Federaţia Europeană a Jurnaliştilor, ai cărei reprezentanţi vor fi prezenţi la dezbaterea din data de 2 decembrie 2010.

 

 Bucureşti, 22 noiembrie 2010

Departament Comunicare,

Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind

Comments