Comunicate‎ > ‎

Pentru administrația Gradea cheltuielile publice din starea de urgență sunt secret de serviciu! Șefa TVR inventează o violare de corespondență pentru a se sustrage de la respectarea legii informațiilor de interes public!

postat 20 mai 2020, 22:38 de Office Mediasind   [ actualizat la 21 mai 2020, 00:08 ]
Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind a luat act de refuzul Societății Române de Televiziune - SRTV transmis ieri, 20.05.2020 de președintele-director general Doina Gradea împreună cu șefa compartimentului juridic, referitor la cheltuielile efectuate din bani publici în timpul stării de urgență.

În anii '80, TVR oferea publicului său, în fiecare duminică, o pastilă de umor savuros în rubrica intitulată sugestiv Cascadorii râsului. Iată că, după atâția ani, avem parte de umor involuntar, generat chiar de șefa instituției, care dovedește nu numai lipsă de bună credință, ci chiar lipsă de informare, ceea ce este mult mai grav pentru un manager de instituție de media.

Dorind să afle cum au fost cheltuite în TVR fondurile publice în timpul crizei sanitare, Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR, în baza Legii 544 privind informațiile de interes public, au solicitat conducerii instituției să răspundă la câteva întrebări. În loc să ofere informațiile cerute, Doina Gradea lansează acuzația ca i-a fost violată corespondența, motivănd că întrebările formulate de MediaSind coincid cu cele ale Curții de Conturi!!! (în imagine adresa SRTV)


Faptul că organizația a ales să trimită aceleași întrebări și același model transmis de Curtea de Conturi tuturor instituțiilor publice, a fost motivat de intenția noastră de a obține exact aceleași informații pe care șefa TVR le-a oferit Curtii de Conturi. Această decizie a fost justificată pentru a nu exista, ulterior,  nicio neclaritate și nicio deosebire între răspunsul furnizat instituției de control și cel furnizat organizației noastre, așa cum, de altfel, s-a întâmplat în alte cazuri, după ce a fost necesară acționarea în justiție a SRTV. 

Aceasta nu înseamnă însă că cineva a violat corespondența dintre TVR și inspectorii Curții de Conturi. De altfel, asa cum este bine știut de toată lumea, aceste chestionare transmise tuturor instituțiilor finanțate din fonduri publice nu sunt secrete, ale având caracter public și se pot găsi inclusiv pe internet. Mai mult, informațiile primite de Curtea de Conturi din partea instituțiilor respective trebuie transmise Parlamentului în termen de 60 zile de la data încetării stării de urgență, în conformitate cu prevederile art. 5 alin 3 din Hotărârea Parlamentului nr.4/2020! În concluzie, aceste informații sunt de interes public, iar Raportul prezentat Parlamentului este în scopul informării opiniei publice privind modul de gestionare a resurselor publice, a problemelor constatate și a măsurilor care se impun împotriva celor care au încălcat legea. 

Nu în ultimul rând, acuzația conducerii TVR  că MediaSind se  substituie activității Curtii de Conturi și că, astfel, face un abuz de drept, este la fel de ridicolă și hilară ca și cea cu violarea corespondenței dintre TVR si Curtea de Conturi. SRJ MediaSind nu se substituie Curtii de Conturi întrucât prin cererea depusă nu exercită un control financiar asupra activității SRTV, ci doar a cerut, în conformitate cu prevederile legii nr. 544/2001, să explice membrilor MediaSind TVR, angajați ai instituției, dar și opiniei publice pe ce a cheltuit banii publici în timpul stării de urgență, având în vedere desele sesizări primite din partea membrilor de sindicat privind lipsa materialelor de protecție.

Adevarul este, de fapt, altul. Este o expresie populară care ilustrează foarte bine atitudinea șefei TVR: a face pe niznaiu, a te preface ca nu întelegi.  Exact asta face Doina Gradea, se face ca nu înțelege cum au ajuns niste informatii, publice de altfel, la îndemâna SRJ MediaSind, tocmai pentru a nu oferi raspunsuri la întrebările formulate de organizația noastră legate de cheltuirea banilor publici.

Șefa TVR nu se opreste doar la acuzarea MediaSind ca i-ar fi violat corespondența! Momentul său umoristic continuă, în mod demagogic, cu amenințări de plangeri penale la adresa MediaSind, pentru fapte care, asa cum foarte bine știe si ea, nu există.

Este de neînteles pentru noi de ce Doina Gradea este, contrar art 16 din Constitutie, ,,mai presus de lege”. Altfel nu putem să ne explicam cum, în ciuda săvârșirii, în mod repetat, a numeroase abuzuri și ilegalităti care afectează atât interesul public dar și situația salariaților, se află încă la conducerea celei mai mari instituții de presă a statului român.

Având în vedere că nu este prima dată când administrația Gradea confundă instituția publică cu societăți private, SRJ MediaSind solicită conducerii TVR ca în termen de 5 zile calendaristice să pună la dispoziția opiniei publice răspunsurile privind cheltuirea banilor publici în timpul stării de urgență. În caz contrar SRJ MediaSind împreună cu filiala sa MediaSind TVR vor fi nevoiți, din nou, să acționeze în instanță și să sesizeze instituțiile competente pentru a cerceta acest nou abuz. Deja pe rolul parchetelor există mai multe sesizări pentru atragerea răspunderii penale a administrației Gradea privind cheltuirea discreționară a fondurilor publice (amănunte aici).

Cerem încă o dată Parlamentului Romaniei sa instaureze de urgență un management profesionist la SRTV, care să asigure condiții normale de muncă pentru salariați și un climat de transparență și legalitate, pentru a servi cu bună credință interesul public!


Împreună suntem mai puternici!

Sindicatul Român al Jurnaliștilor MediaSind 

MediaSind TVR

București, 21 mai 2020