Comunicate‎ > ‎

Mass media nu reprezinta o amenintare la siguranta nationala – transmite Federaţia Europeană a Jurnaliştilor

postat 11 oct. 2010, 05:52 de Office Mediasind   [ actualizat la 12 oct. 2010, 06:06 ]
Vă prezentăm reacţia Federaţiei Europene a Jurnaliştilor comunicată de Arne Konig, preşedintele organizaţiei, (foto)  faţă de intenţia actualei puteri de a limita principiul fundamental al democraţiei, libertatea de exprimare, intenţie ridicată la rang de politică de stat prin Strategia Naţională de Apărare adoptată de CSAT.
De asemenea, vă prezentăm şi reacţiile, actualizate la zi, ale principalelor organizaţii din societatea civilă faţă de acest nou abuz al Puterii.
Federaţia Europeană a Jurnaliştilor: Mass-media nu reprezinta o amenintare la siguranta nationala 
 


Astazi, Federatia Europeana a Jurnalistilor (FEJ), grupul european al FIJ, a respins ideea ca mass-media pot reprezenta un potential pericol la adresa sigurantei nationale a Romaniei.

“Intelegem faptul ca in Romania, ca in oricare alta tara, terorismul, infractionalitatea si coruptia sunt amenintari la adresa cetatenilor si autoritatilor, dar auzim cu mirare ca mass media ar putea fi adaugata la lista amenintarilor la adresa institutiilor publice”, a spus presedintele EFJ, Arne Konig. "Mass media reprezinta o parte esentiala din viata democratica; dimpotriva, mass media investigheaza amenintari de ordin public si speram ca Presedintia Romaniei isi va da seama de greseala facuta".

Recent inaugurata "Strategie nationala de aparare" emisa de Presedintele Romaniei a fost adoptata de CSAT si depusa in Parlament in data de 23 iunie 2010. In conformitate cu aceasta strategie, mass media se afla in miezul unor "campanii orchestrate de denigrare a institutiilor statului prin raspindirea de informatii false", cu scopul de a defaima institutiile statului.

FEJ sprijina o coalitie larga care include filiala sa, Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind, si care se opune categoric propunerilor facute de CSAT.

Rolul jurnalistilor este sa informeze publicul si sa investigheze diverse probleme, inclusiv potentiale amenintari asupra institutiilor, a mai declarat FEJ. De aceea, institutiile publice sau guvernamentale risca sa fie criticate in decursul acestei activitati, dar riscurile cele mai grave sint cele asumate de acei jurnalisti curajosi care investigheaza infractiuni si coruptia. Respingem orice declaratie care acuza jurnalistii de "orchestrare de campanii".

FEJ condamna modul de abordare al Strategiei CSAT si face apel la Parlamentul Romaniei sa modifice acest document in spirit de respect fata de rolul pe care il are in democratie mass-media.

For more information contact the EFJ at +32 2 235 2200
The EFJ represents over 250,000 journalists in over 30 countries in Europe

 

Strategia Nationala de Aparare a Tarii reprezinta un risc la adresa democratiei

Organizatiile semnatare resping si condamna concluziile integrate in Strategia Nationala de Aparare a Tarii, conform carora presa reprezinta o vulnerabilitate la adresa securitatii nationale. Strategia a fost initiata de Presedintia Romaniei, adoptata de CSAT si inaintata astazi, 23 iunie 2010, Parlamentului.

Conform Strategiei Nationale de Aparare, “fenomenul campaniilor de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, prin a false despre activitatea acestora, presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului" reprezintă o vulnerabilitate a Romaniei.

Reamintim Presedintelui Romaniei si CSAT ca rolul presei intr-o societate democratica este acela de a informa publicul in legatura cu chestiuni de interes public. Atunci cand jurnalistii informeaza publicul, exista si riscul ca institutii ale statului sa fie criticate. Riscul ca jurnalistii sa se insele si sa “raspandeasca informatii false” este un risc asumat in orice democratie in virtutea respectarii dreptului la libertatea cuvantului. Este responsabilitatea presei sa transmita informatii si este dreptul publicului sa le primeasca si sa le evalueze. Politicienii si functionarii publici au posibilitatea sa contracareze orice informatii eronate transmise de presa.

Documentul adoptat de CSAT nu contine si nici nu face trimitere la niciun fel de dovezi in legatura cu posibile “campanii de presă la comandă”. Acelasi lucru este valabil si pentru afirmatia potrivit careia exista “presiuni exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice în vederea obţinerii de avantaje de natură economică sau în relaţia cu instituţii ale statului”. Din acest punct de vedere Strategia Nationala de Aparare generalizeaza abuziv situatii pe care le presupune a fi reale, iar prin acest fapt calomniaza presa in ansamblul ei.

Acest document oficial, care contine enunturi superficiale si acuzatii importiva presei in ansamblul ei, constituie o amenintare severa la adresa libertatii cuvantului, prin faptul ca el poate fundamenta initiative legislative menite sa desfiinteze orice afirmatie critica la adresa inistitutiilor statului. De aceea condamnam afirmatiile din Strategia CSAT si facem un apel la Parlamentul Romaniei sa aduca modificarile necesare acestui document, eliminind referirile la vulnerablitatea pe care o reprezinta critica de presa.
 

Organizaţii semnatare:

ActiveWatch – Agentia de Monitorizare a Presei
Centrul pentru Jurnalism Independent
Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Libertatii de Exprimare
Asociatia Patronala a Editorilor Locali
Conventia Organizatiilor de Media
Federatia Romana a Jurnalistilor MediaSind
Patronatul Presei din Romania Romedia
Centrul de Resurse Juridice
Societatea pentru Justitie - SoJust
APADOR-CH
Liga Apararii Drepturilor Omului - Cluj
AltPhel
Uniunea Ziaristilor Profesionisti
Uniunea Jurnalistilor Maghiari din Romania
DANK Media Cluj-Napoca
Asociatia Jurnalistilor din Salaj
Societatea Academica din Romania
Liga Jurnalistilor Sibiu
Miscarea Civica Militia Spirituala
Societatea Jurnalistilor din Galati

Comments