Comunicate‎ > ‎

Plângere penală pentru simulacrul de scutin organizat în Radioul Public

postat 7 iun. 2014, 01:12 de Office Mediasind   [ actualizat la 7 iun. 2014, 02:53 ]
Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind
solicită instituţiilor abilitate ale statului,
Ministerul Public şi Ministerul de Interne, să ancheteze modul în care au fost organizate alegerile pentru desemnarea reprezentanţilor salariaţilor în Consiliul de Administraţie al Societăţii Române de Radiodifuziune SRR. În data de
6 iunie 2014, Sindicatul Unit al Salariaţilor Radio România a sesizat (vezi aici) organele de poliţie deoarece mai mulţi angajaţi ai Radioului Public au semnalat faptul că buletinele de vot erau numerotate pentru ca administraţia să cunoască cine şi cum a votat (vezi foto).  Potrivit art.19 litera d din Legea nr.41/1994 privind organizarea şi funcţionarea Societăţii Române de Radiodifuziune şi Societăţii Române de Televiziunii, votul salariaţilor pentru desemnaraea candidaţilor trebuie să fie secret.

Precizăm că în noaptea de 3 spre 4 iunie, Consiliul Director al SRR a modificat Regulamentul de desfăşurare a alegerilor, limitând dreptul angajaţilor de a-şi propune candidaţii şi implicit de a-şi alege reprezentanţii şi din afara instituţiei, aşa cum prevede legea, fapt ce a generat proteste din partea Federaţiei Internaţionale a Jurnaliştilor (vezi aici) , Active Watch, Centrul pentru Jurnalism Independent, Centrul de Resurse Juridice şi FRJ MediaSind, care au cerut Comisiilor de Cultură ale Parlamentului să reinstaureze legalitatea în SRR (vezi aici).

Rezultatul simulacrului de scrutin a fost previzibil: au fost alese ca reprezentanţi ai salariaţilor în Consiliul de Administraţie persoane apropiate conducerii, cum ar fi redactorul trimis de administraţia Miculescu să facă scandal la Dublin, Irlanda, la Congresul Mondial al Jurnaliştilor, unde era supusă  votului o rezoluţie de protest împotriva abuzurilor din Radioul Public (vezi aici).

FRJ MediaSind solicită  Parlamentului României  să ia act de acest grav atentat la democraţie şi să pună capăt şirului de ilegalităţi comise de actuala administraţie în Radioul Public. Nenumăratele abuzuri ale conducerii SRR au generat ample proteste interne şi internaţionale, ceea ce a determinat FRJ MediaSind să ceară demiterea Consiliului de Administraţie şi a preşedintelui-director general, Ovidiu Miculescu (vezi aici), persoană declarată incompatibilă de către ANI, situaţie confirmată ulterior şi de Curtea de Apel Bucureşti.

FRJ MediaSind cere schimbarea în regim de urgenţă  a Legii nr. 41/1994 pentru a depolitiza Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, deoarece aceste instituţii sunt plătite de public şi trebuie să servească intereselor publicului şi nu clasei politice.

 Comitetul Executiv FRJ MediaSind