Comunicate‎ > ‎

Federaţia Europeana a Jurnaliştilor solicită instituţiilor statului să se implice în cazul abuzurilor şi fraudelor din ANP AGERPRES

postat 31 mai 2012, 03:23 de Office Mediasind   [ actualizat la 31 mai 2012, 04:35 ]
Într-o scrisoare transmisă Preşedintelui României, Traian Băsescu, Primului Ministru, Victor Ponta şi preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, liderul celei mai mari organizaţii europene a jurnaliştilor, Arne Konig, îşi exprimă îngrijorarea faţă de problemele angajaţilor din Agenţia Naţională de Presă AGERPRES.

Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor (FEJ), Arne Konig, solicită oficialilor români să se implice în rezolvarea gravelor încălcări ale legislaţiei prevăzute în rapoartele Curţii de Conturi a României referitoare la abuzurile conducerii ANP AGERPRES şi la gestionarea frauduloasă a fondurilor publice din această  instituţie publică de presă.

 

 FEJ atrage atenţia că retragerea informaţiilor publice prezentate pe site-ul organizaţiei, www.mediasind.ro poate fi efectuată doar în cazul în care Curtea de Conturi a României se va afla în posesia unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile în acest sens.

 

De asemenea, FEJ solicită şi analizarea încălcării Legii de organizare şi funcţionare a ANP AGERPRES în cazul directorului general Ioan Roşca, având în vedere faptul că, în cei 11 ani de mandat, acesta a fost validat de Parlament o singură dată, în 19 martie 2003, deşi aceeaşi lege prevede că mandatul este de cinci ani şi poate fi prelungit doar trei luni.

 

Vezi aici scrisoarea semnată de Arne Konig, preşedintele FEJ  şi aici  Raportul Curţii de Conturi a României în cazul ANP AGERPRES.

 

Departament Comunicare FRJ MediaSind

 

 

 

Domnului Traian Băsescu, Preşedinte,

Domnului Prim Ministru, Victor Ponta,

Doamnei Roberta Anastase, Preşedintele Camerei Deputaţilor,

Domnului Vasile Blaga, Preşedintele Senatului

 

Excelenţele Voastre,

 

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor (FEJ), cea mai mare organizaţie a jurnaliştilor din Europa, îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu evoluţiile recente din cadrul agenţiei  AGERPRES. 

 

Am fost informaţi că Curtea de Conturi a României a interzis publicarea Raportului privind gestionarea frauduloasă a fondurilor publice în ANP AGERPRES.

 Afiliatul FEJ, Federaţia Română a Jurnaliştilor MediaSind, a protestat împotriva deciziei Curţii de Conturi  de a forţa organizaţia să retragă de pe site-ul său, www.mediasind.ro, raportul care confirmă gravele încălcări ale legislaţiei şi gestionarea frauduloasă a fondurilor de către conducerea Agenţiei Naţionale de Presă AGERPRES. 

 Potrivit Şefului Serviciului de Comunicare, Imagine şi Relaţii Publice al Curţii de Conturi, neregulile descoperite de inspectori au fost îndreptate iar articolul publicat este incomplet şi părtinitor.

 Cu toate acestea, FRJ MediaSind atrage atenţia asupra faptului că în conformitate cu Legea 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, cetăţenii au dreptul să ştie contextul acestui raport care face referire la o agenţie finanţată din bani publici şi faptul că până în prezent, niciun raport nu a demonstrat că ilegalităţile au fost remediate. 

FRJ MediaSind subliniază, de asemenea, că nicio persoană din conducerea instituţiei nu a fost sancţionată şi nu s-au dat explicaţii cu privire la transferul sumei de un milion de lei de la capitolul „Cheltuieli cu personalul”  pentru achiziţionarea de bunuri şi servicii, în condiţiile în care angajaţii AGERPRES au cele mai mici salarii din presă. 

 Astfel, noi ne exprimăm sprijinul pentru afiliatul nostru şi considerăm că informaţiile pot fi retrase de pe site-ul MediaSind în momentul în care va exista o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă în acest sens. 

De asemenea, vă rugăm să analizaţi şi încălcarea Legii de organizare a ANP AGERPRES deoarece, potrivit FRJ MediaSind, actualul director al agenţiei a fost validat de Parlament o singură dată, în martie 2003, deşi Legea prevede că mandatul este de cinci ani iar perioada de interimat nu putea să fie mai mare de trei luni.

Federaţia Europeană a Jurnaliştilor apără sindicatele jurnalistilor puternice şi independente. De aceea, noi susţinem membru nostru afiliat, Federaţia  Română a Jurnaliştilor MediaSind, în demersul lor de apărare a jurnalismului ca un bun public.

 Vă solicităm să respectaţi transparenţa şi accesul la informaţii privind activităţile mass-media din România şi aşteptăm cu nerăbdare să primim clarificări în ceea ce priveşte fraudele identificate de Curtea de Conturi la ANP AGERPRES:

 Vă mulţumim pentru atenţia acordată acestei scrisori.

 Arne Konig, Preşedintele Federaţiei Europene a Jurnaliştilor

ą
Office Mediasind,
31 mai 2012, 03:23
ą
Office Mediasind,
31 mai 2012, 03:23
Comments